Hlavní navigace

Ořechy, které vám nevoní, nekupujte

8. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Kdo má spolehlivého dodavatele ořechů, ať už vlašských nebo lískových, má vyhráno. Kdo ne, musí si dávat dobrý pozor. Platí to nejen o těch do cukroví, ale i různých exotických druzích.

Sehnat ořechy nemusí být ani před Vánoci zase takový problém, ačkoli letos nebyla úroda zejména těch vlašských moc dobrá. Běžně se na ně dá narazit v obchodech (mají balené nebo na váhu) a prodává je spousta lidí také na internetu, například na Aukru. Daleko horší je poznat, zda jde o zboží kvalitní.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

U vlašských ořechů kontrolujte plíseň

U ořechů hrozí z tohoto pohledu hned několik problémů – vzhledem k vysokému obsahu olejů (které jsou jinak zdraví velice prospěšné) snadno oxidují, neboli žluknou, mohou také plesnivět nebo je napadají červi. Může se vám také stát, že narazíte na ořechy staré, které mohou být krom napadení plísní také prostě seschlé. Z toho důvodu je kupování ořechů na dálku od soukromníka riskantní, pokud nejde o ověřený zdroj, těžko se vám bude zboží reklamovat, zvláště pokud byste zaplatili předem.

Z opakovaných šetření zemědělské a potravinářské inspekce naopak vyplývá, že koupě ořechů v kamenném obchodě většinou žádné riziko neznamená, zvláště pokud jsou ořechy pečlivě zabaleny a dovozce a prodejce řádně označeni včetně kontaktů a data exspirace. Sázejte v tomto případě spíše na prověřené obchody nebo obchodní řetězce, nikoli malé večerky, které mohou mít zboží, které dlouhodobě uniká náhodným kontrolám inspektorů.

Ta samozřejmě občas na problematické zboží narazí i jinde, proto chcete-li mít jistotu, sledujte její webové stránky (http://www.szpi­.gov.cz), kde se podobná upozornění objevují. O rizikových ořeších se tu psalo naposledy loni v létě, kdy přes kontrolu neprošlo 16 tun para ořechů z Brazílie.

Věřte svým smyslům

Pokud kupujete ořechy na váhu, dejte na své smysly – pokud jsou ořechy cítit zatuchlinou, budou pravděpodobně žluklé či plesnivé, seschlé ořechy zase poznáte pohledem. Seschlé ořechy jsou nejspíše staré, takže u nich je vyšší pravděpodobnost nakažení plísní neb třeba červy, i kdyby nebyli na první pohled vidět. I kdyby byl plesnivý jen tu a tam nějaký ořech, nekupujte je, stejně jako nepoužívejte ořechy, které jsou ještě nevylouskané, a plíseň řádí jen uvnitř některých z nich.

Co když jsou na pohled pěkné ořechy hořké na chuť, časté to bývá především u ořechů vlašských? Pokud jsou letošní a ještě viditelně čerstvé, může za to slupka, u ní je mírně nahořklá chuť normální. U starších ořechů však hořkost většinou znamená plíseň nebo žluklost, a proto pryč s nimi.

Pozor, stále oblíbenější para ořechy nesmí chutnat nahořkle nikdy, jejich chuť je totiž přirozeně mírně nasládlá. Jsou-li i jen málo nahořklé, budou žluklé.

„Pokud zjistíme až doma, že jsme si koupili nejakostní výrobek, je na místě jej u prodejce reklamovat,“ radí dále inspekce.

Nejde jen o vlašáky

Mezi ořechové plody, které se hojně používají při pečení na vánoce, patří také mandle a kokos. I tady se zaměřte na to, v jaké jsou kondici – kokosový ořech by měl uvnitř obsahovat kokosovou vodu, což zjistíte, když s ním potřesete. Pokud má prasklou či jinak narušenou skořápku, nekupujte ho. Pokud je vnitřní bílá vrstva načervenalá, nejezte ji, znamená to, že začíná hnít, o čemž někdy svědčí i nepříjemný zápach. 


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Ořechy skladujte v suchu a chladu

Mandle musí být bílé, nejvýše krémové, jsou-li nažloutlé, budou rovněž nejspíše žluklé.

Jedlé kaštany jsou více než jiné ořechy a podobné plody náchylné k plísním a červivění, proto je před koupí bedlivě zkontrolujte, jejich slupka nesmí být narušená. Jedlé kaštany se také u některých méně pořádných prodejců nabízejí narašené – tedy s kořínkem i klíčkem. Takové plody výrazně ztrácejí na kvalitě, neboť se zásobní škroby začínají rozkládat na jednodušší cukry a jejich chuť není právě příjemná. Takové kaštany nebyly po sklizni dostatečně usušeny.

Ořechy patří do chladu (nebo do medu)

„Doma uchováváme plody na suchém a chladném místě (nejlépe v chladničce), neboť rychlost žluknutí zpomaluje nižší skladovací teplota. Vyloupaná suchá jádra lze dlouhodobě skladovat i v mrazničce. Jedlé kaštany a para ořechy je nutné spotřebovat co nejdříve,“ radí Daniela Kolejková z inspekce. Do mrazáku si ořechy uložte v pevně uzavíratelných boxech, snížíte tak riziko, že by přejaly pach jiné potraviny.

Další tip, který se však týká spíš ořechů jako pamlsku než skutečného skladování zásob, zní: naložte ořechy do medu. Kvalitního, samozřejmě. Tím, že k nim nebude moci vzduch, nebudou se kazit.

Co by vám hrozilo?

Jednoznačně největším rizikem jsou plísně, respektive produkty jejich metabolismu, které mohou být karcinogenní pro játra. Je sice pravda, že to neplatí o všech plísních, ale poznat, které jsou nebezpečné více a které méně, je bez laboratorního rozboru nemožné. Navíc hořké ořechy nejsou dobré a hořkost nemizí ani po tepelné úpravě.

Bohužel, ořechy všeho druhu patří k nejsilnějším alergenům, což samozřejmě s jejich kvalitou nijak nesouvisí. Alergizují, i když projdou tepelnou úpravou, byť pak mohou být potíže jimi způsobované menší. Tím se liší například od zeleniny, která po uvaření či upečení přestává alergiky trápit.

Může se navíc stát, že se alergie na ořechy objeví i u lidí, kteří s ní zatím problémy neměli – ohroženější jsou samozřejmě ti, kdo už trpí alergií na něco jiného. Mezi příznaky patří krom škrábání v krku a ústech po požití ořechů a dýchacích potíží také trávicí problémy, ořechy mohou vyvolat bolest žaludku nebo průjmy. Alergie na ořechy je sice vzácnější než pylová, ale někdy mohou způsobit anafylaktický šok během několika málo minut. Proto by měli alergici s ořechy zacházet pokud možno opatrně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).