Hlavní navigace

Pět rad, jak zatočit se stresem

Sdílet

 Autor: Photl.com
Slunce už je pomálu, což člověku spolehlivě kazí náladu, energie se totiž v pošmourných dnech hledá hůř. Není divu, že nám za krk sedá stres. Recepty, jak s ním zatočit, však existují.

Vzhledem k tomu, že nás čeká nejnáročnější měsíc v roce – prosinec – se vším tím vánočním blázněním, nakupováním, sháněním a pečením, může se hodit několik ověřených rad, které pomohou míru stresu snížit.

1. Sauna

Aneb způsob, jak si vyrobit dobrou náladu bez námahy. V sauně se člověk musí ztišit, zastavit, ležet a programově se věnovat nicnedělání. Což uštvané jedince zaručeně zklidní. Následné prudké zchlazení dokáže už po třech cyklech vybudit endorfiny natolik, že se vám začne zdát, že ta přemíra úkolů, které vám sedí za krkem, se ponese přeci jen lehčeji. Pozor: nepřekročit cyklus tří prohřátí a zchlazení, při dalším už by vás sauna spíš unavila a uspala… Bonus navíc: povzbudíte svou imunitu, což se v čase chřipek dost hodí.

Více: Speciál – Jak se vyznat ve wellnes: SAUNA

2. Pečte!

Internet je plný receptů třeba na jednoduché muffiny, na které má ingredience doma ve spíži i kuchař ignorant. Je jedno, že to neumíte a že se toho bojíte. Jde o to, že děláte něco vlastníma rukama a ihned vidíte výsledek. Mozku to umožní přepnout na jiný režim. Učí se nenásilně novým věcem, těší se na výsledek, který se dostaví vzápětí, relaxuje a ještě je u toho legrace, když zapojíte zbytek rodiny. Stačí hodinka týdně a život se zdá barevnější a snesitelnější. Nemáte-li rádi sladké, upečte si třeba chleba. Bonus navíc: máte si co dát k snídani.

Seriál: INSTANTNÍ VÁNOCE

3. Plánujte

Zní to strašně, ale pomáhá to prý snížit míru stresu. „Stačí najít si každý týden hodinu času, nejlépe třeba v neděli před večeří a sednout ke kalendáři. Do jednotlivých dnů si vepište na jednu stranu položky s nápisem Hoří, nutno udělat co nejrychleji. Ty si dejte do první půle týdne, ale s rozmyslem, nemá smysl snažit se stihnout všechno, stačí dvě tři věci denně. Tedy například: zaplatit pojistku na auto a odnést tu kabelku s prasklým uchem do opravny,“ radí osobní kouč Jiří Pospíšil. Další kolonka je kategorie Přání. Sem patří příjemnosti jako: vidět nejnovějšího Jamese Bonda či zajít si vybrat novou peněženku. „Ano, i příjemné věci je dobré si naplánovat a pak plán dodržet. Zkuste to jeden jediný týden a pochopíte, jak příjemně se pak každý večer usíná s pocitem splněných úkolů, a že toho stihnete navíc mnohem víc, než byste čekali. Díky kolonce Příjemnosti navíc nebudete mít pocit veverky v kolečku a míra stresovanosti se sníží,“ vysvětluje kouč.

4. Nedělejte nic


Autor: Photl.com

Hodina na vzpamatování po práci vám udělá dobře

Pozor: jen hodinku týdně. Máloco je tak očistného a meditativního, jako když si po rušném dni, dáte pauzu a dřív než dojedete domů a nastane vám další kolotoč povinností, návrat o hodinu oddálíte. Posaďte se do kavárny, nejlépe s nějakým zvučným jménem jako Slavie nebo Louvre, dejte si kávu či čaj a zevlujte. Nedělejte zkrátka nic, nečtěte si noviny, jen pozorujte lidi okolo, vnímejte zvuky, chuť nápoje. Jste sami se sebou a dopřáváte si luxus nicnedělání. Je to potřebné, dopřát hlavě zklidnění a odpočinek. Budete mít pak mnohem větší sílu, než když se budete honit ve snaze stihnout toto a ještě tamto…

5. Homeopatika

Ta na stres zabírají velmi dobře, stačí si jen uvědomit, z čeho váš pocit stresovanosti pramení. Pomůže například lék Nux Vomica. Je vhodný pro toho, kdo se budí v noci mezi druhou a čtvrtou hodinou a pak se mu dlouhé minuty honí hlavou myšlenky na všechno, co nestíhá a stíhat má, nebo pro ty, kteří vysoké pracovní tempo kompenzují alkoholem, cigaretami, silně kořeněnými jídly nebo léky. Takový člověk je obvykle přecitlivělý, reaguje zvýšeně podrážděně na podněty, má zhoršené zažívání. „Nux Vomica se užívá pět granulí třikrát denně v síle 15 CH a v noci při případném probuzení dávku zopakujte,“ radí lékařka Hana Váňová.

Pokud váš stres pramení ze špatně zpracovaného smutku, hádky, nebo jiných citových otřesů, jako je třeba rozvod či úmrtí někoho blízkého, pomůže Ignatia Amara také o síle 15 CH. „Takoví pacienti jsou celkově přecitlivělí, mají pocit bubliny v krku a tlaku na prsou, který nutí k hlubokým nádechům. Obtížně usínají,“ popisuje Hana Váňová typické kandidáty na tento lék. Bere se třikrát denně pět bobulí.

Stres z nestíhání řeší zase Argentum Nitricum o síle 15 CH. Platí nejlépe na lidi, kteří jsou v chaotickém neklidu, mají strach, že se něco nepodaří či nestihne, dokonce mají i psychicky podmíněný průjem, bolesti žaludku a křeče v břiše. Také obtížně usínají, mají neklidný spánek a velkou chuť na sladkosti. Lék se bere třikrát denně také pět granulí.

Těm, kteří například přišli o práci nebo o partnera a mají strach o své základní životní jistoty, může pomoci lék Arsenicum Album o síle buď 15 CH nebo 30 Ch. Záleží na tom, jak velká je míra vaší úzkosti. „Tito lidé chtějí mít vše pod kontrolou, jsou extrémně pečliví a převládá u nich úzkost,“ popisuje typického kandidáta na tento lék proti úzkosti a strachu lékařka Hana Váňová.

Chcete vyhrát? Soutěž o homeopatii

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).