Hlavní navigace

Pětina testovaných másel propadla

13. 12. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Časopis dTest testoval másla dostupná na českém trhu a výsledky nejsou potěšující. Dvě byla žluklá, jedno obsahovalo nepovolené „éčko“ a ve dvou byl překročen přípustný obsah vody.

Časopis dTest otestoval dvacet másel, která se běžně vyskytují na pultech obchodů. V souladu s chováním českých spotřebitelů byly zakoupeny nejen české výrobky, ale i zahraniční. Tak jako i u jiných testů potravin provedených v nedávné době, i v tomto případě zjistil dTest řadu nedostatků.

Čtyři z dvaceti testovaných vzorků byly hodnoceny známkou nedostatečně. Výrobky Máslo A7B-Bohemia, a.s. a kerrygold Tradiční irské máslo byly žluklé, ačkoliv od okamžiku jejich koupě do data spotřeby scházelo ještě několik týdnů. Máslo A7B-Bohemia navíc obsahovalo nadbytečnou vodu,“ uvádí šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Nedostatky se vyskytly i u dalších dvou výrobků. „U Horáckého másla Moravia byl vyhodnocen známkou nedostatečně senzorický test. Výrobek chutnal dle hodnotitelů po fermeži,“ dodává Ida Rozová. Na chvostu hodnocených výrobků se ocitlo Máslo MILKPOL spol. s.r.o., u kterého bylo naměřeno více vody, než povolují předpisy Evropské unie. Všechna závadná zjištění byla nahlášena Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

Pozitivním závěrem provedeného testu je, že polovina testovaných výrobků získala dobré hodnocení. „A dobrou zprávou je, že se v žádném z testovaných výrobků nenašly rostlinné tuky,“ uzavírá Rozová. Aktuální test naleznete na adrese www.dtest.cz/mas­la (kompletní výsledky přístupné pouze pro předplatitele).

Co se testovalo?

Dr. Halíř Máslo, kerrygold Tradiční irské máslo, Lidl Pilos/Máslo, Madeta Jihočeské máslo, Máslo A7B-Bohemia, Máslo Bokada, Máslo MILKPOL, mb Tradiční máslo z Moravy, Meggle die Alpenbutter Značkové Máslo, Bio máslo, Mlékárna Kunín Máslo, Mlékárna Pragolaktos Máslo, Moravia Horácké máslo, PM Poděbrady Čerstvé máslo, Président Unsalted French Butter Máslo jemné, Rodinné máslo FOR-TRABE, Spar S Budget/Máslo, Tatra Farmářské máslo, Tatra Máslo Tradiční české, Tesco Máslo

Máslo je staromódní potravina. Je v něm spousta kalorií a cholesterolu. Ale na Vánoce je všechno jinak. Vracíme se k tradicím a rodinným receptům našich babiček. Poctivé cukroví, nešizená vánočka a obložené chlebíčky se bez másla neobejdou. Proč se tak snadno polykají?

Máslo má bod tání 35 °C, čímž se blíží teplotě lidského těla, proto se příjemně rozpouští v ústech. Pro příznivý poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin se snadno vstřebává a tráví. Jeho pH je takřka neutrální, a to také přispívá k lehčímu trávení.

Máslo nesmí obsahovat barviva, konzervanty ani vodu

Hlavním důvodem, proč vzít máslo na milost, je jeho čistě přírodní složení. Nesmí do něj přijít žádná přidaná barviva, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla ani zvýrazňovače chuti či antioxidanty. Průmyslově vyráběných potravin bez těchto přídatných látek, tzv. éček, už není v dnešním světě mnoho.

Povolenou surovinou pro výrobu másla je pouze mléčný tuk z pravé smetany. Tento potravinový purismus vzal pod svou ochranu samotný Brusel. Nařízení Rady Evropského společenství č. 1234/2007 stanovilo závaznou definici pro výrobek s názvem máslo. Kdo chce na výrobku název máslo uvádět, musí tyto požadavky dodržovat.

Úzce vymezené a jednotně stanovené parametry pro máslo neposkytují výrobcům mnoho prostoru pro tvůrčí fantazii a vynalézavost. Konkurovat si mohou pouze kvalitou. V daném případě použitím kvalitní smetany, která je spolu s ušlechtilou mlékařskou kulturou základem výrobku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).