Hlavní navigace

Padl rekord: Na jednom místě se sešlo 102 druhů chleba

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Z kvasu i droždí, s chia i ořechy, semínkové i celožitné, řemeslné, podmáslové, kmínové, staročeské i cechovní, takové chleby byly k vidění na oslavách dne chleba, kde padl rekord – sto dva druhů chleba na jednom místě.

Přesně před týdnem se v Břevnovském klášteře uskutečnily oslavy Světového dne chleba. A proč zrovna v Břevnovském klášteře? Právě odtud totiž pochází první zmínka o výrobě chleba v Praze – to se psal rok 993. Zatímco dříve se vyráběl hlavně kulatý chléb pšeničný, dnes máme na výběr z celé řady různých druhů, tvarů i chutí. To bylo ostatně vidět i v prostorách kláštera. Jako doprovodný program Světového dne chleba totiž v prostorách kláštera uspořádal Svaz pekařů a cukrářů ČR velkou výstavu chlebového sortimentu. Na dvacet pět firem profesního sdružení prezentovalo více než stovku nejrůznějších druhů chleba.

Výstava dokumentovala vyspělost pekárenského oboru v České republice na začátku 21. století a neobyčejně širokou a bohatou nabídku chleba na trhu pro spotřebitele. Dosažený „chlebový rekord“ sto dva druhů chleba zaregistrovala Agentura Dobrý den Pelhřimov. Jaké chleby se do rekordu zapsaly, si můžete prohlédnout v galerii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).