Polské zelí obsahuje konzervant pro hospodářská zvířata

Inspektora při kontrole zarazil údaj na obalu kysaného zelí. Kyselina mravenčí se totiž smí používat pouze do krmiva pro hospodářská zvířata. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes vložila do Systému rychlého varování (RASFF) informaci o zjištění potraviny škodlivé pro zdraví. Jde o kysané zelí polského výrobce.

Inspektora při kontrole zarazil údaj na obalu kysaného zelí. Kyselina mravenčí se totiž smí používat pouze do krmiva pro hospodářská zvířata.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes vložila do Systému rychlého varování (RASFF) informaci o zjištění potraviny škodlivé pro zdraví. Jde o kysané zelí polského výrobce.

Nejedná se o první případ, přečtěte si další: POLSKÉ POTRAVINY

Výrobek vzbudil pozornost inspektora tím, že ve složení potraviny na obalu byla uvedena konzervační látka E 236. To je označení pro kyselinu mravenčí, která se v současnosti používá jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata. Přítomnost látky potvrdila laboratorní analýza, a proto inspekce nařídila dovozci, společnosti Hortim – International s r.o., Ostrava – Třebovice, stažení uvedené potraviny z distribuční sítě. Dovozce opatření splnil a stáhnul celkem 578 kusů výrobku, prodáno bylo 22 balení.

Informace o výrobku:

Kysané zelí bílé ELTOM 500 g, označené datem použitelnosti do 10. 07. 2012,  země původu: Polsko, výrobce: Gospodarstwo Rolno Warzywne, Ježówka  83a,  32–340 Wolbrom, Polsko.

„Výrobek nevyhověl z hlediska přítomnosti kyseliny mravenčí, která byla v odebraném vzorku zjištěna v množství 2116 mg/kg,“ informuje Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.  „Potravina byla vyhodnocena jako nevhodná k lidské spotřebě z důvodu kontaminace cizorodou látkou, protože kyselina mravenčí není vyhláškou č. 4/2008 Sb. povolena.“

Tím, že výrobce nabízí spotřebitelům potravinu obsahující nepovolenou látku, která může poškodit lidské zdraví, a navíc to deklaruje na obalu, prokazuje zásadní neznalost bezpečnostních standardů a potravinové legislativy. „Z případů v posledních měsících lze dovozovat, že polské dozorové orgány nemají v současnosti bezpečnost při výrobě potravin plně pod kontrolou,“ říká mluvčí.

Zdroj: SZPI