Hlavní navigace

Porazili jsme Evropu. Naše děti pijí nejvíc

5. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
České děti pijí první ligu. Co na to dospělí? „Ále co, pilo se vždycky“ je typická reakce. Pilo, ale mnohem méně. Už jsme trumfli i pověstné Dány. Podívejte se na video, jak moc jsme „tolerantní“.

Kdysi jsem napsala, že jsem na prosbu nezletilé dcery – a po velkém váhání – sama koupila na mejdan jejích spolužáků lahev alkoholu. A doufala jsem – řečeno s vrchním Vránou – že důvěru ve mě vloženou nezklamou. Nezklamali. Dostala jsem nicméně od čtenářů hroznou čočku. (V archivu na Reflex.cz: Odpovědnost a láhev kubánského rumu)

Pak jsem popsala, jak policie vybírá mláďata pod vlivem – která z toho mají srandu – po hospodách a předává je rodičům – kteří v tom nevidí problém. A zase to bylo špatně. Dětí i rodičů se čtenáři hojně zastávali a v přiložené anketě se pro toleranci rodičů k mírné konzumaci alkoholu dospívajícími dětmi vyslovilo 63 % hlasujících. Jenže – pijí naše děti mírně?

Česká mládež předčí v pití alkoholu i Dány

Hodně z nás si myslí, že můžeme naše děti naučit pít. Což se nám v globálu evidentně příliš nedaří. Nevychováváme noblesní labužníky, kteří čas od času vychutnají sklenku francouzského koňaku, ale mládež, která se pravidelně zpráská nejlevnější kořalkou. Z nich se nám rekrutuje utěšené množství alkoholiků dospělých.

Top 11 zemí v Evropě v pití alkoholu mezi šestnáctiletými 

  • Česká republika 79 %
  • Dánsko 76 %
  • Německo 73 %
  • Řecko 72 %
  • Kypr 70 %
  • Monako a Belgie 69 %
  • Malta 68 %
  • Francie 67 %
  • Chorvatsko a Lichtenštejnsko 66 %

Poznámka: procenta dotazovaných středoškoláků, kteří požili alkoholický nápoj během posledních třiceti dnů
Zdroj: ESPAD 2011

Osm z deseti Čechů otevřelo lahev vína deváťákům

Je středa odpoledne. Parkem ve středu Brna prochází velké množství lidí. Skupince dětí kolem patnácti let, které tu na lavičce otevřeně a hlučně popíjejí víno, nikdo nevěnuje sebemenší pozornost. Uběhne půl hodiny. S otevřením nové lahve si parta neví rady, prosí o pomoc kolemjdoucí. Jak to dopadlo? Podívejte se:

Celá scénka byla nahraná, na produkci videa se podíleli dobrovolníci z neziskové organizace Společnost Podané ruce o.p.s. „Děti oslovily celkem deset dospělých, osm z deseti jim lahev ochotně otevřelo,“ komentují pokus. Natáčely se i reakce jednotlivých dotazovaných, většina lidí, kteří lahev s vínem otevřeli, si ani neuvědomili, že zpřístupnili dětem alkohol, nebo jim to nepřišlo divné.

„O vysoké toleranci Čechů k alkoholu víme již dlouhou dobu. Výsledek testu mě ale znepokojil. Nečekal jsem, že dospělým budou popíjející teenageři úplně jedno, a dokonce jim budou otevírat lahve. To, že česká společnost toleruje pití alkoholu u dětí, je alarmující. Alkohol do rukou dětí nepatří, ohrožuje dětský organizmus více než dospělé a může být vstupenkou i k jiným návykovým látkám,“ říká k výsledkům testu národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Galerie: Jak a kde děti pijí alkohol

„Dělali jsme to taky“ neplatí

Taky jsme pili, taky jsme se opili. Tento častý argument odborníci neuznávají, jak se pije dnes, se nikdy nepilo: „Zlidovělým rčením ´Vždy se pilo a pít bude´, se nedá omlouvat současná situace. To, jak dnešní mladí lidé nadužívají alkohol a tabák, nemá v minulosti obdoby. Navíc se odborné studie shodují na tom, že pokud pijí alkohol děti již v brzkém věku, mají tendenci přejít na užívání ilegálních drog, a to včetně těch nejrizikovějších, jako je heroin a pervitin. Tenhle fakt nemůžeme dlouhodobě přehlížet,“ komentuje statistiky Jindřich Vobořil.

Podle něj je právě snížení míry „tolerance“, tedy změna postoje veřejnosti, hlavní podmínkou zvratu současného stavu. Dále je důležitá plošná prevence a pomocná léčba a jejich dostatečné financování. A v neposlední řadě změna zákonů a zlepšení jejich vymahatelnosti. „Rozumná míra regulace je nutná,“ říká.

„Nárůst pití nadměrných dávek alkoholu a pití s cílem alkoholové intoxikace mezi náctiletými dnes neznepokojuje již jen zdravotnické odborníky, ale také pedagogy, vychovatele a politiky,“ potvrzuje psycholog Ladislav Csémy.

V pití alkoholu patří dospívající Češi k evropské špičce

  • Za posledních dvacet let vzrostl počet mladistvých, kteří pijí alkohol a kouří cigarety, o 100 %.
  • Od roku 2002 u nás vzrostl počet patnáctiletých, kteří již mají zkušenost s alkoholem, ze 70 % na 94 %.
    (Zpráva OECD, 2015)
  • Mladiství pijí alkohol nejčastěji v barech nebo hospodách (35,2 %) a na diskotékách (29,9 %).
    (ESPAD, 2011)
  • U nejmladší skupiny ve věku 15–24 let se alkohol podílí na úmrtnosti 15 % u mužů a 11 % u žen.
    (I. Kohoutová: Odhad vlivu konzumace alkoholu na úmrtnost v České republice, Adiktologie, 2013)

Děti jsou dnes mnohem více než v minulosti vystaveny dostupnosti alkoholu, příležitosti se napít, nabídce. „Potřebují pravidelný nácvik, aby uměly říct ne,“ říká Helena Rampachová z A.N.O., Asociace neziskových organizací, která poskytuje adiktologické a sociální služby.

Čím později, tím lépe

„Nechceme dospělým zakázat alkohol, ale potřebujeme zajistit, aby se děti dostaly k návykovým látkám v co nejpozdějším věku, kdy se snižuje riziko rozvoje následné závislosti. Alkohol je dnes pro náctileté vstupní drogou, díky které se dostávají k dalším drogám nebo s nimi alkohol kombinují. Proto je alkohol v rukou dítěte vážný problém,“ vysvětluje Jindřich Vobořil. Podle odborníků je – když nic jiného – důležité alespoň oddálit za prvé) první ochutnání alkoholu, za druhé) první opití, a za třetí) začátek pravidelné konzumace.

Jak poznat rizikové chování dítěte

  • změna zájmů
  • změna skupiny přátel
  • ztráta zájmu o školu, záškoláctví
  • nedodržování rodinných pravidel
  • lhaní, krádeže
  • zůstává s partou dlouho do noci nebo i přes noc
  • změny chování vyvolané alkoholem nebo drogami (alkohol v dechu, ospalost, vpichy po jehlách, rozšířené zornice apod.)

(Ladislav Csémy, vedoucí Centra epidemiologického a klinického výzkumu závislostí)

Jaký je váš přístup ke konzumaci alkoholu dospívajícími? A otevřeli byste dětem v parku víno?

Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor
Mgr. Jindřich Vobořil, PgDip., patří u nás mezi nejuznávanější experty na problematiku závislosti na drogách a má více než dvacet let zkušeností s vedením a rozvojem zdravotnických a sociálních služeb a programů. Problematiku studoval v Česku i zahraničí a má i bohaté zkušenosti z praxe a lektorování.

Ladislav Csémy, vedoucí Centra epidemiologického a klinického výzkumu závislostí
PhDr. Ladislav Csémy, dlouhodobě působí v oblasti psychologie a zaměřuje se na rizikové chování mládeže. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a v současnosti působí v Národním ústavu duševního zdraví. Je autorem mnoha odborných publikací a podílí se na řadě výzkumných projektů.

A.N.O. – Asociace nestátních organizací, www.asociace.org
A.N.O. – poskytuje adiktologické a sociální služby pro osoby ohrožené závislostním chováním. Vznikla v roce 1995, dnes sdružuje 19 neziskových organizací a vykonává tři čtvrtiny adiktologických a sociálních služeb pro lidi ohrožené závislostmi v Česku. A.N.O. slouží jako platforma pro spolupráci mezi členy.
Předsedkyní A.N.O. je Mgr. et Mgr. Helena Rampachová (Společnost Podané ruce o.p.s.), místopředsedy jsou PhDr. Josef Radimecký Ph.D., MSc. (White Light I., z.s.) a Mgr. Jiří Richter (Sananim z.ú.).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).