Hlavní navigace

Kdy má smysl pojistit zdraví dítěte na tábor?

13. 6. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Renomované dětské letní tábory většinou pojištěné jsou, jen pozor, nemusí mít dostatečné krytí pro případ, že by se dětem skutečně něco stalo. Ale i když si připlatíte, drahé to nebude.

Když si můj dvanáctiletý syn letos v zimě na horách během prázdninového pobytu, který pořádal jeden dům dětí, zlomil ruku, znamenalo to pro něj mimo jiné více než měsíční nošení sádry. Úraz se naštěstí hojil dobře, takže po šesti týdnech šla sádra dolů. A mně na účet přišlo pět tisíc odškodného od pojišťovny. Zaškrtnout kolonku „pojištění“, kvůli níž se cena tábora zvedla zhruba o stovku, se vyplatilo.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Úrazové pojištění se vztahuje pouze na zranění, která vyžadují ošetření lékařem

A to přiznávám, že jsem jeho podmínky před podepsáním přihlášky nestudovala, což je podle Markéty Škvorové z České pojišťovny chyba. „Důrazně doporučuji si předem prostudovat, jaké limity pojištění nabízí. Pokud se vám krytí nezdá dostatečné, nechte své dítě pojistit sami. Pokud nechcete uzavírat dlouhodobou úrazovou pojistku, můžete nechat pojistit dítě jen jednorázově, třeba jen na dobu, kdy je vysíláte na tábor nebo jedete na rodinnou dovolenou,“ nabízí řešení pro ty, kterým se nechce pojistku platit celoročně.

Podobnou možnost nabízí většina českých pojišťoven a dostanete se k ní i přes svou banku, protože tyto ústavy rovněž často spolupracují s vybranými pojišťovnami. Ovšem chcete-li uzavřít pojistku přes banku, většinou si nemůžete vybrat pojišťovnu, ale na druhou stranu banka sama vám většinou dokáže vyjednat slevu.

Při pátrání po podmínkách pojistky se zajímejte třeba o to, na jaké úrazy se vztahuje a jak vysoké pojistné plnění nabízí při hospitalizaci nebo při ošetřování nemocného dítěte doma.

Stovka na tábor

Pro krátkodobé pobyty je vhodné pojistit dítě v rámci cestovního pojištění. „Za pojištění na dvoutýdenní tábor v České republice, které sjednáte na pobočce České pojišťovny, zaplatíte zhruba sto korun podle výše limitů. Pokud dojde k úrazu, pojistka pokrývá dobu nezbytného léčení úrazu a trvalé následky úrazu,“ popisuje Markéta Škvorová s tím, že dříve bylo zavedenou praxí, že pojišťovna vyplatila částku až na základě závěrečné zprávy po ukončení léčby.

Teď však můžete u některých pojišťoven získat peníze již po prvním ošetření u lékaře. Což se hodí, pokud se rodina obává výpadků příjmů kvůli tomu, že rodič musí zůstat se zraněným dítětem doma nebo dokonce v nemocnici. Pokud chcete, aby vaše pojistka zahrnovala i tuto možnost, ptejte se po dopředné likvidaci.

Při uzavírání pojištění si všímejte:

  • jaké jsou limity pojištění
  • na jaké úrazy se vztahuje
  • jaké pojistné plnění nabízí při hospitalizaci nebo při domácím ošetřování
  • zda pojistka nabízí tzv. dopřednou likvidaci

Jinak, pro vaši představu, celoroční úrazovou pojistku pro dítě zahrnující hospitalizaci následkem úrazu ve výši kolem pěti set korun za den, platbu po dobu nezbytného léčení (200 korun denně) či trvalé následky s limitem dvě stě tisíc až tři sta tisíc korun, pořídíte zhruba za 1200 až dva tisíce korun ročně, záleží na pojišťovně. Rodič může samozřejmě uzavřít pojistek více.

„Samozřejmě, pojištění bohužel nezabrání tomu, aby se dítě zranilo, ale pomůže vám lépe se vypořádat s následky poranění. Nemusíte řešit finanční otázky a můžete se věnovat jen tomu, aby se vaše dítě co nejdříve uzdravilo. Peníze, které vám pojišťovna vyplatí, lze použít např. na koupi zdravotních pomůcek,“ dodává Markéta Škvorová.

A ještě jedno upozornění. Úrazové pojištění se vztahuje na úrazy, které si vyžádaly ošetření lékaře. Potom vám pojišťovna podle závažnosti zranění a případných trvalých následků vyplatí adekvátní částku. Její výše závisí také na tom, na jakou částku jste své dítě pojistili. Uzavřít pojistku můžete buď při osobní návštěvě pojišťovny či banky, ale rovněž po internetu.

Dětské úrazy v otázkách a odpovědích

Ze zkušenosti s množstvím a příčinou dětských úrazů říká Markéta Škvorová z České pojišťovny: „Pořád patříme v rámci Evropy k zemím, kde se děti zraní nejčastěji.“

Kolik dětských úrazů je natolik vážných, že je musí ošetřit lékař?

Přibližně 450 000 každý rok a každý rok je cca 200 úrazů smrtelných. Čtyřicet tisíc dětí musí být hospitalizováno, dva až tři tisíce z nich si odnáší trvalé následky. Ačkoliv počet dětských úrazů klesá, pořád patříme v této statistice v rámci Evropy k zemím, kde se děti zraní nejčastěji.

V čem dělají rodiče největší chybu?

Častou chybou mnoha rodičů například je, že dětem sice dávají při sportu ochranné pomůcky, jako helmu nebo chrániče, ale sami je nepoužívají. Poradila bych proto rodičům: Jděte svým potomkům sami příkladem a používejte helmy a chrániče.

Důležité je také nejen pouze zakazovat a říkat, co dítě nesmí, ale vysvětlovat proč. Samozřejmě formou přiměřenou věku dítěte.

Dobrou radou je snažit se dětem co nejvíce vyplnit volný čas, aby z nudy nevymýšlely nebezpečné hlouposti.

Zvyšuje se počet úrazů přes léto?

Ano, částečně. Nárůst úrazů je spojen především s tím, že děti o prázdninách tráví více času doma a bez stálého dozoru. Jejich hrací plocha se navíc díky pěknému počasí rozrůstá i o zahradu a okolí blízké domu. Tam samozřejmě číhají jiná nebezpečí než třeba ve škole. Stoupá také riziko tonutí. Vysvětlete dětem, že i když umí dobře plavat, neměly by se samy pouštět daleko od břehu a nikdy by neměly skákat do vody, kterou neznají. Úrazy hlavy a páteře po nepovedených skocích do vody bohužel nejsou ničím výjimečným.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).