Hlavní navigace

Muži mají i k plastice exaktní přístup

14. 5. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Typický muž zralý pro plastickou operaci? Středoškolák či vysokoškolák mezi 45 a 60 lety. Umí definovat svůj problém a je schopen přijmout pravdu o předpokládaném výsledku, říká lékař.

Plastické estetické operace už nejsou ryze dámskou záležitostí. Zhruba každý sedmý až pátý klient je muž. Nicméně v české společnosti přetrvává názor, že plastické operace nejsou pro chlapy. A tak se s nimi, na rozdíl od dam, moc nechlubí. Nejčastější „pánskou operací“ je úprava horních očních víček. Pánové ji obvykle podstoupí, jestliže začnou kvůli převislé kůži hůř vidět.

Málokterý muž jde dobrovolně k lékaři, ale když už se odhodlá, tak neváhá. „Typickým“ mužem, který se rozhodne navštívit plastického chirurga, alespoň podle zkušeností Lukáše Frajera z pražské kliniky estetické medicíny Perfect Clinic, je středoškolák či vysokoškolák mezi pětačtyřiceti a šedesáti lety. Převažují střední podnikatelé, střední a vyšší management, ale také muži pracující ve službách, sportovci a pánové ve svobodných povoláních, která vyžadují kontakt s lidmi či médii.

A co chtějí? Operaci víček, obřízku bez náboženského kontextu, liposukce a facelift.


Autor: Isifa.cz

Muže při plastice omezují i vousy nebo plešatost

„Rozhodně pohlížejí na svou kosmetickou vadu exaktněji než ženy a začnou o ní přemýšlet a řešit ji, až když mají funkční obtíže, které je obtěžují nebo stigmatizují,“ přibližuje Lukáš Frajer. „Obecně je na ´vině´ celosvětový trend mladosti. Medicína jde rychle dopředu a prodlužuje se průměrný věk, déle se cítíme mladí, a chceme, aby i náš vzhled byl takový. Dnešní muži se více orientují v problematice soudobých trendů a mají zájem dobře vypadat. Jistě ale jsou velké rozdíly mezi většími městy a venkovem nebo mezi profesemi. Jsou povolání, kde je péče o zevnějšek téměř předpisem.“ Řada mužů pak podle lékaře podstupuje zákroky v rámci takzvaného druhého či třetího dechu.

Víčka vedou

Že o zákroku často rozhoduje ryze praktický důvod, potvrzuje i akrobatický pilot Marek Hyka, který mě ujistil, že by na operaci víček šel, i kdyby nebyl pilotem. „Prostě ty oči si to zasloužily. Rozčilovalo mě, že si po ránu nemůžu opláchnout ospalé a zalepené oči,“ vysvětluje s nadsázkou. Zlepšilo se mu periferní vidění a „možná už nebudu tolik oteklý po letu a na fotkách budu vypadat líp,“ směje se. I on ale nevidí důvod, proč by se muži neměli snažit „omládnout“. „Začíná doba zdravého životního stylu, a když si chlapi udrží formu, zdravého ducha a v osmdesáti si dají tenisový turnaj, nemusí na nich kůže plandat. Myslím, že ten vzhled nakonec pomůže ještě podpořit mladý duch a o to jde,“ říká.

Někdy ovšem „donutí“ muže k vylepšení mladší, chcete-li nová, partnerka, nebo ho přivede manželka, která sama nějaký kosmetický zákrok podstoupila.

Muži jsou jiní

Jsou muži ukázněnější a trpělivější pacienti než ženy, nebo je tomu naopak? „Myslím, že muži jsou v rozhodování přímější. Pokud vnitřně „uzrají“ k operaci, pak již svůj názor příliš nezmění a s váháním se setkávám méně často než u žen. Většina mužských klientů dokáže definovat svůj problém a jsou schopni a ochotni přijmout pravdu o předpokládaném výsledku. To bývá typický příklad mužské obezity v oblasti břišní stěny, kde plastická chirurgie pomůže jen částečně, protože u mužů se jedná o takzvanou viscerální (útrobní) obezitu, kterou liposukce břišní stěny bezezbytku neřeší,“ vykládá Lukáš Frajer.

Odsát tuk u mužů nelze tak snadno. Tuky se u nich ukládají do břišní stěny a ne do podkoží jako u žen. A to je důvod, proč liposukce v oblasti břicha a boků jen částečně řeší jejich problémy s postavou.

Facelifting u mužů je také docela problematický, a to z několika důvodů. Za prvé kvalita a charakter kůže jsou jiné oproti ženám, což staví muže do nevýhody. Dále mužský hormon testosteron modifikuje hojení a výsledný vzhled jizev proto často není kosmeticky přijatelný. Dalším nevýhodným aspektem je i hranice vousů, která nutí chirurga umístit řez do míst, kde nebude tolik skrytý. Navíc mnoho mužů trpí řídnutím vlasů a plešatostí, což je de facto kontraindikace k výkonu.

Jako relativně novou a dle soudu Lukáše Frajera dobrou alternativou je pak miniinvazivní metoda Silhouette, která využívá vstřebatelných nití, zavedených jen kraťoučkými řezy ve vlasové části hlavy. A jak tvrdí plastický chirurg a soudní znalec Patrik Paulis, je tato metoda i příčinou, proč začali muži chodit k plastickým chirurgům častěji. Zákrok se provádí v lokální anestezii, trvá pětačtyřicet minut a rekonvalescence pak dva až tři dny. Je tedy šetrnější a rychlejší. Velkou výhodou je, že Silhouette-lift nitě se mohou po několika letech, kdy se projeví opět známky stárnutí, jednoduše v místním znecitlivění dotáhnout. Metodu lze aplikovat, na krk, obličej, obočí i hýždě.

Naopak většinou neefektivní je pro muže zvětšení penisu přetnutím vazu, který fixuje penis ke stydké kosti. Zde je výsledek sporný co do efektu kosmetického i funkčního. Po operaci je vysoké riziko poruch erekce či její neudržení, možnosti poranění penisu při pohlavním styku se všemi možnými důsledky v partnerském vztahu. Proto například Perfect Clinic tuto operaci vůbec nenabízí.

Kdy vás plastický chirurg odmítne

Lékař by vás měl odmítnout, a to ostatně platí stejně pro muže jako pro ženy, když není schopen uspokojit vaše představy, nebo pokud jsou vaše očekávání nereálná či neproveditelná.

„U obou pohlaví se najdou tací, kteří mají, řekl bych, technický poměr ke svému tělu a chtějí geometricky přesné úpravy, a pak se často podivují, že toto plastika neumí. Takové klienty je lepší nepřijmout, protože pravděpodobně nikdy nebudou spokojeni se svým vzhledem,“ poznamenává Lukáš Frajer.

Nerozhodujte se jen podle ceny

Čeští a moravští muži jsou podle Patrika Paulise stále málo odvážní. Požadují klasiku, neboli nutné zlo, čímž má na mysli operaci víček, výplně botoxem, zmizení podbradku. V mladším věku přicházejí na řadu úpravy nosu, uší, ale také aplikace botoxu proti pocení ať už noh, rukou nebo v podpaží. „Cizinci jsou odvážnější, těm dělám třeba pomocí implantátů augmentaci hýždí,“ dodává lékař.

Jsou případy, kdy operaci hradí celou, nebo částečně pojišťovna? Výjimečně ano. „Z operací, které se u nás provádějí, je to obřízka, kterou muži podstupují pro zdravotní komplikace v podobě zúžené předkožky, která prokazatelně velmi omezuje či dokonce brání pohlavnímu spojení. A dále gynekomastie, jednostranné nebo oboustranné zvětšení prsní žlázy, která zejména mladým mužům brání při adaptaci v kolektivu či navazování partnerských vztahů. Stydí se za svou odlišnost a vynechávají aktivity, při kterých je možné, že bude jejich deficit odhalen,“ říká Lukáš Frajer.

Jinak se ceny za zákroky plastických chirurgů podle jednotlivých pracovišť liší, i když většinou nijak radikálně. Proto je lepší nerozhodovat se pouze podle ceny. „Trošku jsem se poptal, kde jinde než u holek, a přečetl pár článků, pak už jsem měl jasno kam jít a objednal se,“ dodává Marek Hyka.

Průměrné ceny nejčastějších zákroků v korunách

  • Operace horních víček 10 000
  • Operace dolních víček 12 000
  • Liposukce podbradku 10 000
  • Facelift Silhouette 36 000
  • Facelifting obličeje a krku 36 000
  • Tumescentní liposukce břicha 28 000

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).