Hlavní navigace

Pórková polévka: nutričně jedna z nejhodnotnějších

2. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Jedním z mnoha důkazů, že naše strava nebyla v minulosti, a nemusela by být ani v současnosti, zas tak nezdravá, jak se o ní říká, je tradiční pórková polévka. Vyzkoušejte ji s námi.

Pórková polévka v konkurenci dalších druhů jídel i samotných polévek v dnešní době poněkud zaostává. To je trochu chyba, protože zejména zásluhou své hlavní ingredience – pórku, jde o jednu z nutričně nejhodnotnějších polévek.

Pórek používejte celý

I když se na každém druhu zeleniny, které se k přípravě polévek používají, najde celá řada pro lidský organismus žádoucích pozitivních vlastností, drží si pórek několik identických předností.

Jednou z nich je minimální ztráta vitamínů, především vitamínu C v případě, že nakoupený pórek zmrazíme na další než aktuální kulinářské použití. Což je ovšem vlastnost spíše praktická, než další pozitiva vyplývající se složení této zeleniny.

Základní informací pro spotřebitele je především vyšší obsah pro tělo pozitivních látek v často opomíjené a vyhazované nati. Je tedy chybou využívat jak k přípravě polévky, tak například do salátů pouze cibulku pórku a část natě, která má nazelenalou a světle zelenou barvu – nať pórku bychom měli konzumovat celou, včetně tmavozelených částí, pochopitelně bez úplných konečků natě, které jsou poškozeny transportem a dalšími vlivy.

Pórková polévka využívá všech předností pórku

Pórek a jeho nať mají množství velmi žádaných vlastností, z nichž ta nejlepší je zřejmě schopnost čistit (detoxikovat) organismus. V této souvislosti je nepříliš známou vlastností pórku pomáhat tělu při zpracování nejedlých hub, což je také typ detoxikace.

Další praktickou vlastností je možnost podávat bez problémů pórek již poměrně malým dětem před dosažením věku jednoho roku, zhruba od devátého měsíce života. Pro kojící ženy pak představuje jeden z impulsů ke zlepšení tvorby mléka.

Kompletní výčet by byl mnohem delší, každopádně uvařit si pórkovou polévku je prospěšné. Mimochodem – pórková se v minulosti celkem hojně vařila ve školních jídelnách, a i když na hrubo nakrájená nať obvykle nadšení strávníků nevzbuzovala (a také proto ji řada lidí i dnes vyhazuje), nebylo to pro zdraví školáků vůbec špatné řešení.

Galerie: Vaříme pórkovou polévku

Recept na pórkovou polévku s vejcem

  • 4 porce
  • Suroviny k přípravě:
    jeden pórek, máslo, polohrubá mouka, pepř, vejce, 1 dl mléka, sůl, polévkové koření
  • Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou a pořádně metlou rozšleháme, aby se nevytvořily hrudky. Pórek omyjeme od případné hlíny mezi natí (lépe ho vyčistíme odříznutím horní části a rozložením listů od sebe). Nať pórku nevyhazujeme, ale nakrájíme na menší kousky pro přípravu polévky a na budoucí využití – v lednici vydrží bez zamrazení v chladu asi týden, lépe je ale nakrájený pórek zamrazit.
    Nakrájený pórek vložíme do polévky, opepříme a za stálého míchání vaříme asi 20 minut. Ke konci přidáme rozmíchané vejce a zalijeme mlékem, dochutíme solí nebo polévkovým kořením.
    Dobrou chuť.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).