Hlavní navigace

Pamlsková vyhláška bude platit jen na základních školách, řekla ministryně školství

29. 11. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Dlouho připravovaná, následně kritizovaná a upravovaná pamlsková vyhláška se dočkala další změny, platit by měla jen na základních školách, nikoliv na středních. Co dalšího se ještě změní?

Už loni v září začala platit tzv. pamlsková vyhláška, která měla ze škol vystrnadit veškeré nevhodné potraviny, které se zde nabízely v bufetech nebo školních automatech. A že jich nebylo málo. Z průzkumu, který Státní zdravotní ústav uskutečnil před třemi lety, vyplynulo, že automaty ve školách z 61 % nabízely sladké nápoje, bagety a sladkosti, zbytek pak tvořily zdravé potraviny. Ty ale na odbyt moc nešly, děti se přiznaly, že na zahnání hladu volí chipsy (40 %), 30 % dětí si z automatů vybere oříšky a křupky a čtvrtina dětí dávala přednost bagetám. S takovým výsledkem bylo třeba něco dělat.

Fotogalerie: Co si děti dávají ve školních automatech? Brambůrky a kafe

Pamlsková vyhláška měla pěkné zpoždění

Když loni konečně začala platit novela školského zákona, moc se toho ve školách nezměnilo. Vyhlášce totiž chybělo to nejdůležitější, a to sice prováděcí vyhláška, která by určovala, co přesně ve školních bufetech a automatech smí být, co ne. Letos v září jsme se dočkali a už víme, že pamlsková vyhláška dětem chutnat nebude. Možná se i většina bufetů či automatů do konce roku zavře (do 1. ledna 2017 mají bufety ve školách možnost vyprodat zásoby potravin, které nevyhovují tzv. „pamlskové“ vyhlášce), protože nebudou mít co nabízet; ono se totiž máloco do této vyhlášky vejde. Tak nízký obsah tuku a soli, který ministerstvo školství ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR nastavilo, totiž málokterý produkt splňuje.

Základky ano, střední ne

Bát se ale nemusí středoškoláci, kteří se v posledních měsících dost bouřili proti pravidlům, která měla být stejná jako pro základky. Změny v nabízeném sortimentu žádala rodičovská sdružení. Nařízení se však netýká středních škol, které jsou od tohoto omezení osvobozeny. „Rozhodla jsem, že se původně velmi přísně nastavená kritéria, co lze prodávat ve školním bufetu, rozvolní a zařídila jsem, že se vyhláška bude týkat pouze žáků plnících povinnou školní docházku, nikoliv středoškoláků," řekla ministryně školství Kateřina Valachová. Potraviny nevyhovující vyhlášce se tak mohou nabízet například i na osmiletých gymnáziích, ale pouze v prostorách, do kterých nemají děti nebo žáci do splnění povinné školní docházky stálý přístup.

Uvedení do praxe ukáže připravovaná metodika

Rozhodnutím ministryně se pravidla vyhlášky nevztahují ani na potraviny a jídla, která vznikla při praktickém vyučování, aby mohli žáci své výrobky sami konzumovat. V případě „nevyhovujícího“ mléka a mléčných výrobků zařazených do projektu Mléko do škol je prodloužená lhůta k nabízení těchto výrobků na základních školách do 31. července 2017, protože přesně po tuto dobu platí již dříve vyjednané evropské nařízení, na základě kterého je program vyhlašován.

V současné době chystá ministerstvo zdravotnictví také metodiku, která má pomoci praktickému naplňování požadavků vyhlášky a na příkladech demonstrovat potraviny, které splňují její výživové požadavky. Ministerstvo školství už ale nemá oprávnění a žádné možnosti do těchto požadavků na potraviny zasahovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).