Hlavní navigace

K čemu vedou podpatky ve třinácti?

10. 4. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Dnešní slečny mají poměrně velkou nohu a brzy vybírají ze sortimentu dámské obuvi. Podpatky ve dvanácti, třinácti letech jsou běžná věc. Proč to vadí?

Až potkáte školní třídu puberťáků, schválně se jim podívejte na nohy. Nejméně dvě tři dívky budou mít na nohách podpatky zvící několika centimetrů. K nim navíc často nosí tašku přes jedno rameno, což dohromady tvoří pro jejich dospívající páteř a vůbec pohybový aparát celkem škodlivou kombinaci.


Autor: Isifa.cz

Dospívajícím dívkám vysoké podpatky nesvědčí

Hranice, nad kterou jsou ortopedi ochotni přivřít oči, se přitom v tomto případě u podpatků pohybuje mezi jedním a půl až dvěma a půl centimetry. Mladší děti by pak neměly mít podpatky vyšší než půl centimetru. Ostatně, pro celodenní nošení se ani dospělým ženám nedoporučují s ohledem na zdraví jejich nohou podpatky vyšší než tři čtyři centimetry.

„Děti sice nenosí boty celý den, protože se ve školách zouvají, ale přesto bych se jim snažil podpatky rozmluvit i na cesty do školy a ze školy či courání s kamarádkami, protože právě v pubertě se někdy objevují deformity nožní klenby a podobně související s rychlým růstem a podpatky to mohou ještě zhoršit,“ vysvětluje ortoped David Havrda. Platí přitom, že čím je obuv na podpatku užší, tím hůře.

Mimochodem, 99 procent dětí se rodí se zdravýma nohama, ale už během školní docházky má nohy v pořádku jen necelá polovina z nich. Neznamená to, že by je nohy třeba bolely, ale mají zaděláno na problémy, které se naplno projeví za deset až třicet let.

Maximální výška podpatku:

  • dospívající slečny – do 1,5–2,5 cm
  • mladší děti – do 0,5 cm
  • dospělé ženy – do 3–4 cm

Dívky mají nohy v horším stavu než kluci

Shrnuto a podtrženo, vysoké podpatky vedou při dlouhodobějším nošení je zkrácení lýtkových svalů, pokřivení prstů – jejich důsledkem bývají kladívkové prsty i vybočený palec – a také od nich může bolet krční páteř. Podpatky vyšší než doporučené totiž znamenají zátěž pro celou kostru, jelikož chodidlo v nich nese velkou část tělesné hmotnosti a to často vede k nesprávnému zapojování svalů, které musí ze všech sil udržovat rovnováhu. Přetížená bývají kolena, což zase vede k rychlejšímu opotřebování jejich chrupavek.

Nehledě na to, že zvláště laciné boty, které jsou vyrobeny z nekvalitních materiálů, mohou přispívat ke vzniku puchýřů či otlačenin na ploskách chodidel, zvaných kuří oka. Obuv ze syntetických materiálů se navíc nepřizpůsobí tvaru nohou.


Autor: Isifa.cz

Nošení nevhodné obuvi je podle ortopedů častější než dřív

Samozřejmě, nic z toho se neprojeví hned, ale podle ortopeda Davida Havrdy je zbytečné začínat s nošením vysokých podpatků příliš brzy, protože tělo dívek se ještě vyvíjí a je zranitelnější. „Z dvojnásobně až několikanásobně častějšího výskytu vbočeného palce u dívek oproti chlapcům je zřejmé, že dívky školního věku (a především v období dospívání) nosí častěji tvarově a velikostně nevhodnou obuv, která jim způsobuje deformitu palce,“ stojí ve zprávě, která vyšla k velkému průzkumu stavu nohou českých dětí a dospívajících. Ten proběhl pod záštitou České obuvnické asociace sice již v devadesátých letech, ale podle odborníků se nedá čekat, že by na tom dneska byly děti lépe, protože nošení nevhodné obuvi je podle ortopedů častější než kdysi. Dívky také dvakrát častěji než chlapci měly na svých nohou puchýře a otlačeniny.

Občasné nošení podpatků se dá doporučit až od šestnácti sedmnácti let, kdy dívky už většinou nerostou.

Raději klínek než štíhlý podpatek

Když už podpatky pro slečnu, tak raději boty na klínku nebo na širším podpatku. „Obuv s vysokými štíhlými podpatky pro děti a dospívající mládež zásadně nedoporučujeme,“ uvádí například výrobce zdravotní obuvi Santé. Čím užší podpatek, tím více práce mají totiž svaly s udržením rovnováhy. Pozor na podpatky úplně rovné, neprohnuté, které vypadají jako podstavec pod sochu – na tom se chodí hodně špatně. Podpatek by měl být alespoň trochu prohnutý a měl by mít sklon přibližně patnáct stupňů, šikmější vadí rovněž. Matky by také rozhodně neměly půjčovat dcerám svoje boty, budou vytvarovány podle matčiných chodidel.

Na druhou stranu, nemálo dívek a samozřejmě i chlapců preferuje boty s naprosto plochou podrážkou a to celoročně, protože tenisky se nosí v létě i v zimě. Ty se také nedají příliš doporučit, stejně jako ploché balerínky, protože pro změnu přispívají ke vzniku ploché nohy, která se rovněž může poprvé naplno objevit v pubertě. Ideální jsou boty na mírně zvednuté podrážce. A i děti a dospívající by měli boty střídat, nejen kvůli tvarování, ale i proto, že se jim rovněž nohy potí a bez jejich střídání hrozí vznik mykóz a také ne sice nebezpečných, ale rozhodně nepříjemných problémů se zápachem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).