Hlavní navigace

Pátrání po stopách falešného sýra připomíná detektivku

22. 2. 2016

Sdílet

 Autor: SVS
Česká veterinární správa odhalila falešný sýr Eidam, který sýrem vůbec nebyl. Jednalo se o náhražku, ve které byl mléčný tuk nahrazen tukem rostlinným, a šlo o nemalé množství – šestnáct a půl tuny. Kdo stojí za tímto podvodem?

Sýr, který se tvářil jako Eidam, byl tak také označen (Eidam cihla 30%tvs) a nabízen, musí být stažen z trhu. Nařídila to Státní veterinární správa (SVS), a to z několika důvodů:

  • nejedná se o sýr
  • původ výrobku je neznámý

Autor: SVS

Sýr je definován jako mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka nebo syrovátky. V uvedeném případě však šlo o náhražku, kde namísto mléčného tuku výrobce použil tuk rostlinný, což potvrdily rozbory. „Obsah tuku byl navíc o polovinu vyšší, než bylo deklarováno na etiketě,“ uvedl Petr Pejchal, mluvčí SVS.

Falšovaný sýr

  • Celkem bylo z trhu staženo 16,5 tuny výrobku.
  • Náležely k pěti různým šaržím s daty spotřeby 12. 2. 2016; 21. 2. 2016; 28. 2. 2016; 7. 3. 2016 a 13. 4. 2016. Ze všech pěti šarží byly odebrány vzorky.
  • Následné rozbory ukázaly, že namísto deklarovaných třiceti procent mléčného tuku v sušině obsahoval „sýr“ tuk rostlinný.

Nejedná se o ojedinělý případ, kdy se chce výrobce podobným způsobem obohatit. V loňském roce například zaznamenala Státní zemědělská a potravinářská inspekce případ, kdy náhražku nabízeli v bufetu coby smažený sýr: Místo smaženého sýra prodávají rostlinnou náhražku.

Jindy se výrobky pohybují ještě v rámci zákona, ale zákazník se přitom často stane obětí omylu: Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?

A kdo je onen výrobce, který šidil zákazníky? Tady začíná detektivní pátrání.

Polská mlékárna popírá, že by vyrobila falešný sýr

Údajným výrobcem produktu měla být mlékárna v polském Giżycku. Ta však popírá, že by takto označenou potravinu někdy vyráběla. „Mlékárna prohlašuje, že pokud bude i nadále zneužíváno její schvalovací číslo, obrátí se na policii a podá trestní oznámení,“ informuje mluvčí SVS.

Výrobek k distributorovi putoval přes řetězec několika dalších obchodníků, který končí na Slovensku, čeští veterináři proto požádali o spolupráci své slovenské kolegy. Veterinární a potravinová správa Slovenské republiky však zjistila, že osoba uvedená jako dodavatel do košické firmy, která je posledním identifikovaným článkem řetězu, zemřela.

Další šetření bylo proto předáno slovenské policii. SVS se obrátila také na polskou veterinární správu coby dozorový orgán země údajného výrobce a zatím čeká na informace.

S konečným distributorem výrobku, firmou Kovář plus s.r.o., bylo zahájeno správní řízení.

Potraviny a jejich složky dnes mnohdy putují stovky a tisíce kilometrů a těžko se dohledává jejich pravý původ a přesné informace o složení. Větší jistotu dávají potraviny lokální. Přečtěte si k tématu: Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).