Hlavní navigace

Oslavte svátek růžových vín

30. 4. 2009

Sdílet

Popularita růžového vína prudce stoupá. Ve Francii dokonce poprvé v historii překonalo růžové víno svou bílou konkurenci a posunulo se na druhé místo za tradičně preferované červené.

Letos se bude poprvé slavit Svátek růžových vín, který připadne symbolicky na 1. máj. První ročník Svátku růžových vín se bude konat pod záštitou Vinařského fondu 1. května na Pražském Hradě.  V příjemném prostředí Richterovy vily a přilehlých Svatováclavských vinic budou mít návštěvníci možnost ochutnávat růžová vína od moravských a českých vinařů.

ruzove-vino

Domácí růžová vína mají obrovskou budoucnost a během několika let mohou patřit ke světové špičce. Díky chladnějšímu klimatu dosahují tuzemská vína většího aromatického spektra a vyšší svěžesti, postavené na šťavnaté kyselině s plnou dochutí. A právě tyto vlastnosti skvěle sluší růžovým vínům, vysvětluje výhodu tuzemských růžových vín znojemský vinař Jiří Hort, který se na jejich výrobu specializuje již několik let.

Slavte s lehkostí

Návštěvníci Svátku růžových vín si na místě zakoupí skleničku, která bude představovat vstupné. Cena skleničky činí 100 korun a umožňuje neomezenou konzumaci prezentovaných růžových vín. Všechna degustovaná vína bude možné také zakoupit domů. Svátek růžových vín začíná v deset hodin ráno a končí v šest hodin večer.

Během akce proběhnou nejrůznější doprovodné soutěže a také zde budou představeny nejvhodnější pokrmy, které je možné kombinovat s růžovým vínem. To se totiž hodí k celé řadě jídel – od grilovaných ryb a kuřecího masa až po saláty či těstoviny.

Svátek růžových vín odstartuje mohutnou kampaň Léto s růžovými víny, která má oblíbený nápoj ještě více zpopularizovat. Důvod je jednoduchý. Právě Česko má ideální podmínky pro výrobu růžového vína a v budoucnu se může stát jeho velmocí, vysvětluje Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.  

Kampaň Léto s růžovými víny je směřována na širokou veřejnost, které by měla ukázat, že naše růžová vína patří ke světové špičce. A současně by měla konzumenty dále vzdělávat. V Česku stále koluje mnoho nepravdivých mýtů o růžových vínech.

Růžové mýty

Spousta lidí si totiž stále myslí, že se růžové víno vyrábí smícháním bílého vína s červeným. To je však omyl. Kdepak, vinaři si práci nezjednodušují! Růžové víno, neboli rosé, se nejčastěji vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). Rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína.  

ruzove-vino

Dalším rozšířeným omylem je, že se růžové víno hodí pouze pro ženy. To ale dávno není pravda. Růžová vína jsou lehká a vhodně doplňují letní přátelské posezení s grilováním. Rozhodně nejsou zženštilá. Pijí je i muži, já sám jsem toho důkazem, usmívá se Marek Špalek, ředitel Nového vinařství, které nabízí několik druhů růžových vín.

V zahraničí i u nás popularita růžových vín strmě stoupá. Zatímco v roce 2003 vyrobili tuzemští vinaři jen 11 tisíc litrů růžového vína, v roce 2007 vzrostla jeho produkce již na 575 tisíc litrů. Růžové víno dnes vyrábí zhruba 75 procent tuzemských vinařů. Na celém světě se vyrobí přibližně 20 milionů hektolitrů růžového vína – nejvíce v USA či Austrálii. A samozřejmě také v tradiční Francii.

Jak pít růžové víno

Správně vychlazené růžové víno je ideálním nápojem především pro teplé jarní a letní večery. Aby se mohlo představit v plné kráse, mělo by být vychlazeno na teplotu od 8 do 12 stupňů. Růžové může být podáváno dokonce přímo na ledu. Chybou by však bylo víno přechladit.

V rozmarném létě si možná budete chtít dopřát speciální „odrůdu“ růžového vína – tzv. „plážovky“. Získáte je tak, že si s sebou k vodě vezmete láhve svého oblíbeného růžového a zahrabete je velmi hluboko do písku, kde se víno správně vychladí.

Růžová sezóna však nekončí s létem, víno si můžete užívat během celého roku. Avšak růžová vína se většinou nearchivují. Svojí povahou se hodí spíše k rychlé konzumaci. Proto se obecně doporučuje konzumovat růžová vína pouze do dvou let od sklizně.

Pokud si přinesete láhev růžového domů, skladujte ji v teplotně stabilních, chladnějších podmínkách. Především se vyvarujte jejímu vystavení přímému slunečnímu záření, které výrazně ovlivňuje kvalitu vína a zkracuje jeho životnost. Tento aspekt je tím zásadnější u růžových vín, neboť kvůli své atraktivní barvě bývají plněna do průhledných lahví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).