Hlavní navigace

Podzimní očistné bylinné kúry

12. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Podzim je vhodnou dobou na důkladnou očistu organismu. Našemu tělu velmi prospěje, když ho před náročným zimním obdobím pročistíme. Bylinky jsou k tomu ideální.

Jaké léčivky jsou pro podzimní očistu vhodné?

Pro podzimní detoxikaci se hodí čerstvě natrhaná kopřiva, smetánka a jitrocel. Tyto bylinky jsou odolné, můžeme je sbírat téměř do poloviny listopadu.

Detoxikační působení kopřivy, smetánky a jitrocele

Kopřiva má cenné čistící, detoxikační a močopudné vlastnosti, za které vděčí vysokému obsahu draslíku a flavonoidů. Tato léčivka rovněž posiluje imunitní systém a podporuje krvetvorbu, činnost jater, žlučníku.

Smetánka je vynikajícím prostředkem pro čištění krve, má opravdu silné detoxikační působení, dále pomáhá regenerovat játra, žlučník, slinivku, podporuje trávení a růst červených krvinek.

Jitrocel má protizánětlivé, hojivé a tišící účinky. Úspěšně tlumí kašel a působí jako přírodní antibiotikum. Dále podporuje trávení a ošetřuje střeva.

Očistné podzimní nápoje

Na přípravu nápojů používáme čerstvě utržené bylinky, které sbíráme „daleko od civilizace“. Těsně před použitím je osprchujeme horkou vodou, necháme pár minut okapat a můžeme míchat. Léčivky si můžeme natrhat i na tři čtyři dny dopředu, uskladníme je v lednici.

Níže uvedené nápoje můžeme mezi sebou různě kombinovat.

Kopřivový koktejl

  • Potřebujeme: 2 lžíce kopřivových špiček, 3 dl vody
  • Postup: Přísady smícháme dohromady a rozmixujeme. Pak přecedíme přes platové sítko a můžeme popíjet. Kopřivový koktejl popíjíme 1× denně po dobu 2 týdnů.

Kopřivovo-smetánkový šejk

  • Potřebujeme: 1 lžíci kopřivových špiček, 1 lžíci listů smetánky (pampelišky), 3 dl vody
  • Postup: Bylinky smícháme s vodou a rozmixujeme. Poté přecedíme přes plastové sítko a vypijeme. Tento nápoj si můžeme dopřávat 1× denně po dobu 2 týdnů.

Kopřivovo-jitrocelový nápoj

  • Potřebujeme: 1 lžíci kopřivových špiček, 1 lžíci lístků jitrocele, 3 dl vody
  • Postup: Léčivky smícháme s vodou a rozmixujeme. Pak přecedíme přes platové sítko a můžeme popíjet. Tento nápoj popíjíme 1× denně po dobu 2 týdnů.

Kopřivovo-smetánkovo-jitrocelový koktejl

  • Potřebujeme: 2 lžíce kopřivových špiček, 1 lžičku listů smetánky, 1 lžičku listů jitrocele, 3 dl vody
  • Postup: Přísady smícháme dohromady a rozmixujeme. Pak přecedíme přes platové sítko a můžeme popíjet. Tento koktejl popíjíme 1× denně po dobu 2 týdnů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).