Hlavní navigace

Zbavte se bolavé patní ostruhy. Úlevu přináší bylinky i vložky, rázová vlna či operace

8. 12. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Patní ostruhy o sobě dávají vědět už od ranní cesty do koupelny. Ozývají se i po dlouhém sezení, větší zátěži, ale i když večer odpočíváte. Jak už je jednou máte, hlásí se téměř nepřetržitě. Jak tuhle bolestivou patálii vyřešit? Pomoc nabízí moderní medicína, přírodní léčba i homeopatie.

Nemoc nepřichází po špičkách, ale natvrdo, po patách či ploskách nohou. Co krok, to ostré došlápnutí jako na jehelníček. Člověk by nejraději nevytáhl paty z domu, jak to bolí. Sportování, výlety i každý krok na cestě do práce znamená pro člověka s patním výrůstkem překonání sebe sama. Patní ostruha neboli calcar calcanei se přitom netýká jen lidí vyššího věku, problémy způsobuje už některým třicátníkům.

Typické příznaky patní ostruhy? 

  • Silná bodavá bolest paty, zejména při zátěži 
  • Bolest se projevuje zejména při došlapu při chůzi
  • Pata bolí i na dotek
  • Po větší zátěži bolí i v klidu
  • Bolest někdy vystřeluje do celého chodidla či přes Achillovu šlachu do lýtka
  • Může se objevit zarudnutí či mírný otok

Jaké jsou příčiny vzniku patní ostruhy a jak vlastně toto bolestivé onemocnění dolních končetin vzniká? Jak se jí zbavit? Problémům s bolavými patami se dá předejít, případně je zmírnit, ať už pomocí přírodní medicíny, homeopatie, či moderní medicíny.

Ostruhu potvrdí rentgen

Trápí vás výše uvedené příznaky? To ještě neznamená, že vám na patě vyrostla kůstka, která stojí za vašimi obtížemi. Nedá-li vám spát bolest na zevní straně paty, může se jednat o postižení šlach na zevní straně bérce, případně o potíže Achillovy šlachy.

Příčinu bolesti, kterou procházíte, spolehlivě potvrdí pouze návštěva u lékaře. Ten, na základě rentgenového snímku, určí příčinu bodavých došlapů. Příčinu bolesti, kterou procházíte, osvětlí pouze návštěva u lékaře. Ten, na základě rentgenového snímku, určí příčinu bodavých došlapů. Ne vždy je příčinou ostruha, může jít rovněž o projev zánětu kosti, artrózy v oblasti hlezna nebo tak o sobě může dávat vědět osteoporóza.

„Patní ostruha je vlastně zvápenatělá šlacha na plosce nohy, která vybíhá od patní kosti dopředu k jednotlivým prstům. Bolest doprovázející onemocnění patními ostruhami je způsobená usazováním vápenitých solí do šlachy, popřípadě zánětem,“ říká vedoucí lékař radiologie z Onkologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze, Radek Zapletal.

Viníka hledejte v předsíni i v lednici. Ostruha patní kosti totiž nejčastěji vzniká nošením nesprávné obuvi, zvláště pak bot na vysokém podpatku. Bez viny nezůstává ani nadváha či genetické dispozice. Ostruha může být i pozůstatkem někdejšího poranění paty, následek propadlé klenby a nezřídka kdy může doprovázet revmatické poruchy. 

Při hledání léčby se řiďte tím, jak intenzivní vaše potíže jsou. 

Když to občas píchne

Pokud jsou vaše obtíže v počáteční fázi a bolesti u vás nejsou na denním pořádku, můžete vyzkoušet řadu bylinných odvarů, obkladů a krémů. Léčitelé vychvalují domácí masti z kostivalu nebo levandule, které se nejčastěji aplikují na noc.

Babské rady zas do popředí staví obklady ze zelných listů, pomazání kyškou, či odvar z kostivalu (pozor na vnitřní užití, kostival lékařský obsahuje toxické látky, proto jeho dlouhodobé a nadměrné užívání není doporučováno). Výluh z jedné větvičky a následná teplá koupel nohou v nálevu z vratiče obecného rovněž údajně dokáže divy.

Bylinky ale ve většině případů fungují jen jako malá náplast na velkou ránu. Pakliže ortoped na rentgenovém snímku odhalí patní výrůstek (ať už na zadní, či spodní straně paty), obvykle nasadí protizánětlivou mast a naordinuje fyzikální terapii, která spočívá v ozařování laserem, ultrazvukem či elektroléčbou. Doporučí ortopedické pomůcky, které odlehčí patu snížením zátěže na postižené místo. Většinou se jedná o silikonové vložky do bot, takzvané podpatěnky.

Šetrné způsoby léčení však kýžené výsledky přinést nemusí, proto nastává fáze 2, fáze bolestivá. Lékař provede obstřik místa injekcí kortikoidů. Tato aplikace sice od bolesti výrazně uleví, ale vzhledem k vedlejším účinkům ji nelze provádět příliš často.

Pomoc nabízí i homeopatie

Ačkoli je to možná překvapivé, léčbou patní ostruhy se zabývá i homeopatie, což ze své zkušenosti potvrzuje i Tomáš Karhan, pediatr, který se roky zabývá homeopatií. Jako příklad, kde může tento způsob léčby účinně pomoci, uvádí právě patní ostruhy. „To je velmi obtížně zvladatelné a nepříjemné. Ovšem existuje homeopatický lék z lávy islandské sopky Hekla, který si s nimi umí poradit. A povedlo se mi to i u mé vlastní tchyně, odstranit je, a to přesto, že ona už chudák musela i v zimě chodit v botách bez paty. Po několika dnech od podání léku jí ostruhy začaly měknout a vytratily se. Teď už je léta bez potíží,“ uvedl lékař.

Doporučuje se užívat ve vzestupném ředění. Kromě látky ze sopky se na patní ostruhu používá i kombinace matečné tinktura z včely medonosné 30 CH a homeopatického léku z routy vonné, s dávkováním by vám měl poradit lékárník. 

Komu pomůže rázová vlna

V boji proti malému, leč život znepříjemňujícímu výrůstku pomáhá aplikace rázové vlny, ale je potřeba počítat s tím, že tohle vám pojišťovny nezaplatí. Léčbu například pomocí rázové vlny je ideální kombinovat s fyzioterapií. 

Vyzkoušeli jste léčbu patních ostruh pomocí rázové vlny?

Léčba rázovou vlnou se hodí, zvláště pokud dosavadní způsoby léčby, jako je lokální opich, protizánětlivé léky, rehabilitace, terapie RTG, laser, klidový režim či ortopedické vložky, nepomohly. 

Rázová vlna rozrušuje usazený vápník v přetížených úponech tak, že se poté vstřebá cévním a lymfatickým systémem. Pomáhá také k tvorbě nových drobných cév a lepšímu prokrvení a tím urychluje hojení. Je však třeba počítat s tím, že za několik potřebných sezení zaplatíte v součtu několik tisíc korun. 

RTG a další metody léčby

Ačkoliv RTG vlny nejsou obecně moc populární, v případě patní ostruhy se stále občas používají – tady je dobré vědět, že aplikované dávky jsou významně nižší než třeba u ozařování onkologických nemocí. Přesto je namístě obezřetnost. 

Patní ostruha

  • zvápenatělá šlacha na plosce nohy, která vybíhá od patní kosti dopředu k jednotlivým prstům
  • příznaky:
    téměř nepřetržitá, intenzivní bolest v oblasti paty, bodavá bolest při došlapu
  • příčiny vzniku:
    nesprávná obuv, zejména boty na vysokém podpatku, nadváha, genetické dispozice, následek poranění paty, propadlé klenby, revmatické poruchy 
  • „babské rady“:
    bylinné odvary, obklady a krémy, masti z kostivalu nebo levandule, obklady ze zelných listů, pomazání kyškou, odvar z kostivalu, koupel ve výluhu z vratiče obecného
  • léčba a mírnění příznaků:
    protizánětlivé masti, fyzikální terapie (laser, ultrazvuk, elektroléčba), ortopedické pomůcky (např. podpatěnky); homeopatie; později kortikoidové obstřiky, aplikace rázové vlny a radioterapie; operace

Jak říká Radek Zapletal z Onkologické kliniky Thomayerovy nemocnice: „Je nutné provádět indikaci této léčebné metody velice uvážlivě, a to až po vyčerpání metod ostatních. Je potřeba důkladně zvážit, jestli je tato metoda opravdu vhodná, a to především u mladých pacientů, u žen, u kterých nelze vyloučit těhotenství a při ozařování na lokalizaci, která je nějakým jiným způsobem poškozena, například předchozím poleptáním nebo po omrzlině.“

Nejzazší variantou je léčba invazivní, tedy operace, kdy se na noze provede poměrně velký řez a výrůstky se lidově řečeno odsekají. Operace se většinou provádí na obou nohách naráz. Při volbě této záchrany od bolesti je třeba počítat s dlouhou dobou rekonvalescence a velmi obtížnou chůzí v prvních týdnech po zákroku. Existuje také méně invazní operační zákrok, prováděný endoskopicky, kdy se artroskop zavádí jen malým řezem, ostruha se obrušuje a přetínají se vazivové úpony. I po tomto zákroku je nicméně nutné chodit několik týdnů s berlemi. 

Z dalších běžných rehabilitačních procedur je hojně předepisován laser, terapeutický ultrazvuk a magnetoterapie, účinek těchto terapií je ale diskutabilní. Poslední roky se používá i léčba růstovými faktory z krevní plasmy, které se aplikují injekčně do postiženého místa. 

Správné obutí jako prevence

Vyvarujte se celodenního nošení vysokých podpatků, je-li to nezbytné, přes den nechte nohy alespoň chvíli odpočinout a řádně plosky namasírujte. Vhodný je i dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, rekreační sport a celkové nepřetěžování kloubů (nenosit těžká břemena, redukce nadváhy).

Nohy jsou tím, co během dne nejvíce zatěžujeme, dopřejme jim proto každodenní relax s mazáním, masírováním a protahováním prstů. Ostruhy tak nebudou mít šanci vyrůst.

V akutní fázi patní ostruhy je potřeba zmírnit dráždění, které způsobuje bolest.  Obuv by měla být prostorná, aby nestlačovala nohu. A je vhodné nohu nevystavovat větší zátěži – dlouhé chůzi, dlouhému stání. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).