Hlavní navigace

Pesticidy v BIO potravinách? Opatrně s tím skandálem

17. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Pro potraviny s označením BIO by mělo platit, že jsou „bez chemie“. Jenže v médiích nedávno znělo poplašné: „BIO potraviny obsahují pesticidy!“ Je tu důvod k panice?

Kauzu odstartovala pravidelná zpráva o kontrole cizorodých látek v potravinách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Konstatuje, že v kategorii bioproduktů byl z 39 celkově odebraných vzorků pozitivní nález pesticidů zaznamenán u 10 vzorků. A strhl se mediální poprask.


Autor: Ivana Dvorská

Biopotraviny vám rozhodně nezaručí, že budete automaticky zdraví jak řípa, ani to nikdo netvrdí. Samotná jejich konzumace nezajistí štíhlou postavu ani to, že nebudete mít vysoký cholesterol. Co nám tedy označení BIO na potravinách vlastně garantuje?

Stručně řečeno – certifikát může získat jen ten, kdo používá pouze prostředky povolené právními normami Evropské unie.

Čtěte téma: Bio: podvod nebo spása?

Biopotraviny u mnoha českých spotřebitelů stále vyvolávají nedůvěru. Jde jen o šikovný marketing?

Pojďme se tedy podívat, nakolik se zkoumané produkty zpronevěřily svému označení a nakolik jde o dezinformaci mé­dií.

1. tvrzení: BIO není BIO

„Čtvrtina potravin se značkou BIO nevyhověla. Byla v nich zakázaná chemie,“ vyložil si zprávu inspekce server iHned.cz. „Z 39 testovaných vzorků deset nevyhovělo. Obsahovaly pesticidy. Tedy čtvrtina testovaných BIO potravin vůbec BIO potraviny nejsou.“

Mgr. Tomáš Václavík, ředitel agentury Green marketing a provozovatel serveru Bio-info.cz, oponuje: „Ani jeden ze vzorků biopotravin, které dle zprávy SZPI obsahovaly rezidua pesticidů, nepřekročil maximální mez pro obsah cizorodých látek, stanovenou nařízením ES. Neporušil tedy žádnou právní normu ani pro potraviny, ani pro biopotraviny.“

Také samotná SZPI označila interpretaci své zprávy za mylnou, uvádí: „… citlivými laboratorními přístroji bylo zjištěno stopové množství reziduí pesticidů. Všechny tyto hodnoty však vyhověly limitům, které jsou stanoveny v právních předpisech.“

2. tvrzení: Při pěstování byla použita chemická hnojiva

Zpravodajství TV Prima hlásilo: „Inspektoři objevili v biopotravinách nebezpečné pesticidy! … Čtvrtina kontrolovaných vzorků se značkou BIO obsahovala pesticidy, které se přitom při pěstování nesmí používat. BIO potraviny, až na to, že jsou dražší, vypadají stejně jako ty nebio, rozdíl je ale při pěstování, nesmí se používat chemická hnojiva – pesticidy. Jak se ale ukázalo, ne vždy je to pravda.“

Zpráva inspekce ovšem netvrdí, že pesticidy byly použity při pěstování, konstatuje pouze jejich přítomnost. Je třeba rozlišovat mezi „nebude použito“ a „nebude obsahovat“. Jak se tedy chemie do BIO potravin může dostat? Kontaminace bioproduktů pesticidy je většinou nezaviněná, uvádí Tomáš Václavík. „Do bioproduktů se dostávají náhodně, bez viny ekologického zemědělce. Nejčastěji se tak děje větrem ze sousedního pole nebo použitím kontaminované vody. Velký problém je také stará zátěž v půdě, tedy zbytky látek používané na poli předtím, než bylo pole převedeno na ekologický systém hospodaření.“ 

Čtěte téma: Vyvracíme mýty o biopotravinách

BIO je: drahé, hnusné, zdravé, dietní… Co z toho platí?

Věříte, že výrobky s označením BIO odpovídají předepsaným bio kritériím?

3. tvrzení: Stoupá počet výrobců bez oprávnění

„Obliba BIO jídla prudce stoupá. A počet výrobců bez oprávnění také,“ tvrdí dále iHned.cz.

„Ekologické zemědělství je nadstandardně kontrolovaným systémem,“ říká k tomu ve svém stanovisku ministerstvo zemědělství. „Dodržování stanovených postupů při výrobě biopotravin je přísně sledováno.“ Porušení legislativou daných náležitostí by vedlo k přísným postihům, vysoké pokutě nebo i k odebrání certifikace, která je pro označení BIO produktů povinná. Žádný výrobce ani zemědělec nemůže na trh uvádět bioprodukty bez platného osvědčení.

Závěrem z aktuálního vyjádření SZPI, kterým inspekce reaguje na zprávy v médiích: „Výsledky analýz reziduí pesticidů v biopotravinách byly některými médii zcela mylně a zavádějícím způsobem interpretovány. … V žádném případě se nejednalo o nebezpečné potraviny, proto také SZPI neprováděla žádná opatření na trhu. Spotřebitelé tedy nemají důvod se konzumace biopotravin obávat.“

Obsahovaly tedy některé vzorky biopotravin zbytky pesticidů? Ano. Přestaly už proto být biopotravinami, či jsou dokonce zdraví škodlivé? Odpověď zní ne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).