Hlavní navigace

Platýs má mít jasně viditelné tečky

30. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Nordsee
Chcete ochutnat platýse v době, kdy je nejchutnější? Je to právě teď. Při nákupu v obchodě si všímejte klíčových indicií kvality.

Nejlepší je čerstvá ryba – ale ještě lepší je čerstvá ryba ve správný čas. Mezi ryby, které mají ideální sezónu v létě, řadí šéfkuchaři tuňáka, platýse a mořského ďase.

Letní ryby:

Věk tuňáka zjistíme podle letokruhů

Mořský ďas: Nejošklivější ryba má delikátní maso – příště

Víte, že:

  • Do „letních“ ryb řadíme tuňáka, platýse a mořského ďase
  • Věk tuňáka zjistíme z jeho letokruhů, podobným těch u stromů. Čím je maso tuňáka světlejší, tím má lepší chuť.
  • Platýs v určité fázi dospělosti začne plavat „na bok“. Jeho maso je ideálně bílé.
  • Mořský ďas je označován jako nejošklivější ryba oceánů, jeho maso je však považované za delikatesu.
  • Jak snadno a chutně doma připravit platýse? Čtěte dále…

Zkušení rybáři ví, že ryby mají svůj přirozený cyklus, který se u jednotlivých druhů liší. Ryby se přizpůsobují prostředí, ve kterém žijí, a díky tomu se mění chuť i složení jejich masa. Roční období, slanost i teplota vody mají vliv na kvalitu mořských ryb. Leckomu z nás se tak stalo, že ačkoliv byla ryba čerstvá, nechutnala příliš dobře. Je to právě z toho důvodu, že některé druhy by se měly kvůli chuti konzumovat pouze sezónně. Mezi ryby, které by se měly konzumovat v létě, řadí šéfkuchaři z Nordsee – rybí restaurace, která se zabývá přípravou ryb už více než 115 let – tuňáka, platýse a mořského ďase.

Platýs je ideální letní ryba

Platýsi velcí se vyskytují ve slané a chladné vodě, v hloubce až čtyři sta metrů. Umí napodobit barvu dna a při prvních náznacích nebezpečí se zavrtají do písku. Jsou zvláštní tím, že ve stejném okamžiku se můžou dívat jedním okem dopředu a druhým dozadu, takže okamžitě zmapují své okolí. Tyto ploché ryby v určité fázi dospělosti začnou plavat naplocho, levou stranou těla směrem ke dnu.

Evropská rybářská společnost řadí platýse velkého k nejlovenější rybě z čeledi platýsovitých. Chytat se můžou jedině kusy s minimální délkou pětadvacet centimetrů. Najdeme je především v Severním a Baltském moři. Na jaře platýsi velcí migrují, proto je ideální uskutečnit jejich lov v květnu, červnu a červenci. Jsou oceánodromní, což znamená, že svou migraci uskutečňují výhradně v rámci mořských vod.

Jak poznat kvalitu

Při nákupu v obchodě si všímejte klíčových indicií kvality – vrchní strana musí být hnědá a tečky na ní jasně viditelné. „Maso platýse je ideálně bílé a nejlépe chutná od května do července. Květnoví bývají dokonce považováni za jedny z nejchutnějších ryb, protože takto mladé ryby mají velmi křehké a výborné maso. Platýse doporučujeme upravovat smažením, ale výborně chutná i upravený v páře,” radí Marek Sedlák, ředitel společnosti Nordsee.

Vyzkoušejte jednoduchý recept od šéfkuchařů rybí restaurace Nordsee.

Filety z platýsa ala Cordon Bleu

(doba přípravy zhruba 35 minut)

Suroviny (4 osoby):

  • 8 filet z platýsa
  • 1 balení strouhanky na ryby
  • 4 plátky sýra
  • 4 plátky vařené šunky
  • 2 limetky
  • 1 polévkové lžíce mouky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 600 g malých brambor
  • 1 vejce
  • 1 šalotka
  • sůl, mletý pepř, rozmarýn

Brambory ještě ve slupce předvařte a nechte vychladnout. Oloupejte je a usmažte na jedné lžíci olivového oleje dozlatova. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kousky a smažte s bramborami, dokud nezhnědne. Brambory okořeňte trochou soli a pepře a přidejte umytý, najemno nasekaný rozmarýn. Filety platýsa vysušte papírovým ubrouskem. Vložte plátek sýra a šunky mezi dva filety a okořeňte troškou soli a pepře. Plněné filety vyválejte v mouce, rozmíchaném vejci a nakonec v rybí strouhance. Smažte opatrně na zbytku olivového oleje na středním stupni ohřevu. Hotové filety pokládejte na talíř a ozdobte čtvrtkami limetky. Servírujte se smaženými bramborami a přílohou, například hlávkovým salátem.

Zdroj: Nordsee, www.nordsee.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).