Hlavní navigace

Bodlák ostropestřec je dobrý na játra a žlučník

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Ostropestřec mariánský (silybum marianum) je statný bodlák, kvete fialově, ve volně přírodě se takřka nevyskytuje, ale dá se lehce vypěstovat na zahrádce či balkóně. Jeho plody i listy jsou léčivé.

Co z ostropestřce používáme

Léčivou složkou tohoto bodláku jsou plody (nesprávně nazývané semeny), dále i listy.

Co ostropestřec obsahuje

Cennou látkou této rostliny je sylimarin, což je souhrnný název pro flavolignanové sloučeniny a silice. Obsaženy jsou hlavně flavonoidy (silybin, silydianin, silycristin), dále biogenní aminy histamin a tyramin, aminokyseliny, nenasycené mastné oleje.

Léčivé účinky ostropestřce

Plody i listy prospívají žlučníku, játrům, podporují léčebný proces při zvýšeném tuku v tkáních jater i při hepatitidě. Dále podporují trávení a funkci střev.

Při zevní aplikaci můžeme plody i listy používat k přípravě obkladů na křečové žíly, bércové vředy i hemoroidy.

TIP: Plody i listy tohoto bodláku zakoupíme v bylinkářstvích či prodejnách zdravé výživy.

Recepty z ostropestřce

Prášek z plodů bodláku na oslabená játra

  • Plody (semena) ostropestřce pomeleme na prášek, ten uschováme ve skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Po dobu 4 týdnů užíváme 3× denně na špičku kulatého nože prášku a zalijeme ho 3 dl vlažné vody.

Bylinkový prášek na posílení žlučníku, jater, žaludku, slinivky i střev

  • Potřebujeme: 1 lžíci plodů ostropestřce, 1 lžíci kořene hořce žlutého, 1 lžíci fenyklových semínek, 1 lžíci anýzových semínek, 1 lžíci kořene lékořice
  • Postup: Všechny přísady smícháme, pomeleme na prášek, ten uschováme ve skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Po dobu 4 týdnů užíváme 3× denně na špičku kulatého nože prášku a zalijeme ho 3 dl vlažné vody.

Čaj z listů ostropestřce při nadýmání a nechutenství

  • Potřebujeme: 1 lžíci listů, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Listy zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a vypijeme. Při potížích čaj popíjíme 3× denně.

TIP: Nadýmání po jídle spraví kapky i přírodní léčba 

Žaludeční likér

  • Potřebujeme: 1 lžíci nadrcených plodů ostropestřce, 2 lžíce pampeliškových listů, 1 lžíci zeměžluče, 1 lžíci pelyňku, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme po štamprli.

Obklady na křečové žíly, hemoroidy a bércové vředy

  • Potřebujeme: 2 lžíce nadrcených plodů ostropestřce, 3 dl vroucí vody, utěrku
  • Postup: Plody přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Poté přecedíme, čajem napustíme utěrku a tu přiložíme na bolavé místo. Vše necháme 30 minut působit. Tento postup provádíme 2× denně po dobu týdne.

Od tobolek po olej

V lékárně můžete zakoupit léčivý čaj z ostropestřce mariánského, sypaný nebo v nálevových sáčcích. „Působí příznivě při regeneraci jater. Dávkování maximálně 2× denně. Pro dosažení lepšího účinku doporučujeme kombinovat pití čaje s konzumací obsahu čajového sáčku nebo sypaného silybumu 120 g,“ uvádí online lékárna Pilulka.cz.

Další možností jsou přípravky se standardizovaným obsahem silymarinu. Používají se jako ochrana a prevence onemocnění jater a při zdravotních potížích vzniklých následkem zánětu jater, k detoxikační kúře, k posílení funkce žlučníku. Léky a doplňky stravy jsou v různých formách, od zmíněných čajů přes bylinné extrakty po tobolky. Dokonce se prodává i bylinková žvýkačka s ostropestřcem.

„Olej z plodů ostropestřce mariánského patří mezi nejkvalitnější rostlinné oleje. Je velmi ceněný pro vysoký obsah nenasycených a zároveň nižší obsah nasycených mastných kyselin, jeho hlavními složkami jsou esenciální nenasycené mastné kyseliny linolová (její zastoupení přesahuje 40 % obsahu oleje) a olejová,“ popisuje online lékárna Pilulka.cz přednosti dalšího produktu z plodů ostropestřce, kterým je stoprocentní olej.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).