Hlavní navigace

Parní hrnec splňuje požadavky – zdravě a chutně

1. 2. 2010

Sdílet

Snažíme se jíst zdravěji, chutněji, zkoušíme různé kombinace. Přitom málokdo z nás chce vařením strávit hodiny – a výrobci elektrospotřebičů nám nabízejí pomoc. V kuchyních se tak postupně zabydluje odšťavovač, raclette gril, sušička na ovoce nebo domácí pekárna. A klasický kovový pařák vyměňujeme za parní hrnec.
hrnec

Nespornou výhodou hrnce oproti „pařáčku“ je to, že můžeme v páře jídlo přímo uvařit, nejen ohřát, a díky sestavě několika pater připravíme kompletní jídlo naráz. Jeho pomoc oceníte nejen kvůli úspoře času, ale také ve chvíli, kdy některý z členů musí držet žlučníkovou nebo jaterní dietu, která zakazuje smažená a tučná jídla, nebo pokud se rozhodnete pro redukci váhy. Specialista na výživu PETR HORÁČEK doplňuje: „Parní hrnec a vaření v něm je pro redukční dietu naprosto ideální, při přípravě se nepoužívá žádný tuk a jídlo připravené v páře je tak lehce stravitelné. Navíc se nestane, aby se vám jídlo připálilo.“ 

Parní hrnec je elektrospotřebič, který se skládá z několika částí. Jednak je tu základní díl vytvářející páru, do něhož odtéká zkondenzovaná pára a kde se zachytávají zbytky surovin. Na něj se umisťují misky obvykle z odolného průsvitného plastu, které jsou zaklapnuty nad sebou a jejichž dna díky otvorům umožňují průchod páry. Na trhu jsou i varianty s miskami vedle sebe. Tyto misky můžete používat všechny naráz, nebo třeba jenom jednu, záleží na množství a velikosti porcí. Pokud každá surovina vyžaduje jinou dobu vaření, můžete je do jednotlivých nádob hrnce přidávat postupně.

Pára v hrnci se vytvoří během několika vteřin a ušetří tak přibližně 50 % energie zároveň při zachování vitamínů a minerálů. Jídlo si také zachová barvu a křupavou chuť, během vaření se nemusí míchat ani obracet, ale zároveň se díky stejnoměrnému proudění páry připraví rychleji. Mytí hrnce po použití je snadné – jednotlivé nádoby se dají umýt v myčce a ze základního dílu stačí vylít vodu, vytřít jej houbičkou a vysušit papírovou utěrkou.

Vaříte rádi? Zajímá vás, co jíte? Pak byste možná právě vy ocenili výhru v naší SOUTĚŽI PRO MILOVNÍKY DOBRÉHO A ZDRAVÉHO JÍDLA.

V hrnci můžete připravit skoro vše, co vás napadne: rýži, rybu, brambory, knedlíky, maso, luštěniny, zeleninu a dokonce i vajíčka. Zkuste třeba kuřecí maso podle následujícího receptu:

Kuřecí maso se zeleninou a rýží

  • Suroviny: kuřecí maso (prsa), olej, česnek (množství podle chuti), špetka soli, bylinky (podle chuti – lze použít šafrán, rozmarýn, provensálské koření nebo kari), rýže, směs mražené zeleniny
  • Maso naložíme do marinády z oleje, rozmačkaných stroužků česneku a bylinek již 24 hodin před přípravou, aby natáhlo chuť a vůni koření a česneku. Druhý den vložíme maso do hrnce, do dalších misek dáme zvlášť rýži a zeleninu. Čas přípravy je přibližně 20 minut, při vaření průběžně kontrolujte, zda je rýže a maso měkké a dobu vaření tomu přizpůsobte.

Pozor na nákup v tržnici a přes inzerát

Ceny parních hrnců se pohybují zhruba v rozmezí od 900 do 3500 Kč. Částka se odvíjí od značky spotřebiče a materiálu, z něhož je vyroben; dále pak závisí na doplňujících funkcích, jako je například indikátor nutnosti odvápnění.

Pokud se pro koupi tohoto pomocníka rozhodnete, vybírejte ve specializovaných obchodech, jinak hrozí, že dopadnete stejně jako jednatřicetiletá Ladislava: „Chtěla jsem zkrátka ušetřit a tak jsem koupila hrnec na tržnici, byl výrazně levnější než v obchodě – stál jen čtyři stovky. Jenže hned při prvním použití jsem zjistila, že nádoby do sebe tak úplně nepasují a uniká horká pára, o kterou jsem se opařila.“ Podobně špatnou zkušenost můžete získat i vy, pokud zakoupíte parní hrnec třeba na inzerát objevený na internetu.

Na co je třeba si dávat pozor

Při používání parohrnce dodržujte především tyto pokyny, které často zmiňují také výrobci:

  • nikdy neplňte nádoby až po okraj nebo ve více vrstvách – nechte volný prostor, aby pára mohla co nejlépe cirkulovat,
  • nezvedejte příliš často víko, abyste zkontrolovali stav vaření, zbytečně uniká pára a tím se prodlužuje doba přípravy,
  • u jídel, která vyžadují delší dobu vaření (například celé kuře), je nutné doplňovat do spodní nádobky vodu,
  • dbejte na stejnou velikost jednotlivých potravin a také na to, aby se vešly do napařovacích nádob – při nerovnoměrnosti jednotlivých surovin se bude lišit doba vaření.

Máte nějaké zkušenosti s vařením v parním hrnci?

Kynuté knedlíky s ovocem

Jídlo
  • Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, špetka soli, trocha cukru, 2 vejce, 1 lžíce rozpuštěného másla, 2 čajové lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí, ovoce (meruňky, jahody, švestky) nebo marmeláda
  • Připravíme kvásek z droždí, trocha cukru a vlažného mléka. Připravený kvásek smícháme s ostatními surovinami a zaděláme těsto. Necháme vykynout a poté těsto propracujeme a odkrajujeme jednotlivé kousky, které prsty vypracujeme do čtverce, na ně vkládáme ovoce nebo marmeládu. Dobře zabalíme, aby seknedlíky při vaření nerozbalily, a necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Vložíme do hrnce a vaříme přibližně 10 minut. Po vytažení knedlíky propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Posypeme moučkovým cukrem a tvarohem.

Má to i své nevýhody

Vaření v páře přináší jednoznačně mnoho výhod, od úspory času a energie po znamenitou chuť připravených jídel. Má ale i několik drobných vad na kráse":

Některé parní hrnce z nižší cenové kategorie sice splní svůj účel, ale nemají žádnou ochranu proti opaření. Máte-li děti, které vám v kuchyni pomáhají, mějte se při používání hrnce na pozoru.

Proti používání spotřebiče může v některých případech hovořit také jeho neskladnost. Jednotlivé nádoby se posadí na sebe, není možné je složit do jedné, proto může být v menších kuchyních, kde bojujete o každý centimetr místa, problémem právě jeho velikost.

Před nákupem je rozumné zvážit, jak často budete nového kuchyňského pomocníka používat a pro kolik osob, a podle toho výrobek vybírat.

Čtěte téma: Zdravé jídlo může i chutnat. Když se dobře připraví.

Ilustrační foto: agentura SXC, Dreamstime

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).