Hlavní navigace

Pivo levnější než voda? Vítejte v království prince Pivoslava

13. 2. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Země levným pivem oplývající, taková je naše pověst. Pivo je u nás prý levnější než voda. Je to přežité klišé, nebo stále ještě pravda?

„No to mu snad radši objednám pivo,“ hodnotí otec počínání svého synka, který právě v restauraci k obědu vyžahl třetí lahvičku Cappy. Každé dvě deci dětmi oblíbeného nápoje stály otce 29 korun, jeho půllitr Plzně vyšel na 35… Nemusí mu kupovat zrovna tenhle sladký džus, namítnete možná. Jednak – znáte děti a jejich chutě, a dál – kolik by ho stál půllitr vody?


Autor: Isifa.cz

Na pivo mu stačí kapesné

Nápoj pro boháče: voda

Prohlídkou nápojových lístků všemožných hospod a restaurací zjistíte, že obvykle jsou v nabídce vody typu Bonaqua, Rajec, Mattoni či Toma, u nichž se ceny pohybují za čtvrt litru nebo tři deci zhruba mezi 20 a 40 korunami. Celkem často jsem narazila taky na blíže nespecifikovanou „stolní“ nebo „minerální“ vodu od půl litru za 25 korun (čestná výjimka) až po cca 35 za poloviční množství. Chcete-li se rozšoupnout, poručte si Evian – sklenku za pětačtyřicet.

Nejlevněji určitě vyjde obyčejná voda z kohoutku, jejíž kvalita u nás bývá velmi dobrá. Jenže v restauracích s jejím podáváním mají pořád problém. Nedivím se, že podnik nestojí o zákazníka, který mu prošoupe polstrování, ohřeje se, dvě hodiny zabírá místo při důkladném pročítání denního tisku (erárního) a útrata je na nule, protože chce jen tu kohoutkovou vodu. Když ale nechám v lokále stokoruny za jídlo nebo alkohol a chci sklenici vody? Někdy ji přinesou bez mrknutí oka a zdarma, jindy účtují v podstatě symbolický poplatek za karafu, a někdy jste za šupáka.

Takže když pomineme kohoutkovou vodu za hubičku, půllitr vody by tátu žíznivého kluka vyšel bratru na pětatřicet až osmdesát korun, podle druhu vody a otrlosti restauratéra.

Protože náš otec je měkota a poroučí slazené limonády a džusy, prohne se ještě víc. Coca-coly, Fanty, Sprity, Pepsi, Mirindy a spol. stojí kolem 20–35 korun za dvě deci, na půllitr tedy 50–90 korun. U ovocných džusů a nápojů hodně záleží na druhu a kvalitě, třeba v pražském Lokálu U bílé kuželky servírují čtvrt litru jablečného moštu s vlákninou za 45 Kč a bio jablečný mošt s vlákninou za 49 Kč, ale zase to je jiné pití než všechny ty „orange juice“ za patnáct, dvacet korun.

A sláva, některé hospody začínají nabízet vlastní limonády. Jednak jsou dobré, jednak čerstvé, ale určitě na nich neušetříte.

A teď zpátky k otci s pivem. Ceny piva se samozřejmě taky liší, podle Interaktivní mapy cen piva v Praze je aktuální průměrná cena podle značek následující:

  • Budvar 29 Kč
  • Gambrinus 23 Kč
  • Krušovice 32 Kč               
  • Plzeňský Prazdroj 33 Kč
  • Staropramen 25 Kč
  • Stella Artois 34 Kč

Jsou to zjednodušené počty (milovník „Plzně“ ve vyhlášeném podniku v centru se jistě prohne víc než ten, kdo pije výčepní pivo v hospodě „U ubytovny“), stejně jako u vody a limonád, ale srovnání:

  • pivo 50–70 Kč/l
  • voda 70–160 Kč/l
  • nealko nápoje 100–180 Kč/l

nenechá na pochybách, že pokud jde o pohostinství, jsem pořád v království levného piva.


Autor: Isifa.cz

Co vyjde levněji? Zatím pivo

Jak je to v obchodech?

Nasávat se dá i doma. Pivo i vodu. Co vyjde dráž a o kolik? Pomineme opět vodu z kohoutku, vyjde jasně nejlevněji, čili pro kšeft nic moc. Vynechávám i prodávanou kojeneckou vodu, přeci jen kojenec stejně o pivu nezauvažuje (i když je nebožák hned od narození započítán do spotřeby piva „na hlavu“).

V sortimentu prodávaných vod aby se čert, natož zákazník vyznal, k tématu vod pitných, pramenitých, kojeneckých a minerálních se vrátíme někdy příště. Na prodávané vodě často platíme hlavně obal a práci, která tekutinu dostala až do regálu. Celkem logicky tedy platí, že čím menší lahvičku s vodou kupujete, tím víc v přepočtu na množství zaplatíte.

Namátkou jsem prošla několik obchodů, kde jsou v širokých uličkách vyloženy basy piv a balení vod a limonád, často v těsném sousedství. Jak tady vychází cenové porovnání?

Pilsner Urquell světlý ležák

21,90 Kč

Bernard světlý výčepní

11,90 Kč

Bernard světlý ležák

16,90 Kč

Gambrinus světlý výčepní

8,90 Kč

Gambrinus světlý ležák

13,90 Kč

Kozel světlý výčepní

9,90 Kč

Kozel světlý ležák

12,50 Kč

Staropramen světlý výčepní

7,90 Kč

Staropramen světlý ležák

12,90 Kč

Krušovická desítka světlá výčepní

7,90 Kč

Piva ve skle (jsou o něco levnější než „plechové“ varianty) pořídíte podle oblíbeného druhu a značky, když zůstaneme u těch nejběžnějších a pomineme speciály apod., zhruba od osmi do dvaadvaceti korun (samozřejmě za půl litru). A kolik zaplatíte v krámě za vodu?

Aqua Bella 5 l

27,90 Kč

05,58 Kč/l

Clearview 1,5 l

8,90 Kč

05,93 Kč/l

Dobrá voda 1,5 l

10,90 Kč

07,27 Kč/l

Aquila Aqualinea 1,5 l

12,10 Kč

08,07 Kč/l

Rajec 1,5 l

13,20 Kč

08,80 Kč/l

Bonaqua 1,5 l

14,50 Kč

09,67 Kč/l

Rajec 0,75 l

12,10 Kč

16,13 Kč/l

Mattoni 0,75 l

12,90 Kč

17,20 Kč/l

Bonaqua 0,5 l

12,90 Kč

25,80 Kč/l

Evian 1,5 l

40,50 Kč

27,00 Kč/l

Dobrá voda 0,25 l

9,70 Kč

38,80 Kč/l

Evian 0,75 l

38,90 Kč

51,87 Kč/l

Jak vidno, litr vody může stát od pětikoruny po desetinásobek. Běžně ale vody v balení 1,5 litru pořídíte do deseti korun za litr. Na rozdíl od piva není cena vody zvýhodněna při nákupu balení po více kusech. Neliší se ani ceny mezi variantami perlivá, jemně perlivá a neperlivá voda jedné značky.

Ochucené vody v balení 1,5 litru vyjdou jen o něco dráž, zhruba na 10–13 korun za litr.

I u slazených limonád platí, že větší balení se obvykle cenově vyplatí (ale pozor – již ne nutně balení po více kusech, viz také odkaz dále). Nejčastější jsou dvoulitrovky a vyjdou v případě zavedených značek v přepočtu na cca 12–18 za litr. V regálech supermarketů ale najdete taky pochoutky pro odvážné typu limonáda s příchutí a sladidly pod značkou prodejce už od dvou do osmi korun za litr.

Hrubé srovnání tedy tentokrát nahrává vodomilům:

  • pivo 16–42 Kč/l
  • voda 6–10 Kč/l
  • ochucená voda 10–13 Kč/l
  • limonáda 12–18 Kč/l

Pověst nelže. Jsme proto alkoholici?

„Pivo je tu levnější než voda,„ píše o ČR The Guardian. „Cena piva na místním trhu je velmi nízká. Je to trh s jedněmi z nejnižších cen piva na světě,“ říká i generální ředitel Plzeňského Prazdroje Doug Brodman. “Stal se zázrak, pivo je levnější než voda, to je naše kultura, pivní pohoda," rapují PSH. Našinci jsou na nízké ceny piva zvyklí, cizince zaráží. „Překvapilo mě, že je tady tak levný alkohol oproti nealku. U nás je to naopak,“ citovala MF Dnes Američanku studující v Praze. „Nedivím se tedy, že mladí tolik pijí.“

Levné pivo, potažmo alkohol je mnohým trnem v oku. Odborníci mu přičítají vliv na alkoholismus a špatný postoj dětí a mládeže k pití. „Je to absurdita,“ podivil se nedávno pro Reflex nad současným stavem primář vítkovické nemocnice Jan Boženský, který na svém dětském oddělení zažívá do němoty zpité „náctileté“. Na alkohol jim stačí kapesné. „Zvlášť když je u nás alkohol levnější než mnohé nealkoholické nápoje,“ nechápe primář.

Před časem přišla tehdejší ministryně Džamila Stehlíková s nápadem, jak bojovat s alkoholismem mladistvých. Prosazovala nařízení, které by ukládalo provozovatelům diskoték, aby alespoň jeden nealkoholický nápoj byl levnější než pivo, což je evidentně dosud problém. „Peněženku mladých zatím méně zatíží, když si dají několik piv, než kdyby pili minerálku,“ uvedla. Nápad ovšem neprošel.

Češi jsou podle pověstí na cenu piva hákliví, která vláda sáhne na pivo, padne, traduje se. „Český konzument nepříznivě hodnotí růst cen piva,“ zjistil pravidelný výzkum, který pořádá Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Přesto prý cena není rozhodující: „Náš konzument – alespoň podle toho, co přiznává – nadále preferuje chuť před cenou, ačkoli stále citlivěji vnímá fakt, že ceny piva rostou,“ komentuje Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

A tak, přestože se ceny piva hýbou, žádná revoluce se v tomhle směru nekoná. Některé pivovary sice zdražují v reakci na vyšší náklady vstupních surovin, zejména ječmene, ale i dalších výrobních nákladů (ceny obalových materiálů, energií a pohonných hmot), jiné tento krok buď zatím zvažují, nebo dosud neplánují, píše MF Dnes. Jenomže zdražují i balené vody, limonády a další nealko nápoje, takže poměr, nebo spíš nepoměr pivo : nealko se nemění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).