Hlavní navigace

Pimentovník lékařský? Nové koření!

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Forest & Kim Starr, podle licence: CC BY-SA 3.0
Nové koření má antibiotické účinky, zmírňuje nadýmání a podporuje růst vlasů.

Pimentovník lékařský (pimenta dioica) je stále zelený strom, který pochází ze Střední Ameriky. Dorůstá do výšky sedmi až dvanácti metrů a dožívá se stáří až sta let. Jeho plodem jsou bobule, které se tvoří z malých bílých květů a sklízejí se ještě před uzráním. Sušené plody jsou pak „staré známé“ nové koření.

Pro léčebné účely se hodí semena (kuličky). Můžeme je koupit v bylinkářství, obchodech se zdravou výživu či kořenářství.

Léčivé účinky nového koření

Co obsahují kuličky nového koření? Plody jsou zdrojem silic, tříslovin, olejů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu, vitaminů A, C, niacinu, riboflavinu a thiaminu.

Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické působení. Je rovněž účinné i proti parazitům. Pomáhá při nachlazení, kašli, rýmě, infekcích močových cest, zánětech. Dále zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání i žaludeční nevolnosti a křeče. Zlepšuje krevní oběh, zvyšuje krevní tlak, zmírňuje bolesti kloubů a svalů (má mírný analgetický účinek). Ze semen se lisuje i kvalitní olej, který se používá zejména v aromaterapii.

Čaje z nového koření

Čaj z nového koření při nachlazení, infekcích a zánětech

  • Potřebujeme: 4 nadrcené kuličky nového koření, špetku skořice, 2 tlučené hřebíčky (koření), 2 dl vroucí vody
  • Postup: Kuličky a další koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a popíjíme po douškách. Čaj popíjíme 2× denně po dobu týdne.

Čaj na podporu trávení a proti nadýmání

  • Potřebujeme: 2 tlučené kuličky nového koření, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku drcených fenyklových semen, 1 lžičku drcených anýzových semen, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Léčivky smícháme dohromady, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a při potížích popíjíme během dne po douškách.

Čaj na bolavé klouby (vhodný při revmatismu, dně)

  • Potřebujeme: 4 nadrcené kuličky nového koření, 2 nadrcené bobkové listy (vavřín), 1 tlučený badyán, 4 tlučené hřebíčky (koření), na špičku kulatého nože skořice, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Sypké přísady smícháme dohromady a přelijeme vroucí vodou. Vše necháme 10 minut odpočívat, pak přecedíme a můžeme popíjet. Čaj popíjíme 2× denně po dobu 20 dní.

Léčebné recepty z nového koření

Z kuliček nového koření si můžeme připravit koupel proti revmatismu, dně, namoženým svalům, bolavým zádům či mazání na bolavé klouby.

Koupel z nového koření na bolavé klouby

  • Potřebujeme: 2 hrsti drcených kuliček nového koření, 3 litry vody
  • Postup: Kuličky zalijeme 3 litry vody a vše vaříme 20 minut, poté ještě necháme hodinu odpočívat. Po uplynutí této doby přecedíme a vlijeme do teplé vanové koupele. Tuto koupel si dopřáváme 2× týdně 15 minut.

Masážní tinktura z nového koření (na bolavé klouby, svaly)

  • Potřebujeme: 1 lžíci drcených kuliček nového koření, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Kuličky zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly.

Kosmetika z nového koření

Pleťové tonikum z nového koření pomáhá při akné

  • Potřebujeme: 1 lžíci drcených kuliček nového koření, 2 dl 60% lihu
  • Postup: Kuličky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury. Toto tonikum nanášíme na očištěnou pokožku ráno a večer a necháme vpít, neoplachujeme.
  • Vlasový aktivátor z nového koření podporuje růst vlasů 
  • Potřebujeme 2 lžíce drcených kuliček nového koření, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
  • Postup: Koření zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si po každém mytí namasírujeme vlasovou pokožku, již neoplachujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).