Hlavní navigace

Otoč se na bok, chrápeš!

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Aktualizováno 13. 2. 2018 16:53
Je tahle rada k něčemu dobrá? A pomůže zamlaskání? Možná alespoň na chvíli. Lze se ale zbavit chrápání (když ne chrápajícího) na trvalo?

Chrápání lze popsat jako zvuk vibrací, pocházejících z dýchacího ústrojí během spánku. V Česku chrápe podle odhadů přibližně 40 % dospělé populace. Máme se tedy s tímto jevem smířit a podřídit se mu? Jaké jsou vlastně možnosti řešení?

Nejčastěji se chrápe na zádech

„Chrápání není zcela normální, ale je běžné. Nicméně podstatné je rozlišit typ chrápání. To, které není zdraví zásadněji škodlivé a vadí převážně sociálně a společensky, je pravidelné chrápání bez zatajování dechu. Zdraví škodlivé a tím abnormální je chrápání přerušované, tzv. apnoické, kdy dochází k zástavám dechu, na které je vázána porušená struktura spánku, pokles okysličení a další,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Moráň, vědecký sekretář České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou medicínu a vedoucí lékař Centra pro diagnostiku a léčbu poruch spánku a bdění, které je součástí Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Bohunice.

Více o spánkové apnoe v článku: Spát s maskou? Pro mnohé každodenní realita

Chrápání je způsobeno nějakou překážkou při dýchání – například rýmou nebo anatomickou anomálií v nose či krku. Další příčinou je uvolněné tkanivo v krku. Dojde ke zúžení krčního otvoru a tím i špatném průchodu vzduchu. Následkem toho se zvyšuje tlak v krku a čep i měkké podnebí začnou vibrovat. Platí, že čím větší zúžení v krku, tím hlasitější chrápání.

Lidé nejčastěji chrápou v poloze na zádech. „Při ležení na zádech se na intenzitě chrápání podílí kromě všech ostatních mechanizmů i gravitace působící pokles měkkého patra,“ říká Miroslav Moráň. Takže rada z úvodu: Otoč se na bok! není tak docela od věci.

Test na průchodnost nosu

  • Průchodnost nosu lze zjistit jednoduchým testem: palcem a ukazováčkem si uchopíme tvář v oblasti lícní kosti a kůži táhneme směrem od nosu.
  • Pokud se nám začne lépe dýchat, je zřejmé, že otevření nosní chlopně nám zlepšilo dýchání nosem.
  • Když se po tomto manévru nic nezmění, měli bychom navštívit lékaře. Problém je složitější a je třeba jej léčit.

Zdroj: Novinky.cz

Běžně dostupné pomůcky a preparáty mají nejistý účinek

Chrápání může znamenat vážnou nemoc.
Autor: Isifa.cz

Chrápání může znamenat vážnou nemoc.

Na trhu lze v dnešní době sehnat spoustu pomůcek a přípravků proti chrápání. Jednou z nich je plastová pomůcka proti chrápání, která se nasadí do nosních dírek. Podobným výrobkem jsou i nosní pásky, které se však lepí přímo na nos. Jejich účinek má být mechanický – rozevírají nosní cesty a tím usnadňují dýchání.

Miroslav Moráň je k nim spíše skeptický: „Nezískal jsem dostatečnou zkušenost, že by zásadně pomohly, mohou zmírnit běžné chrápání, jistě nepomohou syndromu spánkové apnoe.“

Zakoupit si můžete také speciální polštáře proti chrápání, které údajně svým anatomickým tvarem vypodloží krk a zamezí nežádoucí poloze, k níž můžete během spánku dospět. „Běžně je nedoporučujeme, nepatří mezi oficiální zdravotní pomůcky, snad mohou pomoci právě napolohováním hlavy a krční páteře,“ říká lékař.

Dalšími přípravky jsou kapky či spreje proti chrápání. „Měly by změnit povrchové napětí sliznic, změnit pružnost, ale od řady pacientů jsem se o dobrém efektu nedozvěděl.“

TIP: Chrápání není nemoc, ale na nemoc upozorňuje

Co tedy s tím chrápáním?

Jak můžete přispět k tomu, abyste nechrápali

  • Pokud trpíte nadváhou nebo obezitou, zredukujte hmotnost
  • Přestaňte kouřit – kouření dráždí nos a krk a způsobuje opuchnutí sliznice
  • Nepijte před spánkem alkohol – tím dochází k uvolnění krčních, čelistních a obličejových svalů a chrápání je tak podpořeno
  • Dodržujte spánkovou hygienu – choďte spát pravidelně

Léčba chrápání závisí na jeho typu

Je zřejmé, že přípravky na trhu při silném chrápání moc nepomohou. Co by měl tedy udělat člověk, který se chce potíží s chrápáním zbavit? Na jakého lékaře se obrátit?

„S doporučením od praktického registrujícího lékaře se obrátit na spánkovou laboratoř. Pokud se jedná o chrápání pouze pravidelné bez zástav dechu, pak na ORL (otorinolaryngologie; „krční“ oddělení). Ti zajistí další postup,“ vysvětluje Miroslav Moráň.

A jaký zákrok pacienta čeká? „Běžné chrápání se zpravidla upravuje plastikami v oblasti horních cest dýchacích (nosní přepážka, měkké patro či čípek v jeho středu), tzv. radiofrekvenční ablace, které vazivo měkkého patra, mandle apod. spálí, tím zajizví a zpevní a celkově ošetřenou oblast zmenší," popisuje lékař. Ale současně upozorňuje: "Často mívají přechodný efekt. Obecně není efekt těchto zásahů nikdy 100%, pohybuje se statisticky mezi 40–90 % u běžného chrápání.“ 

Výše uvedené se vztahuje k běžnému chrápání. Apnoické chrápání se zástavami dechu se léčí jinak. „Jasně definovaná spánková apnoe by se měla léčit aplikací trvalého přetlaku přístrojem CPAP nebo BiPAP. Toto rozhodnutí je v kompetenci spánkové laboratoře,“ dodává Miroslav Moráň.Více v článku: Spát s maskou? Pro mnohé každodenní realita

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).