Hlavní navigace

Piniové oříšky zničí všechny chutě, zbude jen hořká

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Je to záhada, která zatím nemá řešení: proč některé pytlíky piniových oříšků způsobují hořkou pachuť v ústech? Ale tak hořkou, že i čokoláda chutná jako bláto? A je to nebezpečné?

Stalo se to naposledy v srpnu letošního roku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce poručila stáhnout z trhu piniové oříšky Ensa z Pákistánu, po nichž zůstávala v ústech až dva týdny nezvykle hořká chuť. Ti, co je okusili, přísahají, že nic horšího nezažili. Je to trochu jako v báji, kde se cokoli, čeho se král Midas dotkl, proměnilo ve zlato, tak v tomto případě cokoliv, co člověk jí, dostane odporně kovově hořkou příchuť.

Všechno, co jsem snědla, chutnalo hořce. Strašlivě hořce. Cokoliv pít nebo jíst bylo utrpení,“ popisuje lékařka Stanislava Brůhová, která totéž prožila před třemi lety. Myslela si, že něco špatného snědla, a že to rychle přejde. Zmýlila se. "Hořká chuť přetrvávala několik dní, takže jsem trochu s obavami začala řešit, co se děje, protože vím, že hořká chuť v ústech je jedním z příznaků nádoru mozku,“ popisuje.

Syndrom piniového oříšku

Pinie jsou vlastně loupaná semínka šišek jednoho typu borovic.
Autor: Isifa.cz

Pinie jsou vlastně loupaná semínka šišek jednoho typu borovic

Zneklidněná lékařka naštěstí na internetu narazila na zprávu o takzvaném „pine mouth syndrom“. Tedy nepříjemné chuťové reakci na snědené piniové oříšky. A uvědomila si, že dva dny předtím, než ji hořkost postihla, také jedla pinie. „Oddechla jsem si, ale piniové oříšky už si nedám, nechci to zažít znovu,“ říká.

Syndromem se už několik let zabývá i britská státní agentura pro potraviny (Food Standards Agency) na základě stížností od zákazníků, ale žádné uspokojivé vysvětlení pro vznik syndromu nenašla.

Zrada je totiž v tom, že oříšky chutnají úplně normálně. Nepříjemná kovová hořkost v ústech se dostaví až několik hodin nebo dokonce několik dnů poté, co je zákazník sní. A přetrvává i několik týdnů – nejhůře chutnají právě sladké věci.

Přečtěte si ještě: Ořechy, které vám nevoní, nekupujte

A britský úřad není jediný, kdo se syndromem zabývá. Je to i americká potravinová agentura nebo Centrum pro toxiny v Belgii. To zkoumá už deset let, proč některé skupiny piniových ořechů způsobují hořkou chuť a jiné ne. Přitom jsou všechny stejně ošetřené a pocházejí z různých míst. Příčina však jasná není.

Pinie způsobující hořkou chuť se raději stahují z obchodů 

Pinie se používají často v asijské kuchyni.
Autor: Isifa.cz

Pinie se často používají v asijské kuchyni

Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michala Spáčila jediné, co je jisté, je, že hořká pachuť v ústech sama časem odezní. V letošním roce se stahovaly oříšky způsobující hořkost z obchodů dvakrát. A byť inspekce takové šarže oříšků nařizuje stáhnout z trhu, nejsou nijak zdravotně nebezpečné. Přesto se doporučuje je nejíst. Už proto, že život pár dní po jejich ochutnání nestojí za nic.

„Člověk si uvědomí, až když se s tím setká a o chuť přijde, jak důležitý je to rozměr života,“ říká Jiřina Kolková z Prahy, která si takto loni zničila Vánoce směsí oříšků, v níž byly i pinie. „Od hořké chuti nepomáhalo nic. Po sladkém to bylo nejhorší a nejintenzivnější, naopak méně hrozné to bylo po přesoleném jídle. Přešlo to samo asi za deset dní, ale ty jsem si teda protrpěla,“ říká žena, jinak kuchařka, která piniové oříšky raději už navždy škrtla ze svého repertoáru.

Hořce může „chutnat“ i rakovina

Ztrátu schopnosti rozeznávat chutě podle lékařů jinak mohou způsobit jen některé druhy vzácných nádorů, a aby šlo o ztrátu dočasnou, to způsobí z neznámých příčin právě jen piniové oříšky. Proč, nikdo neví. Jak, to je jiná. Z vědeckého hlediska jde o zablokování některých chuťových receptorů na jazyku. Přesněji: všech, kromě hořké, která se rodí až vzadu u kořene jazyka. Jak to piniové oříšky dokáží, však zatím lékaři ani vědci netuší.

A pozor: s piniemi, což jsou jinak loupaná semínka z šišek jednoho typu borovic, se můžete setkat i skrytě v řadě asijských jídel. Nebo na ně narazíte na procházkách v Řecku či na jihu Itálie a můžete si je sami vyloupat.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).