Hlavní navigace

Platby za přítomnost otce u porodu jsou nehoráznost, říká Liga práv

12. 5. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Liga lidských práv rozjela kampaň, která má změnit přístup k porodnictví v Česku. Například to, aby partner u porodu nemusel platit a aby si ženy mohly vybrat svou porodní asistentku.

Nemocniční asistentky se u porodu střídají podle směn. Liga usiluje o to, aby si žena mohla zvolit svou porodní asistentku a být s ní v kontaktu už v těhotenství a pak i v porodnici po celou dobu porodu.


Autor: SXC

Platby za přítomnost otce u porodu označila Zora Javorská z Ligy lidských práv za nehoráznost. Uvedla, že za přítomnost otce u porodu se neplatí kromě ČR v žádné ze šesti evropských zemí včetně Německa a Velké Británie, jejichž porodní péči liga analyzovala.

V kampani „Chci svůj porod“ mohou lidé oslovit s podněty ministra zdravotnictví Leoše Hegera, zdravotní pojišťovny a svého senátora, řekla novinářům Javorská. Uvedla, že mnoho žen v zemi je s porodnictvím nespokojených, ale v šestinedělí, kdy mají mnoho starostí s péčí o dítě, nemají na stížnosti čas. Později raději vše hodí za hlavu.

Chtěla hodinu, zavolal na ni policii

Zora Javorská popsala několik případů, kdy ženy nebyly spokojeny s jednáním zdravotníků.

Jedním z nich byl případ z loňského února, kdy žena neplánovaně porodila doma své třetí dítě. Porod trval 20 minut, takže odjet do porodnice nestihla. Zavolala však záchrannou službu kvůli vyšetření dítěte. Lékař konstatoval, že je v naprostém pořádku, ale přesto trval na okamžitém převozu do porodnice. Údajně odmítl dát ženě jakýkoli čas na umytí a oblečení. „Paní říkala, že do porodnice by s dítětem potom odešla, ale že se chce připravit. Chtěla se omýt, obléct dítě," uvedla Javorská. Lékař jí však odmítl dát hodinu, za kterou slíbila sama se do nemocnice dopravit. Když nechtěla odjet ihned, zavolal policii. 

Podle Javorské navíc nejspíš zdravotníci na cestu dítě špatně zabalili, a tak prochladlo. Na pozdější stížnost prý záchranná služba „reagovala arogantně“. Liga podala žalobu na ochranu osobnosti.

Vše na téma: Porody

Žalobou skončil i případ studentky medicíny – prvorodičky, která si přála porod bez umělých zásahů. Lékař jí údajně schválně udělal nástřih hráze, i když to výslovně odmítla. Žena byla prý zdravá a plod nebyl nijak veliký. „Když žena měla zájem to řešit mimosoudně, ze strany nemocnice se dočkala další arogance,“ řekla Javorská.

Bez stížností


Autor: SXC

Ke kampani Ligu lidských práv přimělo i údajné vyjádření zástupce ministerstva zdravotnictví na odborném fóru, že ženy jsou v Česku s těhotenskou, porodní a poporodní péči spokojeny, protože ministerstvo neprošetřovalo žádnou stížnost.

„Skutečná situace je však jiná,“ tvrdí Liga. „V českých porodnicích často dochází k rutinním zásahům do přirozeného průběhu porodu a není výjimkou, že se tak děje bez předchozího poučení a souhlasu žen. Většina porodnic rutinně odděluje matky od novorozenců a některé porodnice stále brání tomu, aby mohly maminky odejít se zdravými novorozenci po porodu domů. V pražských porodnicích vznikl navíc nezákonný systém registrací a ženy s rozběhnutými porody jsou v mnoha případech odmítány, přestože takový postup zákon zakazuje. Ženy si také nemohou zvolit k porodu v porodnici svoji porodní asistentku…“

Na stránkách www.ferovanemoc­nice.cz můžete vyplnit připravený formulář, případně text změnit a doplnit o své zkušenosti.

Cílem iniciativy „Chci svůj porod“ je umožnit především ženám, maminkám, budoucím maminkám a nejen jim oslovit odpovědné úřady a politiky, sdělit jim svůj názor, své potřeby a zkušenosti a požadovat od nich, aby se současnou neuspokojivou situací v péči o těhotné a rodičky a systematickým porušováním jejich práv a práv jejich dětí důkladně zabývaly.

Cílem této iniciativy není propagovat porody doma, ale prosazovat právo ženy zvolit si svobodně místo porodu i poskytovanou zdravotní péči, uvádí Liga. „Chceme upozornit, že v České republice stále dochází k porušování práv žen při poskytování péče během těhotenství, porodu a šestinedělí. Systém péče o těhotné a rodičky u nás totiž stále neodpovídá přístupu k ženám například v Německu, Rakousku či Velké Británii.“
 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).