Hlavní navigace

Ovocné džusy: Víte, co pijete?

10. 9. 2009

Sdílet

Lákavá krabice s obrázkem čerstvého ovoce, ze kterého kape šťáva. K tomu nápis 100% džus a kdesi na zadní straně: vyrobeno z koncentrátu. Víte, co to vůbec znamená a co pijete? A víte, jak si sami správně namíchat koktejl, kterým se neotrávíte? Poradíme vám, jak do sebe dostat vitamíny. Zdravě.

Jestli si myslíte, že když si koupíte krabici 100% džusu, dostanete do sebe tolik vitamínů, že už nemusíte jíst žádné jiné ovoce, jste na omylu. V obchodech se většinou prodávají džusy v krabicích s lákavým označením, že jde o 100% šťávy. Pravdou je, že se vyrábějí z koncentrátu, pasterují se a tudíž zůstávají bez živin potřebných pro naše těla. Obecně se jako 100% džus označují ovocné či zeleninové šťávy, které mohou být zhotoveny i z koncentrátu, což musí uvádět příslušný obal.

Vyrobeno z koncentrátu. Ale jak?

džus

Jak se vlastně koncentrát vyrábí? Nejprve se vymačká šťáva lisováním z celých, chemicky ošetřených plodů. Následuje odstředění alias odstranění dužiny a veškeré odebrání enzymů (živých látek). Pak se vše vaří při teplotě cca 110 stupňů Celsia a tím se zničí většina vitamínů. Koncentrát vznikne odpařením na jednu pětinu svého objemu, přibarvuje se a dochucuje podle různých receptur. Jakmile se vzniklý koncentrát rozveze v cisternách výrobcům, ti si ho různě upravují. Hlavně se opět naředí vodou (doplní se stejné množství, které bylo odstraněno), přidávají se cukry, umělé vitaminy, minerály a granulát (má připomínat kusy ovoce plovoucí na povrchu) a plní se do krabic.

Výrobci se začínají přizpůsobovat poptávce po kvalitě, a tak se můžete na trhu setkat se šťávami, jež se plní do obalů přímo od lisu na rozdíl od ředění koncentrátů. Neobsahují konzervační látky ani umělá barviva, kontroluje se kvalita a pasterizace probíhá před samotným stáčením, přitom se uchovají vitaminy a chuť pitiva.

Pijete neředěné, nebo ředěné džusy?

  • Džus piju jedině ředěný vodou.
    20 %
  • Nikdy džus neředím.
    37 %
  • Někdy ho ředím, jindy ne.
    34 %
  • Džusy zásadně nepiju.
    9 %

Samozřejmě lze vyzkoušet i 100% BIO džusy – vznikají z přímého lisování pečlivě vybraných plodů pěstovaných v systému ekologického zemědělství. Lisují se velmi šetrným způsobem, zpracovávají se okamžitě po sklizni v nejvyšší zralosti. Pokud Bio džus porovnáte s klasickým koncentrovaným, budete překvapeni úplně jinou chutí.

Raději ale moc nekupujte džusy v krabicích a lahvích. Ve výživě nejsou nutné a navíc obsahují hodně cukru, konzervační látky a umělá barviva. To může zbytečně podráždit organismus.

TIP: Najděte si „éčka“, které obsahuje váš džus. Neškodí vám?

Jak správně kombinovat ovoce a zeleninu

Míchané koktejly mají lahodnou chuť, pozor však na spojení jistých druhů. Především nemíchejte dohromady zeleninu a ovoce, protože mohou způsobit zažívací potíže. “V recepturách na míchané nápoje se většinou ovoce a zelenina nekombinuje, ale nedomnívám se, že by určitá kombinace byla zdraví škodlivá, například mrkev a jablko,“ říká Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková, dietoložka a odbornice na výživu.

Tradičně si například sportovci často míchají pomeranč s mrkví. Ve skutečnosti zmíněná míchanina zvyšuje překyselení, stimuluje nadbytek žluči, produkuje látky postihující ledvinový systém, způsobuje pálení žáhy a odvodnění. Pamatujte také, že kombinování sladkého ovoce s kyselým způsobuje kvašení ve střevech. Ananas se v mléce kvůli bromelinu stává toxickým, citron dohromady s papájou přivodí chudokrevnost a zažívací problémy.

Začínáme od miminek

ovoce

Již od šesti měsíců dítěte by se mělo začít postupně začleňovat sladké ovoce do jídelníčku. Ze začátku dávejte jenom šťávy nebo ovocnou kaši po lžičkách. Mezi jinými si vyberte ovoce jako jablko, papája, broskev, banán, hruška.  Frekvence podávání je individuální, zvolte způsob několika dní v týdnu popř. se poraďte s lékařem. Tímto pozvolným způsobem dávkování objeví miminko nové chutě. Do jednoho roku dítěte nedávejte citrusové plody. Obsahují hodně vitaminu C a mohou způsobit alergii či zažívací potíže. 

Děti mezi dvěma až osmi lety by měly sníst jeden až dva hrnky ovoce denně. Obecně jde o jeden hrnek libovolných plodů nebo stoprocentního džusu bez vody či půl hrnku sušeného ovoce. Do školy jim ke svačině přidávejte ovoce. Ke snídani jim můžete smíchat banán nebo broskev s cereáliemi, připravit sklenku džusu nebo zamíchat ovoce do jogurtu. Oběd může doplnit mandarinka, hroznové víno, broskve nebo jablkové pyré. Večeře by mohla mít ráz salátu. Zákusky a svačiny dobře zaplní čerstvé sezónní ovoce nebo kompoty. Nezapomeňte jim připravovat koláče, dorty, sorbety, zmrzliny a kompoty s pořádnými dávkami čerstvých plodů. Pozor však dejte na to, čím děti ovoce zapíjí. “Obecně bych nedoporučovala kombinovat mléko a projímavé šťávy, například meloun s mlékem nebo třešně s mlékem,“doplňuje Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková.

Jak si pomoci ovocem?

Osvojení ovocného jídelníčku se vám může hodit v mnoha mizerných chvílích. Příroda nám naštěstí chytře poskytla druhy předcházející, ulevující a léčící všemožné nemoci.

  • Pomeranč pomůže proti nechutenství a únavě,
  • papája pročistí organismus, zmírní kašel a astma,
  • banán zmírní stres a deprese,
  • kokos posílí mozek a zlepší paměť,
  • mango stimuluje paměť a zásobí železem,
  • jablko pročistí játra, ledviny a střeva, pomůže při chudokrevnosti,
  • meloun pročistí a posílí červené krvinky. 

Hladinu cholesterolu upravíte pomeranči či mandarinkami. Zhubnout vám pomohou jahody, grapefruity, pitahaya, ananas, hrušky, papája nebo červený vodní meloun. Energii naberete z fíků, ořechů a mandlí.

Pokud vás ovšem láká dosud neokusené exotické ovoce, buďte opatrní. “Při nákupu neznámých plodů si dávejte pozor na kvalitu a optimální zralost. Při ochutnávání nového typu ovoce či zeleniny doporučuji sníst nejprve jen velmi malé množství potraviny z důvodu možné alergie. Pokud se objeví příznaky typu kopřivka, brnění jazyka apod. nemělo by se v další konzumaci pokračovat,“ uzavírá Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).