Hlavní navigace

Parfém na olejové bázi voní déle než běžný alkoholový

27. 8. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V dalším dílu fotoseriálu o domácí kosmetice zůstaneme ještě u přírodních olejů. Namíchání vlastního parfému je jako hra. Nezapomínejte si kapky zapisovat, jinak výsledné vůně už nikdy příště nedosáhnete.

Parfém na olejové bázi je poměrně netradiční kosmetickým produktem a možná jste se s ním ještě ani nesetkali. Výhodou takového parfému je především jeho výdrž (oleje se nevypařují tak rychle jako alkohol) a šetrnost ke kůži. Navíc pokud s výrobou parfémů experimentujete poprvé, může se snadno stát, že vám výsledná vůně nebude vyhovovat. Na rozdíl od parfému na alkoholové bázi lze ten olejový využít při výrobě tělové kosmetiky, například tělového másla nebo vlasové masky.

Hra s vůněmi: Jak se vyrábí parfém na olejové bázi

Jako nosný olej jsem vybrala jojobový olej. Nemá výraznou vůni, který by rušila vůni esenciálních olejů. Je vhodný pro všechny typy pleti a rychle se vstřebává. Není třeba se bát toho, že bychom po aplikaci měli mastnou pleť. Zároveň je jojobový olej jeden z nejtrvanlivějších, tuto vlastnost podpoříme přidáním vitamínu E.

Parfém na olejové bázi

  • 8 ml jojobového oleje
  • 2 ml směsi vybraných esenciálních olejů
  • 2 tobolky vitamínu E

Vůně – hlava, srdce, země

Namíchání vlastního parfému je jako hra. Pokud ze začátku tápete, můžete se nechat inspirovat oblíbeným parfémem a jeho složením. Jako první je třeba zvolit vůni – srdce. Tou může být růže, růžové dřevo, levandule, neroli, jasmín, ylang-ylang, hřebíček, lemongrass a další. Nejlepší je jednotlivé vybrané vůně nakapat na papírek a po chvíli zkoumat jejich intenzitu a výdrž. Jen tak zjistíme, jestli se nebudou smísené vůně přebíjet, poznáme, u které stačí kapka a které je třeba přidat více.

Dále vybereme základovou esenci, vůni – země. Pro tu se hodí například santalové dřevo, benzoin, kadidlovník, pačuli, skořice, cedr, vanilka.

A teď přichází na řadu vůně – hlava. To je ta, která vás upoutá při prvním přičichnutí a po chvíli vyprchá. Jedná se obvykle o různá koření a citrusy – růžový pepř, citron, grep, bergamot, mandarinka, bazalka, verbena.

Pokud máte vybráno, dodržujte pyramidový poměr u jednotlivých složek:

Poměr složek parfému:

  • hlava 15–25 %
    koření a citrusy – např. růžový pepř, citron, grep, bergamot, mandarinka, bazalka, verbena
  • srdce 30 – 40 %
    růže, růžové dřevo, levandule, neroli, jasmín, ylang-ylang, hřebíček, lemongrass ap.
  • země 45 – 55 %
    santalové dřevo, benzoin, kadidlovník, pačuli, skořice, cedr, vanilka ap.

Postupně odkapávejte jednotlivé oleje. Pokud máte kapátko ukazující mililitry a jejich desetiny, tím lépe. Pokud budete počítat kapky, obvykle platí, že 20 kapek představuje 1 ml, záleží ovšem i na každém esenciálním oleji. Nezapomínejte si kapky zapisovat, jinak by se mohlo stát, že výsledné vůně už nikdy příště nedosáhnete. Já použila kombinaci santalového dřeva, růže, ylang-ylang a mandarinky. Je to vůně sladká květinovo-ovocná.

Poté, co jste spokojeni s vonnou složkou svého parfému, stačí už jen přidat 8 ml jojobového oleje a vymačkat kapsli vitamínu E. Parfém doporučuji umístit do tmavé nádobky s kapátkem, popřípadě roll-on uzávěrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).