Pivní břicho prý roste hlavně po flámu

Pití většího množství alkoholu během flámů napomůže zvětšení pasu mnohem více než jeho průběžné popíjení během celého týdne. S těmito závěry přišli britští vědci, podle nichž je na vině růstu „pivního břicha“ spíše chování pijáků než celkový objem vypitého alkoholu. Uvedl to dnes na svém serveru deník The Daily Telegraph.

Pití většího množství alkoholu během flámů napomůže zvětšení pasu mnohem více než jeho průběžné popíjení během celého týdne. S těmito závěry přišli britští vědci, podle nichž je na vině růstu „pivního břicha“ spíše chování pijáků než celkový objem vypitého alkoholu. Uvedl to dnes na svém serveru deník The Daily Telegraph.

Muži dávající přednost jednorázovému alkoholickému veselí měli podle nové studie v pase o šest centimetrů více než jejich kolegové, kteří si konzumaci stejného množství nápojů rozložili do celého týdne. U žen se tento efekt projevil ještě výrazněji, a to rozdílem deseti centimetrů.

pivo

Tuk na břiše je pro srdce nebezpečnější než tuk na zadní části těla, vědci jej dávají do souvislosti se vznikem cukrovky a srdečních vad. Obvod pasu přes 102 centimetrů u mužů a více než 89 centimetrů u žen podle nich významně zvyšuje riziko onemocnění těmito chorobami.

„Zdá se, že alkohol zabíjí v Rusku lidi, kteří trpí kardiovaskulárními problémy. Pití alkoholu v jižní Evropě však má ochranné účinky, což zřejmě souvisí se způsobem jeho konzumace,“ prohlásil Martin Bobak, profesor epidemiologie na londýnské University College a jeden z autorů výzkumu.

Jeho tým vyšetřil téměř 30.000 náhodně vybraných mužů a žen ve věku 45 až 69 let v Rusku, Polsku a České republice. Respondenti vyplnili detailní dotazníky zaměřené na zjištění jejich životního stylu a návyků při pití alkoholu a odevzdali i vzorky krve. Předmětem zájmu britských vědců byly i jejich tělesné míry a váhy.

Vědci se také pokusili zjistit, jestli obvod pasu ovlivňuje druh konzumovaného nápoje. Zaměřili se především na otázku, zdali pití piva skutečně vede ke vzniku „pivního pupku“. Nárůst byl jen 0,5 centimetru za každých pět piv vypitých v průběhu jednoho týdne. To podle profesora Bobaka dokazuje, že pití piva má jen malý dopad na ukládání břišního tuku.