Hlavní navigace

Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté

26. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Snídaně je základ a ovesná kaše je skvělý start do nového dne. Čím nám prospívá a proč je ideální na občerstvení organizmu před sportem?

Půl hodiny až hodinu po probuzení se probouzí i naše trávení. Tělo chce svou porci energie. Co si dát? Na zdravou snídani neexistuje univerzální recept. Specialista na výživu a zdravý životní styl Petr Havlíček radí, že je dobré vycházet z toho, jakou chuť ráno cítíte. „Lehčí a energeticky bohatší jsou cereálie – nasládlé. Těžší variantou je pečivo, šunka, sýr. Tato snídaně je také tučnější.“ Pokud jste zvyklí po ránu na sladké, anebo vstáváte brzy, zvolte cereální snídani. O víkendu si klidně můžete dopřát těžší variantu. „Pokud nenastartujete správně, může se to pak během dne projevit sníženou mentální i fyzickou výkonností, únavou a nesoustředěním,“ dodává Petr Havlíček. Za zdravou snídani přitom nemůžeme považovat pouhou kávu (ta žádnou snídaní není) nebo jen jogurt. Taková snídaně je nutričně nevyvážená a dodá tělu minimum živin.

Přečtěte si: 10 mýtů o tloustnutí: Snídani můžeme klidně vynechat

Dost lidí nesnídá, ale i snídat se dá naučit. Inspirací může být někdo ve vašem okolí, kdo je vysloveně „snídaňový typ“ – takoví lidé opravdu jsou. Nepotrpí si na obědy o několika chodech a k večeři je uspokojí i tvaroh s hrstkou ořechů. Co si ale nenechají vzít, je snídaně. Snídaně je totiž start. Nabudí, probudí, připraví člověka na vše, co ho ten den čeká. Milovníci snídaní mají své oblíbené denní jídlo, navíc opravdu vypiplané do detailů. Vyzkoušeli již všechny možné varianty – vajíčka na několik způsobů, francouzské toasty, palačinky, čerstvé pečivo s domácí marmeládou… jsou to opravdoví snídaňoví gurmáni a mezi jejich favority patří často i ovesná kaše. Proč?

Ovesná kaše není jen pro slečinky

Ovesná kaše je nutričně velmi bohatá a skvěle „nakopne“ do nového dne. K jejím příznivcům patří sportovci, milovníci fitness i kulturisté. Ovesná kaše není jen pro křehké slečinky, dodá energii i mužskému organizmu.

Obiloviny patří k základním potravinám v našem jídelníčku. Bohužel často převládají ty rafinované, zpracované, zbavené cenných látek, místo toho, abychom do svého stravovacího plánu cíleně zařazovali potraviny celozrnné. Celozrnné jsou i ovesné vločky. Ceníme si je především pro vysoký obsah vlákniny, komplexní sacharidy, minerály a vitamíny.

Vláknina je směs pro člověka nestravitelných polysacharidů. Právě proto, že ji nejsme schopni strávit, nezvyšuje náš energetický příjem, pouze zaplní náš žaludek. Vláknina přitom v našem trávicím traktu bobtná a zvětšuje svůj objem. To zní jako sen všech, kteří se snaží zhubnout – surovina s nulovou kalorickou hodnotou, která nás zasytí na dlouhou dobu. Vlákninu je však nutné zapít, aby plnila svoji funkci. V opačném případě způsobí zácpu. Poradkyně pro zdravý životní styl a moderní výživu Ludmila Oliveriusová hovoří o dalších účincích vlákniny, jako je pozitivní vliv v boji s civilizačními chorobami: „Je prokázáno, že ty skupiny populace, v jejichž jídelníčku je hodně vlákniny, trpí civilizačními nemocemi daleko méně, než ti, v jejichž jídelníčku je vlákniny málo. Jedná se hlavně o rakovinu trávicího ústrojí, kardiovaskulární onemocnění, cukrovku, vysokou hladinu cholesterolu v krvi a obezitu.“ Kromě toho je vláknina důležitá i pro všechny, kteří trpí cukrovkou. Zpomaluje totiž vstřebávání cukrů a tuků z potravy. Ludmila Oliveriusová dodává, že obiloviny, jako je pohanka, oves (ovesné vločky) a jáhly, obsahují asi pět procent vlákniny.

Máme se bát sacharidů?

Sacharidy se např. mezi dietáři netěší dobré pověsti a řada lidí se jich snaží vyvarovat vynecháváním příloh či jinými „osvědčenými“ recepty. Všem dietám, které jejich příjem zásadně omezují, je ale lepší se obloukem vyhnout. Náš organizmus sacharidy potřebuje. Pokud tělo nebude dostávat sacharidy, bude čerpat energii z vlastních svalových bílkovin. Vaše snaha tedy bude působit přesně proti vám. Místo toho, abyste dosáhli vytoužené postavy, budete hladovět a vaše tělo se bude živit vašimi svaly. Čtyřicet až pětačtyřicet procent energie by mělo pocházet vždy právě ze sacharidů.

I zde ale platí, že bychom měli vybírat ty kvalitní. Tedy neznamená to, že sacharidy doplníme cucavými bonbóny nebo kávovým zrnem z lahůdek. V našem jídelníčku by měly převažovat sacharidy komplexní, složité, tedy ty, které se v našem organizmu uvolňují postupně. Udržují navíc v normě hladinu hormonu inzulínu, který v našem těle při vysokých hodnotách přeměňuje přebytečné cukry na podkožní tuk. Najdeme je právě v ovesných vločkách, celozrnných produktech, zelenině a dalších. Jednoduché sacharidy (džusy, slazené nápoje, sladkosti, cukr,…) proti tomu poskytnou našemu organizmu energii okamžitě.

Čtěte také: Jsou sacharidy zabijákem zdraví?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).