Hlavní navigace

Podzimní únavu a stres spláchněte minerálkou

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
A je to tu zase, za okny zima a pošmourno, slunce schováno za mraky a na nás padají podzimní chmury a únava. Není to nic výjimečného a dá se s tím pracovat.

Od podzimní rovnodennosti chodí slunce dříve spát, nenaděláme s tím nic, je to tak každý rok a minimálně do třináctého prosince, kdy Lucie noci upije, se budeme muset smířit s tím, že máme dny kratší. A oč jsou noci delší, o to je naše nálada mizernější. S nedostatkem slunce, chladnými dny a mrazivými rány přichází chmury, stresy a únava. Jak na ně vyzrát, než se zase začnou dny prodlužovat? S pomocníkem, kterého máme všichni doma.

Podzimní únava je normální, ale nepodléhejte jí

Podzim, kdy se slunce opírá do pestrobarevných listů a nám na procházku stačí lehká bunda, je ten tam. Dnes máme topení na šestce, nervy obalujeme čokoládou a ven se nám nechce. Padla na nás podzimní únava, potácíme se v melancholické náladě, nic nám nejde k duhu, čímž se stresujeme více, než je zdrávo. Lidské tělo a jeho biorytmus je přímo ovlivňováno délkou a množstvím denního světla, čím je ho méně, tím pomaleji bijí biologické hodiny, které řídí naši výkonnost.

Pro podzimní únavu je typická ospalost, potíže se soustředěním, podrážděnost a celkový pocit fyzické i psychické nepohody. Je to ale normální. Nejdůležitější je nepodlehnout a se situací se vypořádat. Pokud významně nezasahuje do našeho života (v extrémních případech je vhodná návštěva lékaře, protože někdy podzimní deprese nemusí být deprese), můžeme se s šedivou náladou vypořádat sami. Důležitý je spánek, ne deset hodin, stačí osm, ale musí jít o spánek hluboký. Skvělý je i sport, během kterého vyplavíme hormony štěstí a navíc si ještě zlepšíme kondici. Pomohou i podzimní očistné bylinné kúry. Významnou roli však hraje dodržování pitného režimu, který v chladnějších obdobích roku máme tendenci podceňovat. V létě vypijeme dvě lahve vody ani nemrkneme, ale padne září a pocit žízně je ten tam. Přitom naše tělo potřebuje tekutiny pro „provoz“ po celý rok. Je prokázáno, že už mírná dehydratace dokáže změnit náladu i fyzický výkon. Ta přitom přichází už při ztrátě jednoho či dvou procent vody v těle. Jde asi o půl litru tekutin.

Mozek obsahuje osmdesát pět procent vody, co se asi tak stane, pokud jí nebude mít dostatek? Nebude moci zastat všechny složité funkce, které má denně na starost. Bude se ze všech svých sil snažit udržet ty prioritní, což je dýchání a srdeční tep, ale zbytek pracovních povinností zařadí mezi úkoly nedůležité, které nezvládá, přičemž vzniká únava a psychická nepohoda. Jsme-li ve stresu, zvyšuje se nám tepová frekvence, více se potíme, tím pádem ztrácíme tekutiny a minerály, dehydratujeme se. Bez vody jsme prostě jako kormidelník s jedním pádlem, točíme se v bludném kruhu. Pomoci nám mohou berličky, kterých se celodenně budeme držet. Konzumace správných potravin a kvalitní vody.

Podzimní depresi zaženou minerály a tekutiny

Správná hydratace, ideálně doplněná o magnesium, nám může pomoci ke zmírnění negativních následků podzimních chmur. Hořčík působí proti únavě a stresu a přispívá ke správnému fungování centrální nervové soustavy. Obdobně funguje i vápník. Sodík a draslík se zase zapojují do nervových a nervově-svalových přenosů a hospodaření s vodou. Ideální je tedy popíjet minerální vody, které zvládnou tělo jak zavodnit, tak ho obohatit o minerály.

Zkuste si místo ranní kávy dát minerálku s vymačkaným citronem či limetou, odšťavněte grep a pomeranče a nařeďte je kvalitní vodou – tenhle nápoj vám dodá spoustu hořčíku. Skvělé jsou i odšťavněné okurky s minerálkou, limetou a kapkou medu. Zkuste přijít na chuť zelenému smoothie, které vám dodá železo, nebo jogurtovému nápoji, jenž vás obohatí o vápník. Místo hranolků k obědu si k rybě dejte grilovanou zeleninu nebo hrachovou kaši, která je plná draslíku, zinku a železa. Omezte konzumaci tučných a vydatných jídel, která zbytečně zatěžují náš organismus a navíc znesnadňují vstřebání důležitých minerálů. Vybírejte si lehčí jídla s větším podílem ovoce a zeleniny a ulevte tak přetíženému organismu. Zvyšte přísun listové zeleniny, která je bohatá na železo a draslík, udělejte prostě všechno pro to, aby na vašem jídelním stole nechyběla voda, minerály a barvy, které alespoň trochu projasní podzimní dny a zlepší tak vaši duševní pohodu.

Čtěte také: Nápoje z podzimních plodů dodají tělu vitamíny a minerály 

Zatažená obloha není důvodem pro nedostatečné pití

V ideálním případě by ženy měly denně vypít minimálně 1,6 litru vody, muži alespoň dva litry a děti přibližně šest až osm sklenic vody. Rozhodně by to však nemělo být nárazově. Tělo si s vysokým příjmem vody neví rady a často ji během krátké doby vyloučí, ať už potem, nebo močí. Navíc tímto způsobem přetěžujete ledviny. Pokud jste celý den nepili s tím, že většinu z pitného režimu doženete, až budete mít večer čas, dobře neděláte. A pokud se napijete, až když vás bolí hlava a jste unavení a mrzutí, nebo v momentě, kdy cítíte žízeň, je pozdě. Žízeň je volání organismu o pomoc, proto bychom tomuto pocitu měli předcházet pravidelným celodenním příjmem vhodných tekutin. Podobně jako u seniorů a dětí je centrum žízně utlumeno i u obézních lidí, kteří tak mohou být k podzimní únavě a stresu náchylnější.

Tak si dejte ještě před novým rokem nové předsevzetí, aspoň každou hodinu řádný doušek vody. Kupte si láhev vody, kterou si postavte na stůl, abyste ji měli neustále na očích a přiměli se tak bezděčně pít. Čeká vás den plný stresu? Vybavte svou tašku půllitrovkou s minerálkou. Samo sebou, že můžete zvolit i nápoje kalorické, ale proč si z denního příjmu kalorií ukrajovat značnou část (litr slazené limonády má i 2000 kJ, což odpovídá jedné čtvrtině denního kalorického příjmu průměrné ženy). Čistá pramenitá či minerální voda navíc nezatěžuje náš organismus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).