Hlavní navigace

Podzimní akce na Farmářském tržišti Jiřák

5. 9. 2012

Sdílet

Jablečné slavnosti, den českého medu, dýňové slavnosti a jako vyvrcholení Svatomartinské slavnosti s pečenou husou – to jsou lákadla babího léta na náměstí Jiřího z Poděbrad. Občanské sdružení Archetyp, které pořádá farmářské trhy v Praze na Jiřáku a na Náplavce, chystá na podzimní dny kromě pravidelných trhů také několik mimořádných slavností: Jablečné slavnosti, Babí léto, Podzimní den českého medu, Dýňové slavnosti aneb Halloween, Svatomartinské slavnosti a pečená husa – to vše najdete na…

Jablečné slavnosti, den českého medu, dýňové slavnosti a jako vyvrcholení Svatomartinské slavnosti s pečenou husou – to jsou lákadla babího léta na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Občanské sdružení Archetyp, které pořádá farmářské trhy v Praze na Jiřáku a na Náplavce, chystá na podzimní dny kromě pravidelných trhů také několik mimořádných slavností: Jablečné slavnosti, Babí léto, Podzimní den českého medu, Dýňové slavnosti aneb Halloween, Svatomartinské slavnosti a pečená husa – to vše najdete na náměstí Jiřího z Poděbrad od 8 do 21 hodin, s výjimkou Dýňových slavností, ty končí již v šest večer.

O trhu: Farmářské tržiště Jiřák

Podrobné informace o podzimních akcích na Jiřáku

Jablečné slavnosti

29. ZÁŘÍ 2012

Jablko je nejen hlavní objekt pohádek, legend a folklóru, ale také jeden z nejstarších darů matky přírody. Význam jablek neustále roste, zejména proto, že lidé více dbají o své zdraví. Při zdravém životním stylu je dle lékařských doporučení stanovena minimální spotřeba ovoce na úrovni 100 kg na osobu a rok. Celková spotřeba ovoce v naší republice přesáhla v posledních 3 letech hranici 85 kg na obyvatele za rok. Ovoce mírného pásma (jablka, hrušky, třešně, a jiné) představuje z tohoto množství asi 52 kg. Nejoblíbenějším ovocným druhem české populace jsou jablka, kterých každý z nás ročně zkonzumuje 25 kilogramů. Čerstvá jablka jsou bez tuků, nasycených tuků, sodíku a cholesterolu. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Náročnost pěstování stanovená českými normami vyzdvihuje české ovoce nad dovážené. České ovoce má jednu z nejnižších hodnot reziduí prostředků na ochranu rostlin v zemích EU K nejčastěji zastoupeným odrůdám jablek patří Julia, James Grieve, Rubín, Bohemia, Šampion, Melodie, Rubinola, Gloster, Topaz, Jonagold, Golden Delicious, Idared, Zvonkové, Melrose a jiné. V průběhu několika denní akce budou představeny nejen jablka různých pěstitelů, ale také všechny výrobky, které lze z tohoto ovoce vyrobit (šťávy, mošty, nektary, kosmetika, pečivo, cidery, atd.)

  • Odborná spolupráce: Ovocnářská unie ČR (Ing. Martin Ludvík, předseda)
  • Počet vystavovatelů: cca 20 – 25 ovocnářských firem
  • Doprovodný program: Gastronomie, jejíž dominanta je české jablko (štrúdly, žemlovky, pečená jablka, mussy apod.)
  • Kulturní program: Jablkoň, Tereza Kripnerová, Aurora jasband

Podzimní den českého medu

12. ŘÍJNA 2012

Včela je „indikátorem“ zdravého prostředí. Včela nás živí, léčí, krášlí a obohacuje naší přírodu. Proto používáme její produkty, nejčastěji med. Med jako potravina a dietetikum je svým způsobem nezastupitelný ve výživě zejména dětí, sportovců a rekonvalescentů. Jeho denní konzumace má velký význam i pro zdravého člověka. Liberalizací obchodu se v posledních letech začal do České republiky dovážet med ze subtropického pásma, který nezřídka pochází z nektaru aromatických rostlin. Takovýto med má často neobvyklou chuť a značné části našich obyvatel nevyhovuje. Protože je med získáván i za vyšších teplot, mívá i vyšší obsah nežádoucích látek, které v medu vznikají jeho zahřátím. Dosavadní platná vyhláška stanovující požadavky na med neukládá zpracovatelům povinnost informovat spotřebitele o původu medu. Kromě toho nekvalitní dovozové medy, často nabízené pod cenu, obsahují rezidua antibiotik a sulfonamidů nebo původce pro včely nebezpečných chorob Tyto nedostatky vedly Český svaz včelařů k vyhlášení vlastní normy „Český med“. Označení Český med podle PN ČSV č.1/1999 může být použito jen pro med nejvyšší kvality pocházející výhradně z území České republiky. Tento med nejvíce odpovídá medu nacházejícímu se ve včelstvu přímo v plástech. Kromě toho u všech druhů Českého medu musí být obsah vody do 18 % a obsah hydroxymethylfurfuralu nejvýše 20 mg/kg.

  • Odborná spolupráce: Český svaz včelařů
  • Počet vystavovatelů: cca 20 včelařství a výrobců včelích produktů
  • Doprovodný program: Gastronomie, jejíž dominanta je český med (modlitbičky, kachna na medu, perníčky apod.)
  • Kulturní program: Atmasféra, Motovidlo, Vojta Lavička (ex Gipsy.cz) a další

Dýňové slavnosti

31. ŘÍJNA 2012

Prodej a expozice většiny dýni pěstovaných u nás včetně gastronomie: Hokaido, Špagetová, Cobra, Rondini, Valenciano Lumina, Lagenarie-Cobra a řada dalších druhů, to je jen zlomek toho, kolik druhů dýní se u nás pěstuje.

„Rádi bychom představili veřejnosti mnoho rozmanitých druhů dýní, a hlavně co s nimi! Ochutnávat budeme dýňové muffiny, sladké koláče a dýňové košíčky, pro zahřátí bude horká a výživná dýňová polévka. Děti čeká dýňová dílna. Odpoledne zveme na dlabání strašidel. Nejlepší a nejúžasnější „dýňáky“ nafotíme a zvěčníme na věčné časy webu a FB,“ plánuje pořadatel.

  • Odborná spolupráce: Dýňový svět
  • Počet vystavovatelů: cca 10 pěstitelů dýní a výrobců dýňových produktů
  • Doprovodný program: Gastronomie, jejíž dominanta jsou české dýně

Svatomartinské slavnosti a pečená husa

11. LISTOPADU 2012 V 11 HOD 11 MIN 11 S

Propagace tuzemských Svatomartinských vín – oživení lidové tradice, setkání se sousedy a přáteli. Svatomartinské oslavy mají kořeny v sedmém století našeho letopočtu a souvisejí s tradičním ukončením zemědělského roku na venkově. Pořadatelé se proto rozhodli jejich oslavy spojit s farmářským tržištěm na Jiřáku, kde jsou občané již čtvrtým rokem zvyklí třikrát týdně nakupovat produkty od českých farmářů. Celodenní akce, kde jistě mnozí návštěvníci z třetí městské části i dalších částí metropole přicházejí vůbec poprvé do přímého kontaktu nejen se Svatomartinskými víny, ale také vinaři a Svatomartinskou husou, je každoročně jistě dobrou prezentací mladých vín. Kromě Svatomartinské husy zde nechybí ani chuťovky k vínu – sýry, suché salámy, slovácké koláčky, nakládané delikatesy, ale také občerstvení tradiční české a slovácké kuchyně. K dobré atmosféře setkávání občanů přispěje i hudební produkce a také slavnostní požehnání vystavených Svatomartinských vín farářem z blízkého kostela Nejsvětějšího srdce Páně na Vinohradech. 

  • Odborná spolupráce: Vinařský fond České republiky
  • Počet vystavovatelů: cca 20 – 24 českých a moravských vinařů
  • Doprovodný program: Gastronomie, která se snoubí s mladým bílým i červeným vínem
  • Kulturní program: Varmužova cimbálová muzika, Slávek Janoušek, Jazz Spirit

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FARMÁŘSKÉ TRHY

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).