Hlavní navigace

Otužování jako prevence zimního nachlazení

18. 2. 2009

Sdílet

Zažil to zcela jistě každý z nás. Někdy nás to dostihne, když se po zimě oteplí, jindy, když se náhle ochladí. Večerní studený vítr nebo časté střídání teplot vedou rovněž k nachlazení, které může mít různý průběh. Lidé, kteří jsou náchylnější a onemocní snáz, by měli nyní zbystřit pozornost.
Sport-relax-Outdoor (sport)-otuzilci-02

Sport-relax-Outdoor (sport)-otuzilci-02

Pokud si v marodění nelibujete, naučte se otužovat. Nechci po vás, abyste se hned vysvlékli do naha a skočili do nejbližšího potoka či řeky. Otužovat se začneme méně krutým způsobem a pěkně pozvolna. Plavání v ledové vodě necháme až mistrům v otužování. Nejdůležitější je ovšem vytrvat, pak se příznivé účinky dostaví již po třech či čtyřech týdnech. Pokud to vzdáte nebo zásadně omezíte, velmi rychle se vaše otužilost opět sníží.

Dětem a starším lidem chlad uškodí mnohem snadněji, je tedy dobré začít s otužováním již od dětství a přestat s ním až ve stáří, ale platí, že děti a starší lidé by se měli otužovat mírněji. Mírněji by se měli

Co si myslíte o otužilcích?

ovat i lidé s nemocným srdcem či krevním oběhem. Ti by měli způsob otužování konzultovat s lékařem.   

Čemu otužování prospívá

Otužování posiluje imunitní systém a zvyšuje toleranci těla ke klimatickým výkyvům zevního prostředí. Pokud se, i přes otužování, nachladíte, celý průběh nemoci je lehčí a návrat mezi zdravé rychlejší. Po nemoci si ještě minimálně týden odpočiňte v rámci rekonvalescence a teprve potom můžete opět začít s pozvolným otužováním. 

Otužování rovněž prospívá alergikům, lidem s vysokým krevním tlakem i celkovému psychickému rozpoložení, proto může být doplňkem pro léčbu některých nervových onemocnění a slouží také jako prevence vředových chorob. 

Nejprve začněte s otužováním vzduchem

Otužování vzduchem je každému snadno dostupné. Například stačí spát při otevřeném okně, což zlepšuje i samotnou kvalitu spánku. Nebo je  vhodné ranní cvičení na čerstvém vzduchu nebo alespoň při otevřeném okně. „Vzduchová lázeň“, jak se této metodě rovněž říká, je vlastně jakýkoliv pohyb na vzduchu, ale v oblečení, které vzduchu umožní přístup k tělu. Své oblečení pochopitelně přizpůsobte jednak klimatickým podmínkám – pokud fouká silný vítr, může hrozit prochladnutí –, jednak aktivitě, kterou chcete provozovat. Jinak se oblékne sportovec a jinak výletník. Každému by ale měla být zima jen trochu.

Druhým krokem je otužování vodou

Sport-relax-Outdoor (sport)-otuzilci-03

Studená voda odvádí z těla mnohem více tepla než studený vzduch. Proto je otužování vodou účelnější. Aby tato metoda nebyla pro „otužující se nováčky“ příliš drastická, mohou začít pozvolna, například omýváním těla žínkou či houbou namočenou ve studené vodě nebo vlhkým studeným ručníkem. 

Dalším krokem je studená sprcha. Nejlépe je začít s vlažnou vodou a postupně ji ochlazovat. Sprchujeme se pozvolna od nohou a postupujeme dál nahoru až k hlavě. Sprchovat se lze i několikrát denně, ale pravý efekt má jedině ranní sprcha ještě před snídaní. Doba sprchování je okolo tří minut, což se dá přetrpět. Později uvidíte, že se vám to vlastně zamlouvá.

Až se tak stane, můžete si troufnout vstoupit do studené řeky, což je vůbec nejúčinnější. Teplotu vody i délku plavání volte podle toho, jaké úrovně jste v otužování již dosáhli. Někomu stačí do vody vlézt, vylézt a hned se venku zahřát, jiný si při plavání v ledové vodě vychutnává pohled na zasněženou krajinu. Koupání ve vodě, jejíž teplota je pod 15°C, by však nemělo trvat déle než dvacet minut. 

Po delším otužování si svaly vyrábějí teplo, čímž dochází k tak zvanému otužileckému třesu, který je naprosto přirozený, tak se jej nesnažte potlačit. Pokud se ve vašem okolí žádné studené jezírko nebo jiný vodní zdroj nenachází, rozhodně se studenou lázeň nesnažte nahradit máčením ve vaně plné ledové vody. K otužování vždy patří pohyb a vana nás v něm zásadně omezuje.

Příjemné je rovněž obě metody otužování kombinovat. Například se můžete jen lehce  oblečení proběhnout ranní rosou nebo v čerstvě napadaném sněhu. Pak se ale nezapomeňte vrátit domů a zahřát se.    

Právě na jaře je ideální čas s otužováním začít. Postupujte opravdu pozvolna a dávky chladu pomalu přidávejte. Brzy vám dá vaše tělo najevo, že se mu to líbí, a pokud vytrváte, příští zimu rozhodně ušetříte za různé rozpustné i cucavé produkty farmaceutických firem, s jejichž pomocí se snažíme obvykle s nachlazením bojovat.

Sportovní otužování

Sport-relax-Outdoor (sport)-otuzilci-01

Nejvyšší dosažitelnou metou je sportovní otužování, neboli zimní plavání. Registrované je mezinárodní plaveckou federací FINA. Sportovec plave ve vodě, jejíž teplota je pod deseti stupni Celsia, a to za každého počasí. Zimní plavání je skvělým doplňkem pro jiné sportovní disciplíny.    

Jiné otužování 

Nemusíte být zrovna v chladu, lze se otužovat i teplem. Například v sauně, kde bývá teplota vzduchu mezi 80 a 100°C, se vlivem zahřátí těla a následného krátkého ochlazení ve studené vodní lázni, nebo osprchování ledovou vodou, zvyšuje vaše celková obranyschopnost.
V současné době se využívá rovněž „kryometoda“, kdy vás zavřou do jakési kryokomory, která vás vystaví chladu od –110 °C do –180 °C, což vašemu tělu způsobí bezpečný šok a ono pak reaguje vylučováním tělu prospěšných látek.

Trochu starší a dnes příliš nedoporučovanou metodou je otužování sluncem. To vám pomůže přizpůsobit se biologickým účinkům slunečního záření, neboli elektromagnetickému vlnění, které obsahuje několik složek, jež na nás různě působí. Otužování sluníčkem je ale vhodné pouze v květnu.

Fotografie: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).