Pivní základka - co víte o pivu?

Autor: SXC

Jsme rekordmani ve spotřebě piva na hlavu, ale často toho o svém „národním“ nápoji moc nevíme. Pojďme si první školní den projít aspoň základy, dejme tomu na úrovni první třídy.

Kam zmizely stupně?

Když si dáme dvanáctku, neznamená to dnes už, že bychom pili pivo dvanáctistupňové, ale dvanáctiprocentní. A oněch 12 % neoznačuje samozřejmě procenta alkoholu, ale podíl extraktu původní mladiny, která určuje sílu piva. Přizpůsobili jsme se tak formálně evropským předpisům, které naše stupně neznají.

Piva podle extraktu původní mladiny (bývalé stupně):

  • lehká – do 7 %
  • výčepní – 8 až 10 %
  • ležáky – 11 až 12 %
  • speciální – 13 % a více

Dám si černé. Nebo bílé?

U nás se těší oblibě hlavně piva světlá, tedy připravovaná ze světlého sladu, jinak taky piva tzv. plzeňského typu. To je to naše české zlato. Naopak bavorský typ piva je tmavý a svoje temně hnědé zabarvení získává z pražených karamelových sladů. Smícháním sladu světlého a tmavého dostanete pivo polotmavé, jehož barva se obvykle označuje jako granátová. Což ovšem není pivo řezané – to se získá smícháním světlého a tmavého piva – a může k tomu dojít jak v pivovaru, tak až u pípy v hospodě.

Piva podle „barvy“:

  • světlá – převážně ze světlých sladů
  • tmavá – z tmavých, karamelových, případně barevných sladů
  • polotmavá – smícháním světlých a tmavých sladů
  • řezaná – smícháním světlého a tmavého piva

A kde je to bílé pivo? Bývá tak nazýváno pivo pšeničné, protože je výrazně světlejší než pivo z ječmene (ovšem aby to nebylo tak jednoduché, dělá se občas i v tmavé podobě).

V poslední době se objevují spíše jako sváteční nápoje a speciality také piva s různými netradičními barevnými nádechy, např. na sv. Valentýna pivo narůžovělé ap.

Bez alkoholu – je to ještě pivo?

Chcete po obědě řídit, nebo prostě jdete do práce a nechcete riskovat?

Kvalita nealko piva se zlepšuje a jeho obliba stoupá. K dosažení výsledného efektu se používá několik metod: omezení tvorby alkoholu (vynecháním hlavního kvašení se vyrábí většina českých nealkoholických piv) nebo odstraněním alkoholu z normálního piva (smícháním mladiny, piva a vody ke kýženému výsledku). Nejpodobnější klasickému pivu je nápoj získaný pomocí speciálního kmenu kvasinek.

Piva „pro čistou hlavu“:

  • se sníženým obsahem alkoholu – maximálně 1,2 %
  • nealkoholické – obsah alkoholu max. 0,5 %

a jejich výroba:

  • vynecháním hlavního kvašení
  • smícháním piva s mladinou a vodou
  • použití speciálních kvasnic, které blokují produkci alkoholu
  • destilací piva

Pivo se netočí

…ale čepuje:

  • na hladinku – na jeden zátah, pěna je mokrá a nepřesahuje okraj skla
  • s čepicí – na 2–3 zátahy, pěna je suchá
  • a asi dvaceti dalšími způsoby, ale pouze dva výše uvedené připouští kodex Českého svazu pivovarů
  • a taky hrůzostrašnými způsoby – různým uléváním, přeléváním, cmrdáním

…a nalévá:

  • sklenice musí být čistá, ale zapomeňte na utěrku (nečistota, stopy čisticích prostředků, ale i chloupky z utěrky srazí pěnu)
  • sklenice musí být mokrá (opět kvůli pěně, ideální je vypláchnout ji studenou vodou)
  • doporučovaná teplota piva pro konzumaci je 6–8 °C

Zdroje: Vitalia.cz, Abeceda piva, Český svaz pivovarů a sladoven, ČTK