Hlavní navigace

Pět nejčastějších jedovatých předmětů - vede nádobí a kosmetika

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jedovaté látky se neskrývají jen v potravinách samotných, ale i v nádobí, v němž vaříme nebo z něhož pijeme. Přinášíme nejčastější nebezpečné výrobky, které odhalili hygienici.

Nemine týden, aby hygienici neupozornili na to, že při kontrolách zjistili další nebezpečné výrobky. Jejich seznam je vyvěšený na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Jaké jsou předměty rizikové pro naše zdraví? A co se v nich skrývá? Vybrali jsme pětici těch nejčastějších.

1. Plastové naběračky a obracečky

Kuchyňské obracečky obsahují rakovinotvorné látky.
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Kuchyňské obracečky obsahují rakovinotvorné látky

Kuchyňské náčiní z černého plastu je jednou z hygieniky velmi často kontrolovaných věcí. Jejich výrobci totiž porušují závazné předpisy a vyrábějí je z recyklovaných plastů, které však nejsou určené pro styk s potravinami.

Při vaření a obzvlášť třeba při smažení za vysokých teplot se z nádobí uvolňují zakázané látky. Konkrétně takzvané primární aromatické aminy (PAA). Člověk to na chuti jídla nijak nepozná, nepáchnou, nejsou cítit ani nijak nechutnají.

Jenže jde o látky s prokazatelně karcinogenními účinky na lidský organismus. To znamená, že používáním tohoto nádobí si člověk může v krajním případě až „vypěstovat“ rakovinu. Zakázané látky z černého plastu se totiž velmi snadno uvolňují do potravin a poté je člověk spolyká s jídlem.

Každoročně hygienici narazí na nejméně desítku černého plastového nádobí, které nesplňuje předpisy o zdravotní nezávadnosti, takže se skoro už dá říci, že používání nejrůznějších obraceček, měchaček a naběraček z tohoto plastu, přesněji řečeno polyamidu, je vážně lepší vzdát.

2. Melaminové misky, talíře a příbory

Miska ve tvaru ryby vypadá hezky roztomile, ale je plná formaldehydu.
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Miska ve tvaru ryby vypadá roztomile, ale je plná formaldehydu

Další z velmi často kontrolovaných kusů nádobí a opět s velmi špatným výsledkem. Melamin sám o sobě škodlivý není, nádobí z něj je lehké, skladné, praktické a téměř nerozbitné, což se hodí zejména pro malé děti. O to horší je, že výsledky kontrol ukazují, že právě s melaminovým nádobím je často problém a obsahuje zdravotně závadné látky.

Potíž je totiž v tom, že mnohé kusy obsahují například formaldehyd, který se z nádobí uvolňuje a škodí lidem už v malých dávkách.

„Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce,“ uvedl hlavní hygienik Michael Vít.

3. Skleničky s barevným dekorem

Opět problém, který se skrývá v barvách. A je zákeřný: olovo a kadmium. Tím, že se člověk rty dotýká barevných částí dekoru, dostává do těla dávky olova, které se nedá nijak vyloučit a ukládá se v organismu; totéž se týká i druhého těžkého kovu, kadmia.

Pít z těchto skleniček znamená zanést si organismus olovem a kadmiem.
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Pít z těchto skleniček znamená zanést si organismus olovem a kadmiem

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickými kovy − olovem a kadmiem a následně k jejich průniku do organismu člověka. Toxicita kadmia je vysoká a kadmium se dokáže hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav,“ uvádí hlavní hygienik.

U dospělých lidí se podle něj trávicím ústrojím vstřebává až 10 procent přijatého množství olova. U těhotných žen a malých dětí vstřebávání stoupá až na 40 procent. Olovo prochází placentou a proto je při otravě matky polootrávený i plod. „Vystavení olovu může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí,“ varuje zpráva ministerstva zdravotnictví.

4. Kojenecké láhve s bisfenolem

Další z věcí, která je nebezpečná především pro děti. Až donedávna se u nás sice obsah bisfenolu v nádobí nekontroloval, ale ukázalo se, že jde o látku, která je nebezpečná pro další plodnost člověka i když se přijímá v malých dávkách.

Čtěte dále: Žijeme uprostřed jedů, říká profesorka Strunecká

Kojenecká láhev, ledna z mnoha, které obsahují zakázaný bisfenol.
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Kojenecká láhev, jedna z mnoha, které obsahují zakázaný bisfenol

A bohužel, jak ukazují kontroly hygieniků v posledním roce, nebezpečných kojeneckých lahví s bisfenolem je na trhu v Česku celá řada, a to ať už jde o neznámé značky dovezené od asijských výrobců, tak po ty, které vyrábějí renomované firmy a prodávají se v lékárnách. Jako například lahve NUK nebo Boček.

„Nebezpečnost výrobku při jeho použití jako kojenecké láhve spočívá v tom, že při výrobě této polykarbonátové láhve byl v rozporu s nařízením Evropské unie použit bisfenol A (BPA). Polykarbonátové kojenecké láhve jsou hlavním zdrojem vystavení kojenců této látce,“ píše se ve zprávě hygieniků.

Látka je nebezpečná tím, že působí na tělo komplexně – vede k biochemickým změnám v mozku, má účinky ovlivňující imunitu a způsobuje zvýšenou náchylnost k nádorům prsu. Též je v podezření, že negativně ovlivňuje budoucí plodnost člověka.

Bisfenol je vlastně je organická chemická sloučenina, která se využívá při výrobě plastů a polykarbonátů, z nichž se vyrábějí právě kojenecké lahvičky. Na nebezpečí této látky tak dlouho upozorňovala organizace Greenpeace, až byla látka v kojeneckém zboží zakázána. Přesto jsou na trhu stále ještě plastové lahve s bisfenolem. Tady je pak každá rada drahá: pro bezpečí kojenců je lepší dát přednost skleněným lahvím, i když tady zase hrozí nebezpečí, že je dítě rozbije a pořeže se o střepy.

5. Jedovatá kosmetika

Lak na nehty má sice hezkou barvu, ale obsahuje nebezpečný Bis(2-ethylhexylftalát).
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Lak na nehty má sice hezkou barvu, ale obsahuje nebezpečný Bis (2-ethylhexyl) ftalát

Pátou velkou skupinou, kde kontroloři pravidelně narážejí na zakázané látky, je kosmetika. Jde jednak o laky na nehty, barvy na vlasy, opalovací mléka, rtěnky, lesky na rty a krémy.

Velmi často se v této kosmetice objevuje například Bis (2-ethylhexyl) ftalát, což je látka, která negativně působí na plodnost.

Jde vlastně o skupinu ftalátů, které se nejčastěji využívají do podlahových krytin, v letadlech, kobercích či do nábytku jako zpomalovače hoření. V kosmetice však nemají co dělat, jelikož se takto bezprostředně uvolňují do těla.

Dalším častým objevem hygieniků je olovo a kadmium a to zejména v barvách na vlasy či ve rtěnkách, tedy opět tam, kde se používají barvy do kosmetických výrobků podobně jako u skleniček.

Co s tím? Jak se bránit?

Dobré je sledovat pravidelně web ministerstva zdravotnictví a zprávy vydávané hygieniky. Jelikož však nemohou zkontrolovat vše, co se na našem trhu nachází, je dobré dodržovat dvě pravidla, která z jejich kontrol vyplývají: jednak je jednoznačné, že ve výrobcích, kde je zemí původu Čína, se velmi často nacházejí zakázané látky. A pak: platí, že známé značky a velcí výrobci si své zboží o něco víc a lépe hlídají než ti neznámí.

A co je nejdůležitější: prokáže-li se, že u některého výrobků hygienici narazili na zakázané látky, má kupující šanci na vrácení peněz od prodejce, kde výrobek koupil. A nemusíte na něj mít ani paragon – výrobce je povinen vám vrátit peníze za jedovaté zboží zpět a zboží si od vás odebrat.

Co jsou nejčastější jedy kolem nás a jak působí?

olovo – nacházejí se v barvách, jde o těžký toxický kov, který tělo neumí vyloučit, pouze se v něm ukládá. U dětí zpomaluje duševní vývoj, u dospělých způsobuje poškození mozku a centrálního nervového systému

kadmium – další toxický kov, nachází se v barvách, poškozuje ledviny, játra a způsobuje řídnutí kostí, zvyšuje riziko rakovinného bujení

ftaláty – jde o látky používané jako změkčovadla a zpomalovače hoření, nacházejí se především v nábytku, ale také například v hořlavých lacích na nehty. Ohrožují ledviny a játra, zvyšují riziko rakoviny, astmatu a alergií

bisfenol – sloučenina používaná při výrobě plastů a také kojeneckých lahví. Vystavení bisfenolu zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsu v pozdějším věku, způsobuje úbytek spermií u mužů

primární aromatické aminy – jde o pigmenty přidávané do plastů, z nichž se však uvolňují karcinogenní látky, zejména za vysokých teplot, což jsou ovšem přesně ty situace, v nichž se PAA vyskytují – coby barviva v měchačkách na nádobí, které se uvolňují při vyšších teplotách – například právě při smažení řízků

Zdroj: Wikipedie

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).