Hlavní navigace

Pacienti pátrají na internetu a ubližují si hloupostmi

17. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Při chemoterapii se nutně zvrací, nádor lze vyhladovět, bylinkami zaženete rakovinu… Nejen internetové diskuze jsou plné rádoby zaručených informací, které nahánějí hrůzu pacientům a přidělávají starosti lékařům.

Je stále opakovaným pravidlem, že při podezření na jakoukoliv vážnější chorobu se nevyplácí googlit, brázdit internetovými servery a zapojovat se do uživatelských diskuzí, ale obrátit se na lékaře.

„Internetové mýty jsou velkým problémem, pacienti často přicházejí a neví, nebo mají zkreslené informace,“ říká lékařka Petra Holečková z Ústavu radiační onkologie Nemocnice na Bulovce.

Co se týče relevantních informací k onkologickým onemocněním, které jsou revidovány lékaři, najdete je na serveru www.onkoportal.cz. „V ordinacích často vysvětlujeme, že ne všechno, co pacient najde někde na internetu, je pravda. Snažíme se s těmito mýty bojovat, byť tuto bitvu asi nevyhrajeme, internet je nekonečný prostor,“ stýská si lékařka.

I byliny a potravní doplňky mohou škodit

Setkává se například s tím, že si pacienti myslí, že bylinky coby přírodní medicína nebo preparáty, které je obsahují, zvládnou cokoliv a jde o způsob, který není vlastně vůbec škodlivý.

Přitom léčebný efekt potravinových doplňků nebyl dosud jednoznačně prokázán, byť jsou známy některé teoretické mechanismy působení těchto přípravků proti nádoru. Standardním způsobem ověření účinnosti preparátů používaných v lékařské praxi jsou klinické studie a bez jejich jednoznačného výsledku nelze s čistým svědomím používání potravinových doplňků doporučit.

„Byliny sice mají své neoddiskutovatelné účinky, ale my v podstatě nevíme, jaké množství účinné látky do sebe pacient dostane, jak je bylina kvalitní, kde ji vzal a kde ji usušil. Kromě toho mohou mít bylinky lékové interakce s jinými medikamenty, které pacient užívá, a to může být velmi nebezpečné,“ vysvětluje onkoložka.

V různých bylinných či jiných přípravcích je totiž někdy obtížné stanovit množství účinné látky. Tyto preparáty nejsou testovány jako léčivo a nepodléhají tedy přísným farmakologickým kontrolám.

Dopování céčkem nemá vědecký podklad

Některé potravinové doplňky či byliny mohou ovlivňovat hladinu léků, které jsou pro pacienta nezbytné, a tím pádem u nich snižovat účinnost či naopak zvyšovat výskyt nežádoucích účinků. Příkladem takovýchto bylin jsou například třezalka tečkovaná, jinan dvoulaločný, třapatka nachová, kozlík lékařský či žen-šen.

„Tím samozřejmě nepopíráme léčebné účinky bylinek nebo některých preparátů, jen upozorňujeme, aby pacienti jejich užívání konzultovali se svým lékařem,“ dodává Petra Holečková.

Stejně jako byliny a potravinové doplňky mohou fungovat i některé potraviny, i ty dokáží zahýbat hladinou a účinností léků v organismu. Patří sem třeba česnek, zelený čaj, červené víno, grapefruit, pomelo a v menší míře ostatní citrusové plody, káva a sója.

Mnoho pacientů s rakovinou se tak domnívá, že čím více vitaminu C do sebe dostanou, tím lépe. A napříč internetem se doporučují vysoké dávky vitaminu C. „Neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že by vysokodávkovaný vitamín C měl u nádorových onemocnění efekt,“ upozorňuje Petra Holečková.

Další mylné představy o léčbě rakoviny

Stejně tak se nelze upnout pouze k biologické léčbě s tím, že vyřeší vše. Biologická léčba totiž není cílená na nádorovou buňku, nýbrž na dráhu přenosu signálu v buňce. Není určena k léčbě všech nádorových onemocnění a může mít nežádoucí vedlejší účinky.

Největší chybou je doufat, že nádor sám od sebe zmizí stejně tak, jako se objevil. Pravdou je, že čím včasnější diagnóza, tím větší šance na rychlejší uzdravení a šetrnější léčbu.

Chemoterapie rovná se zvracení, to je další zažitý mylný fakt, jemuž lidé věří. Možná před lety, dnes už to však skutečně není pravidlem a lékaři se snaží tento nepříjemný důsledek chemoterapie eliminovat. K dispozici je množství léků proti zvracení i na uklidnění. „Zvracení zhoršuje nutriční stav pacienta, proto podle léčby volíme typ protizvracivých léků, pacient by zvracet neměl,“ říká lékařka.

Deodoranty rakovinu nezpůsobují

Samostatnou kapitolou je karcinom prsu, kdy je v Česku každoročně diagnostikováno šest tisíc nových případů. Ženy se například mylně domnívají, že se týká pouze starších ročníků. S přibývajícím věkem se riziko vzniku sice skutečně zvyšuje, ale vyskytují se i pětadvacetileté pacientky. Stejně tak se nelze úplně spoléhat na rodinnou anamnézu.

Netřeba se rovněž obávat používání antiperspirantů, deodorantů nebo dokonce podprsenek. Podobných nesmyslů, které si je berou do úst, ale raději ne na sebe, je plný internet. Žádné důvěryhodné výzkumy na jejich nebezpečí však nepoukazují. Už je to řádku let, co jedna anglická lékařka objevila v nádoru prsu kovové částečky, které se přidávají i do některých druhů deodorantů. Oboje si spojila a mýtus vyvolávající paniku byl na světě. Její tezi ovšem nikdo další nepotvrdil, a tak ji odborníci zařadili do kolonky bludů.

Závěrem lékaři v oblasti onkologie dodávají, že v léčbě rakoviny neexistují zázračné diety, preparáty ani bylinky, které uzdravují. Zato fungují racionální přístupy k danému onemocnění, příznakům a odpovědný přístup k sobě samému. „Spoustu toho má pacient ve svých rukou. Jsou to především dobrá výživa, veselá mysl a pohyb,“ říká lékařka. „Výživa je jednou z nejdůležitějších součástí podpůrné péče v onkologii. Výživou jsme schopni napomoci dobrému výsledku léčby, a proto je potřeba věnovat jí maximální pozornost,“ doplňuje.

Pomoc při rakovině

Dodržujte těchto několik zásad:

  • dbejte na dostatečné množství energie, bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů a stopových prvků ve stravě,
  • pijte dostatečné množství tekutin,
  • dbejte na fyzickou aktivitu
  • a snažte se dívat na svět optimisticky.

Připravujeme: NÁDOR NELZE VYHLADOVĚT, šlehačkový dort a chleba se sádlem jsou žádoucí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní se věnuje už od střední školy. Jako redaktorka pracovala v regionálních přílohách MF DNES Praha a střední Čechy. Nyní je na volné noze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).