Hlavní navigace

Nemoc letušek a neurotických blondýn

11. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Periorální dermatitida má v názvu ústa, přesto ji najdete i u očí. Lidově se jí říká nemoc letušek, a přesto ji může mít i vaše trafikantka. Dokonce i když to bude chlap.

 „Já vím, co vám je,“ skoro zajásala lékařka. Pacientce, která si sama doma již několik týdnů „léčila“ (marně) úpornou vyrážku kolem očí, sdělila diagnózu: periorální dermatitida. Periorální – a u očí? Jak název naznačuje, mělo by jít o onemocnění kůže kolem úst (řec. peri- kolem, lat. os, oris ústa) – ale to už dávno neplatí. „Nejčastější místa, kde se periorální dermatitida objevuje, jsou oblasti okolí úst a nosolícních rýh, někdy může být kolem očí a na čele,“ říká Jitka Chaloupecká, dermatoložka z Laserového centra Anděl.

Projevy nemoci se totiž mění a vyvíjejí, periorální dermatitida je někdy nazývána civilizační chorobou. „Uvažuje se, že na jejím vzniku se podílejí některé složky kosmetiky, mechanická iritace pokožky, aplikace kortikosteroidů na pokožku, stres a jiné,“ vysvětluje lékařka.

Nemoc letušek a neurotických blondýn

Onemocnění vešlo původně ve známost coby „nemoc letušek“. „V době, kdy začali lékaři podrobněji zaznamenávat a dokumentovat periorální dermatitidu, se vyskytovala zejména mezi mladými ženami, které používaly velké množství kosmetiky. V té době to byly ve velké míře právě letušky, i když samozřejmě nejen ony. Odtud pak nemoc dostala své lidové pojmenování,“ vysvětluje Helena Reisingerová, dermatoložka kliniky estetické medicíny Mediestetik. U letušek k rozvoji onemocnění dále přispíval nepravidelný životní rytmus a uzavřený prostor letadla se vzduchotechnikou.

Dnes jde o poměrně běžné kožní onemocnění, ale stále platí, že se týká především žen, a to převážně mladých. Podle Velkého lékařského slovníku se „objevuje častěji u světlovlasých neurotických žen“. Má to nějaký důvod? „Periorální dermatitida se nejčastěji vyskytuje u žen mezi dvacátým a třicátým rokem, které mají buď mastnou, nebo naopak velmi suchou pokožku. Rozvoji onemocnění může přidávat také stres, na což tato definice zjevně poukazuje,“ říká Helena Reisingerová. „Neurotičky bych si vysvětlovala tím, že si více mechanicky dráždí obličej,“ dodává Jitka Chaloupecká. Ale proč blondýny? Možná typem pleti, nebo častějším používáním kosmetiky, ale to už jsme na hodně tenkém ledě hypotéz. Takže ač je pacientka vyrovnaná bruneta (jsem to samozřejmě já), periorální dermatitida se jí nevyhnula.

Příčinou nemoci je pravděpodobně intolerance – zvýšená citlivost kůže na běžné vlivy prostředí jako je voda, prach, znečištěné ovzduší, klimatizace, UV záření, kosmetické přípravky, ale i léky (například hormonální antikoncepce), nedostatek spánku, zažívací potíže a stres; jedno z toho nebo kombinace. „Oproti minulosti je dnes na trhu několikanásobně více všemožných kosmetických přípravků různých značek, typů a indikací s velkým množstvím rozdílných účinných látek. S tím se pojí samozřejmě i možná rizika samotných přípravků či jejich neúměrného nadužívání. Make-up je dnes nezbytnou záležitostí životního stylu a jen málokterá žena už chodí ven bez něj, zároveň se zvyšují ceny ověřených značek a zákazník se často uchyluje k jejich levnějším alternativám. Faktorů je samozřejmě daleko více než jen kosmetika, životní styl se zrychluje, hormonální antikoncepce je běžnou součástí života mladé ženy apod.“ vyjmenovává Helena Reisingerová.

Neléčit kortikoidy a nemýt vodou z kohoutku

Periorální dermatitida může být vyvolána mimo jiné mastí obsahující kortikoidy nebo jejich nadužíváním, a kortikoidy už vůbec nejsou vhodné k léčbě, jejich aplikace vyrážku často po krátkém zlepšení dále zhorší. „Onemocnění se léčí vysychavými protizánětlivými obklady, protizánětlivými krémy a pastami. Někdy se musí podávat celkově antibiotika či metronidazol. Též lze využít některé druhy laserů,“ říká Jitka Chaloupecká.

Léčba periorální dermatitidy by rozhodně neměla probíhat bez účasti dermatologa, tedy žádná samoléčba, neboť ta může naopak způsobit znatelné zhoršení nemoci. „Často je třeba zcela vysadit kosmetické přípravky včetně mýdla a krémů či fluoridových zubních past, vyvarovat se chlorované vodě a zejména pečlivě dodržovat doporučení lékaře včetně správného užívání příslušných léčiv,“ zdůrazňuje Helena Reisingerová význam režimových opatření.

Ač neblondýna, dostávám u své kožní lékařky podrobný seznam instrukcí, co ano a co ne:

Opatření při periorální dermatitidě:

  • při mytí vynechat jakákoli mýdla, mycí gely apod., tolerují se pouze pleťová mléka nebo šetrné micerální vody
  • omývat obličej pouze převařenou vodou, eventuálně neperlivou stolní vodou nebo termální vodou ve spreji
  • k čištění zubů pouze zubní pasta bez fluoru
  • na postižená místa neaplikovat kromě léčebných krémů žádné kosmetické krémy
  • ráno lze použít pouze pudr nebo make-up
  • dieta s omezením ostrých, kyselých a kořeněných jídel, nepít alkohol
  • neopalovat se (ani v soláriu)
  • nedotýkat se během dne obličeje rukama a nepodpírat si bradu dlaněmi

Pleťové mléko můžete mít i vyrobené z lékárny, zubní pasta bez fluoru se dá koupit v dobře vybavené drogerii, a nemusí být nijak drahá (lze ji pořídit kolem třiceti korun).

Jak se zbavit periorální dermatitidy

Onemocnění se z počátečních drobných pupínků a začervenání může rozšířit na celý obličej, který pak pne a pálí. „Periorální dermatitida může vyústit i v rosaceu, tedy v tzv. růžovku (více: Rosacea hyzdí tvář i duši). Tu pak už nelze odstranit pomocí léků, ale k její korekci se musí použít cévní laser, například V-Beam Perfecta od americké společnosti Candela,“ říká Helena Reisingerová.

Tyhle fáze znám naštěstí jen z doslechu, a ne na vlastní kůži, protože pokud přijdete k lékaři včas, dodržujete pokyny a vytrváte, dermatitida celkem rychle mizí. Ale nejásejme předčasně: „Projevů periorální dermatitidy se lze zcela zbavit, poměrně často se ovšem vrací, a to třeba i po letech,“ uzavírá lékařka. „Zpravidla na ni ovšem zabírá to samé, co zabralo minule.“

PERIORÁLNÍ DERMATITIDA

  • zánětlivé kožní onemocnění, velmi časté, mnohdy chronické či recidivující
  • nejvíce postihuje okolí úst, ale může se vyskytovat např. i kolem očí
  • projevuje se zčervenáním, pupínky, drobným olupováním kůže, pálením a pnutím pokožky
  • léčba může trvat řadu týdnů až měsíců, vždy patří do rukou odborníka
  • léčení někdy provázejí pocity svědění

MUDr. Jitka Chaloupecká

vedoucí lékař, korektivní dermatolog

Laserové centrum Anděl, http://www.lcandel.cz/




MUDr. Helena Reisingerová

korektivní dermatolog

klinika estetické medicíny Mediestetik,

http://www.mediest.cz/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).