Hlavní navigace

Pokud nebudou jasná pravidla, bude zákazník šizen

12. 10. 2012

Sdílet

Nezávislá kontrolní organizace ukazuje na příkladu nedávného testu olivových olejů, jak důležitá jsou v potravinářství jasná pravidla a kontrola jejich dodržování.

Nedávný test sedmnácti extra panenských olivových olejů provedený časopisem dTest opět prokázal potřebu důsledné kontroly potravinářských výrobků. Jednou z cest je podle odborníků i certifikace nezávislými orgány a testování akreditovanými laboratořemi.

Přestože olivové oleje mají punc nejzdravějších tuků, dobrou pověst jim kazí občasné zprávy o nekvalitních výrobcích či značkách, které klamou spotřebitele. Například v extra panenském bio olivovém oleji pro děti laboratoř odhalila zbytkové množství DDT, které však vyhovuje všem stanoveným normám. U sedmi ze sedmnácti výrobků nebyl doložen původ oliv, což je obcházení Prováděcího nařízení Komise (EU) č. 29/2012 o obchodních normách pro olivový olej.

Více: Tři extra panenské olivové oleje obsahují zakázané DDT, zjistil dTest

Potřebujeme jasná pravidla

„Svůj podíl na tomto stavu na trhu má mimo jiné nedokonalá legislativa, která neurčuje dovozcům, aby rozlišovali jednotlivé kategorie olivových olejů tak, jak je to běžné v Evropské unii,“ říká Miroslava Jůnová z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas. „Dokud i u nás nebudou platit předpisy, které dávají výrobcům a dovozcům jasná pravidla, bude se muset zákazník smířit s rizikem, že může být kdykoliv oklamán.“

Obdobná situace jako u panenských olejů může nastat a pravidelně nastává i u jiných produktů.

Přečtěte si: Falšování potravin: možné je všechno. I zázraky

Na tuto skutečnost upozorňuje společnost Bureau Veritas, nezávislá kontrolní organizace, která se i jako partner iniciativy Vím, co jím a piju podílí na úsilí jejích organizátorů o zdravé a vyvážené stravování v ČR. Společnost také potvrdila nezávislou analýzou hodnoty kritérií pro splnění udělení značky Vím, co jím v uvedeném testu nejlépe vyhodnoceného extra panenského olivového oleje společnosti Ahold Czech Republic (viz galerie).

Chcete vědět, co jíte?

Značka Vím, co jím garantuje nutričně vyvážené potraviny

Iniciativa Vím, co jím a piju v České republice uděluje stejnojmennou značku, která poukazuje na nutričně vyvážené potraviny. Na rozhodnutí o jejím udělení se podílí i Bureau Veritas, která ve své akreditované laboratoři analyzuje parametry výživových hodnot potravin, jež jsou součástí kritérií celého posuzovacího systému.

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí celosvětového programu The Choices International, jehož posláním je co nejsnadnější cestou spotřebitelům představit nutričně vyvážené potraviny tak, aby se spotřebitel dokázal orientovat v nabídce přímo v místě nákupu. Nejsilnějším nástrojem pro orientaci se stala značka Healthy Choices v jednotlivých národních mutacích – oranžový terč s modrým zaškrtávacím znaménkem, který je znakem nutričně vyvážené potraviny. Celosvětově je logem v současnosti označeno na sedm tisíc výrobků od 120 výrobců. V ČR nesou označené potraviny logo s heslem Vím, co jím.

Každý produkt, který se uchází o značku, musí doložit, že daná kritéria splňuje. Jinými slovy – před samotným vstupem do programu je potřeba předložit jasnou a nezávislou zprávu o složení výrobku.

Je ovšem otázkou, jestli se právě této garantované značce podaří prosadit v džungli všemožných log a značení, jimiž se potraviny už jen hemží (viz Loga na potravinách: Průvodce zmateného spotřebitele).

Zdroj a další informace: www.bureauveritas.cz, www.vimcojim.cz

Čtěte dále: Ve falšování potravin se objevují stále nové a nové triky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).