Hlavní navigace

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Depositphotos.com
Aby bylo vaše cukroví nezapomenutelné, musíte si dát zvláště dobrý pozor na to, jaké suroviny do něj přidáte. Dnes vám poradíme, jak vybrat a skladovat ořechy. Nádavkem prozradíme, kde je seženete nejlevněji.

I když bychom měli ořechy konzumovat denně, nejčastěji si je dopřáváme právě v tomto adventním čase. Což není ani tak dílem nějakého předčasného předsevzetí, jako spíše toho, že na nich stojí základy téměř všech vánočních druhů cukroví. Kde by byly takové pracny bez vlašských ořechů a jak by nám asi chutnalo Masarykovo cukroví bez ořechů lískových? Ale to nesmí být ořechy žluklé, plesnivé nebo plné molů. Jak vybrat ořechy, abychom je doma nemuseli vyhodit? V čem jsou pro nás tak zdravé a kolik letos stojí?

Proč jsou ořechy zdravé

Ořechy jsou vlastně semena, obsahují tak zárodek celé další rostliny a jejich biologická funkce tak spočívá v rozšiřování příslušného druhu. Musí se tak postarat o zdravý růst mladého organismu, z logiky věci musí obsahovat jen to dobré. Ořech je skvělou zásobárnou energie, obsahuje totiž rostlinné oleje složené především z nenasycených mastných kyselin, nese v sobě vitamíny skupiny B a řadu minerálních látek, za zmínku stojí zejména obsah draslíku, vápníku a fosforu.

Ořechy doporučují výživoví poradci, mají zdravotní a zejména preventivní účinky proti většině civilizačních nemocí spojených s oxidačním stresem, záněty či ukládáním viscerálního (břišního) tuku. Existují důkazy, že častá konzumace ořechů je spojená s nižším rizikem vzniku cukrovky II. typu. Ale i když jsou zdravé, zase to s nimi nemusíme extra přehánět, jsou totiž díky až osmdesátiprocentnímu obsahu oleje dost kalorické. Hrst ořechů několikrát týdně je prý optimální množství. Pokud ořechy před konzumací namočíte například přes noc, budou se vám lépe mixovat a ulehčíte si tím i jejich trávení. Navíc jsou tak mnohem chutnější.

Nač si dát při výběru ořechů pozor

Pokud vám ořechy nerostou na zahradě a nemuseli jste čekat, až spadnou, protože jen takové ořechy už jsou zralé, asi vyrazíte na jejich nákup. A stejně jako si vybíráte jablka nebo banány, stejně tak pečlivě byste měli vybírat i ořechy. I dle odborníků je lepší vybírat ořechy ve skořápce, ta totiž slouží jako ochranná bariéra, která pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Zároveň nepropouští do ořechu takové množství kyslíku, aby ořech začal oxidovat – žluknout. Zkažené ořechy naštěstí docela dobře poznáte podle výrazně tmavé skořápky, pavučinek či zelené plísně. Dejte na své smysly, nestačí ořechy jen osahat a prohlédnout, musíte je i očichat. Pokud jsou cítit zatuchlinou, budou pravděpodobně žluklé či plesnivé, takové rozhodně vyhoďte. Ořechy zasažené plísní totiž často vydrží teploty okolo 100 °C. Přece si nebudete kazit Vánoce pro jednu várku zelených ořechů…

 

Jsou-li vyloupané ořechy seschlé, obvykle loňské, poznáte to už na první pohled. Je u nich vyšší pravděpodobnost nakažení plísní nebo červy, i kdyby to nebylo na první pohled vidět. Co když jsou na pohled pěkné ořechy hořké na chuť? Pokud jsou letošní a ještě viditelně čerstvé, může za to slupka, u ní je mírně nahořklá chuť normální. U starších ořechů však hořkost většinou znamená plíseň nebo žluklost, a proto pryč s nimi. Mandle musí být bílé, nejvýše krémové, jsou-li nažloutlé, budou rovněž nejspíše žluklé.

Kde mají ořechy? A za kolik?

Pokud se hodláte poohlédnout po ořeších vlašských neloupaných na váhu, počítejte s tím, že všude je ještě nemají. Například v Lidlu. Globus na Černém mostě a v Čakovicích už je ale naskladnil. Na zákaznické lince nám potvrdili, že je nabízejí za cenu sto čtyřicet devět korun, což je o sto dvacet korun méně než v loňském roce. Vlašáky ve skořápce pořídíte i v Tescu Letňany, a to za cenu 259,90 Kč. Jestli sháníte lískové ořechy ve skořápce, nemají je ani v Lidlu, ani v Globusu, seženete je ale v Tescu Letňany, kde kilo stojí čtyři sta devadesát devět korun. Neloupané tu mají i mandle za necelých sto devadesát korun za kilo.

Jestli se vám ceny zdají vysoké a na ořechy nijak nespěcháte, poohlédněte se na internetu. I my jsme je tímto způsobem loni nakoupili a nelitujeme. Ořechy byly čerstvé a levné. Oproti ceně z loňska nám letos vlašské ořechy na internetu trochu podražily. Zatímco loni jsme narazili na nejlevnější vlašáky ve skořápce za třicet osm korun kilo, letos jsme našli za padesát devět.

Kde ořechy skladovat?

Ořechy doma uchováváme na suchém a chladném místě. Po jejich vyloupání by měla následovat pokud možno co nejrychlejší konzumace. Je doporučováno skladování v sáčku nebo v zavařovací sklenici v lednici, pro delší uskladnění zvolte mrazák, nebo si ořechy zavařte. Pozor, ořechy rády natahují vůně, proto je opravdu dobře uzavřete, v případě zamrazení je prokládejte pohlcovačem pachu do lednice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).