Hlavní navigace

Pitahaya: vynikající plod kaktusu

18. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Titbit
Tzv. dračí ovoce má jemnou sladkokyselou chuť a je nízkokalorické. Obsahuje také značné množství vitamínů a minerálů. Pitahaya červená a žlutá se lehce liší v chuti i složení.

Pitahaya je plodem kaktusu Hylocereus undatus, často také přezdívána dračí ovoce, jelikož v čínštině se plody označují jako „ohnivý drak“, ve vietnamštině jako „zelený drak“.

Zajímavostí je, že bílé nebo žluté květy se rozvíjejí pouze v noci, odtud pochází název pro kaktus – královna noci.

Galerie: Poznejte exotické ovoce

Dračí ovoce

Pitahaya má sytě růžovou až červenou nebo žlutou barvu slupky s charakteristickými šupinovitými výrůstky, které připomínají plameny.

Dužina je bílá s černými zrníčky. U červených plodů může být dužina i sytě červená.

Chuťově nemusí být výrazná, nicméně je velice šťavnatá. Červená pitahaya je mírně nasládlá a chuťově připomínající meloun. Žlutá pitahaya chutná po angreštu nebo kiwi a je méně nakyslá. Pro zvýraznění chuti je dobré pokapat plod trochou limetkové šťávy.

Vliv na zdraví

Dračí ovoce je bohaté na antioxidanty, vitamín C a B a také vlákninu. Z minerálních látek je zastoupen vápník, pro zdravé zuby a kosti, a také železo, které pomáhá přenášet kyslík v krvi do tkání.

Červená dužina pitahayi obsahuje červené barvivo – lykopen, který snižuje riziko rakoviny prostaty. Semínka jsou zdraví prospěšná hlavně díky obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které snižují riziko kardiovaskulárního onemocnění.

Pravidelná konzumace dračího ovoce působí detoxikačně, posiluje imunitu, urychluje hojení a pomáhá při respiračních onemocněních.

Navíc pitahaya obsahuje pouze jednoduché cukry, takže je i lépe stravitelná.

Jak správně vybrat pitahayu

Nezralé plody dozrávají při pokojové teplotě, avšak jakmile je dračí ovoce zralé, mělo by se skladovat v chladu a temnu. Zralé ovoce je háklivé na otlačeniny a před konzumací je dobré jej omýt, neboť rostliny bývají ošetřené pesticidy.

Ač může pitahaya vypadat nedostupně, slupka je měkká a poddajná. Stačí ji překrojit podélně a obsah můžete vyjíst lžičkou nebo nakrájet jako meloun na měsíčky.

Seriál exotické ovoce server Vitalia.cz připravil společně se společností Titbit, dovozcem exotických pochoutek, www.titbit.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).