Hlavní navigace

Jaká pojištění na horách ochrání vaše zdraví i peněženku

Sdílet

 Autor: SXC
Každý čtvrtý Čech se podle průzkumů chystá vyrazit někam do hor na lyže. Jedete-li do zahraničí, nespoléhejte se na to, že jsme všichni Evropané a že vás při úrazu ošetří zdarma.

Můžete lyžovat jako sám Pánbůh, ale stačí jeden jediný neopatrný člověk na sjezdovce, který vás porazí, a zdravotní následky si budete léčit celý život. A někdy dokonce i finanční – stane-li se tak na sjezdovce v zahraničí a nemáte-li sjednané speciální úrazové pojištění.

Jak si chránit zdraví i peněženku?

1/ Evropský průkaz

Z mezinárodních dohod sice plyne, že každý člen Evropské unie musí být v cizí členské zemi ošetřen, pokud potřebuje zdravotní péči. Jenže na to, aby vás skutečně ošetřili, nestačí říct, že jste z Česka nebo ukázat občanku. Potřebujete mít evropský průkaz pojištěnce, ne pouhou papírovou kartičku, ke které zdravotní pojišťovně spadáte. Ten vám vydá zdarma zdravotní pojišťovna, musíte ji o to ale požádat. Ne ve všech zemích je totiž povinné zdravotní pojištění jako u nás, a nemocnice potřebují mít jistotu, že vy ho máte a že jim péči za vás někdo uhradí. 

2/ Pojištění ke kartě

Taky vás banka nalákala na cestovní pojištění k bankovní kartě za pár korun měsíčně navíc? Je to hezká pojistka pro nenadálé služební cesty do zahraničí, ale pro případ sportovní dovolené nikoliv. Dřív než se na pojištění ke kartě spolehněte, přečtěte si dobře podrobné podmínky ke smlouvě, psané tím nejdrobnějším písmem. Velmi často se tu vylučují z pojistných událostí rizikové aktivity, což lyžování bohužel je.

přečtěte si ještě: Vznikla pravidla pro lyžaře

3/ Cestovní pojištění

Jedete-li do zahraničí sportovat, je vždy dobré se připojistit. Ovšem pozor: ne obyčejným typem cestovní pojistky, ale pojistkou, která kryje rizikové aktivity, kam patří pro mnohé pojišťovny právě třeba lyžování. Tedy takzvanou úrazovou pojistkou. Nestojí to o mnoho víc než běžné cestovní pojištění a rozhodně se to vyplatí. Jinak se vám může stát, že pojišťovna vám sice uhradí ošetření při autonehodě, ale odmítne zaplatit péči po zranění na sjezdovce. 

4/ Počítejte s placením z vlastní kapsy

Při sjednávání pojištění si rozmyslete, zda chcete jezdit i free ride.
Autor: SXC

Při sjednávání pojištění si rozmyslete, zda chcete jezdit i free ride

Česká republika patří stále k zemím, kde je zdravotnictví velmi levné. Přesněji: kde si doplácíme ze své kapsy nejméně peněz. Kdekoliv v zahraničí si připlatíte mnohem víc. Jedete-li například na hory do Francie či do Itálie, počítejte s tím, že když vám lékař vydá léky proti bolesti, zaplatíte je celé. A ani pojišťovna doma vám je v takovém případě neproplatí.

Platí totiž jednoduché pravidlo: vaše zdravotní pojišťovna vám uhradí za léčbu jen to, co se v dané zemi hradí jejím obyvatelům z veřejných peněz. A například ve Francii to znamená, že spoluúčast je tu vysoká, lidé doplácejí celou třetinu zdravotních nákladů.

Což mimo jiné znamená, že čistě z vaší kapsy půjdou poplatky za den pobytu v nemocnici, spoluúčast na lécích a někde i na dopravě záchranářů. A taková přeprava vrtulníkem z horské sjezdovky v Alpách přijde nejméně na 30 tisíc korun, pokud tedy nemáte sjednané právě ono pojištění pro sportovní aktivity.

5/ Dejte pozor, kam vás vezou

Další jednoduché pravidlo je, že zdravotní pojišťovna proplatí jen péči ve veřejných nemocnicích, ne u soukromých lékařů. Pokud je nejblíž místa, kde jste se zranili, právě jen soukromý lékař, budete mít s proplacením péče problémy. Tedy – opět pokud nemáte cestovní či úrazové pojištění zvlášť, v takovém případě se nemusíte strachovat, k jakému lékaři vás vezou, náklady se hradí z pojistky.

6/ Free ride styl pojistka nekryje

A ještě na něco pozor: když se zraníte při sjíždění svahů mimo sjezdovky, počítejte s tím, že si budete muset veškerou zdravotní péči hradit sami. Rizikové aktivity obvyklé typy pojistek nekryjí, takže chcete-li brázdit svahy volnou stopou, budete se muset před cestou připojistit zvlášť.

7/ Zásah horské služby zaplatíte

Dvojnásob pozor dejte při cestě na slovenské hory, protože tady je práce horské služby vyňata z hrazení a občané si ji platí sami. Tady vám zkrátka evropský průkaz pojištěnce nijak nepomůže. A už hodně Čechů na to doplatilo a muselo splácet až třísettisícový dluh za zásah horské služby. Na pomoc ze strany horské služby se ovšem můžete připojistit, takže jedete-li na Slovensko do hor, nikdy nejezděte bez cestovního připojištění.

Ve všech případech při úraze platí, že si musíte na vše vyžádat účty a pečlivě je schovávat a poté předložit pojišťovně. Stejně tak musíte mít u sebe průkaz pojištěnce a kartičku sjednaného cestovního či úrazového připojištění.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).