Hlavní navigace

Péče o zevní genitál u malých dětí: holčičky trápí záněty, chlapce předkožka

25. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zánět vnějších rodidel patří k častějším potížím u holčiček. Projevuje se pálením, svěděním, zarudnutím a výtokem. U chlapečků řeší rodiče nejvíce nehmatné varle a předkožku. Její časné násilné přetahování je zbytečné, bolestivé a nevhodné.

Máte doma batole a občas zaváháte, jestli jako rodič děláte všechno správně? Možná uvítáte možnost mít doma soukromého lékařského rádce. Najdete ho v netradiční knížce Vývoj batolete. Publikace úspěšného pediatra a předškolní pedagožky přibližuje psychomotorický vývoj dítěte od jednoho roku do třetích narozenin. Spojuje v sobě rodičovskou příručku a deník otce lékaře, který díky dcerce Lindě zažívá péči o batole osobně, nejen v pediatrické ordinaci. V knize najdete tato témata:

  • Stravovací a hygienické návyky batolete
  • Pravidelné lékařské prohlídky
  • Péče o chrup
  • Nejčastější nemoci a úrazy a jejich léčení
  • Očkování
  • Rozvoj řeči, motoriky a hry
  • Vhodné hračky
  • Dítě a dětský kolektiv
  • Předškolní výchova – jesle a mateřská školka

Vybraná ukázka se věnuje péči o zevní genitál u malých dětí.


Péče o zevní genitál

U holčiček v tomto věku je třeba dbát na důslednou hygienu po stolici. Zadeček vždy otíráme zpředu dozadu. Jestli jste správně pečovali o genitál holčičky již od novorozeneckého věku, v rámci pravidelné hygieny vždy mírně oddálili stydké pysky tak, aby se zabránilo jejich slepení, a pečlivě odstraňovali sýrovité hrudky ulpívající na kůži rodidel, je nyní vše v pořádku. V opačném případě, při nedostatečné hygieně, mohlo dojít ke slepení a následně i srůstu poševního vchodu nebo okrajů stydkých pysků. Srůsty je nutné mechanicky rozrušit. Zákrok provádí dětský gynekolog, podle intenzity srůstů při místním nebo i celkovém znecitlivění.

Zánět zevních rodidel

Zánět vnějších rodidel (vulvovaginitida) patří u holčiček k častějším potížím. Projevuje se pálením, svěděním, zarudnutím poševního vchodu a výtokem. Zatímco u novorozence je výtok zcela normální, u batolete tomu tak není. Je známkou infekce. Infekci mohou způsobit střevní bakterie, které se sem rozšíří při nesprávné hygieně po stolici či při onemocnění roupy. Původcem infekce mohou být také bakterie v moči při infekci močových cest. Dalším častým původcem jsou bakterie z horních dýchacích cest, které si do poševního vchodu zavleče dítě rukama. Často se tedy pojí zánět v močových cestách nebo katar horních dýchacích cest se zánětem rodidel. Léčba spočívá v cílené místní antibiotické terapii. Ke zklidnění podrážděné kůže poševního vchodu, případně i zadečku lze aplikovat například Pityol mast. Dříve hojně doporučované sedací koupele se ukázaly jako nevhodné, protože se při nich zároveň omývá i konečník, což může podpořit přenos střevních bakterií.

Nejdůležitější je prevence zánětů zevních rodidel. Spočívá ve správné hygieně po stolici, jak již bylo uvedeno, a v šetrné pravidelné péči o zevní rodidla. K tomu postačí omývání vlažnou vodou, případně občas i klasickým mýdlem. Mycí gely mohou ulpívat na kůži a následně ji dráždit. Přemíra hygieny spíše škodí. Příčinou zánětu zevních rodidel může být i cizí těleso v pochvě (hračka, hrací figurka).

Problémy s předkožkou u chlapců

U chlapečků řeší rodiče v tomto věku nejvíce předkožku. Její časné násilné přetahování je zbytečné, bolestivé a nevhodné. Vede k poranění okraje předkožky s možným jizvením a zúžením. Proto je dnes urology doporučován zdrženlivý postup do dvou až tří let. Žalud obnažujeme dítěti, jen pokud to lze zcela volně. Většinou se předkožka sama postupně uvolní. Úplnému obnažení žaludu stačí pomoci až ve školním věku. Zůstává-li předkožka úzká a žalud nelze ani částečně obnažit po druhém roce věku, je namístě porada s lékařem a zvážení dalšího postupu. S úspěchem se na zúženou část předkožky po jejím natažení aplikují kortikoidní masti, a to jedenkrát denně po dobu čtyř až šesti týdnů. V krajním případě přichází v úvahu operační řešení, tzv. obřízka.

Nehmatné varle v šourku

Nepřítomnost varlete v šourku je častou vrozenou vadou. Během vývoje plodu sestupuje varle z dutiny břišní do šourku. Může se zastavit na kterémkoli místě své dráhy sestupu nebo i mimo ni. Nejčastěji je to v třísle. V takovém případě, kdy varle do šourku nikdy úplně nesestoupí, hrozí poruchy jeho funkce, a tedy i plodnosti v dospělosti. Řešení je operační, před druhým rokem věku. Za některých okolností lze sestupu varlátka pomoci i hormonální léčbou.

Rodiče u dítěte často pozorují v chladu, při stresu nebo po podráždění vnitřní strany stehna zpětný návrat varlátka ze šourku až do třísla. Mluvíme o klouzavém neboli retraktilním varleti. Je to normální stav, který nevyžaduje léčbu. Varle je totiž převážně v šourku a s přibývajícím věkem k návratu do třísla již nedochází.

Ukázka z knihy

Martin Gregora, Jana Kropáčková: Vývoj batolete / Od jednoho roku do tří let

Vydává Grada, www.grada.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).