Hlavní navigace

Opalovací krémy pro děti jsou „jiné“

24. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nabídka opalovacích krémů je široká – od množství značek přes ochranné faktory. Často vedle sebe vidíme opalovací krémy pro dospělé, které slibují co největší šetrnost k pokožce, a vedle nich, o několik desítek korun dražší, krémy pro děti. V čem je dětská kůže jiná a čím se liší dětské krémy mezi sebou?

Dětská kůže je náchylnější na sluneční žár

Dětská kůže, zvláště těch nejmenších, je nezralá a mnohem tenčí než kůže dospělých. Je tedy náchylnější ke spálení. Pediatři a dermatologové navíc varují, že spálení sluncem ve věku do tří let a hluboká buněčná napadení UV zářením způsobují nevratné poškození kůže. Dojde tak k urychlení jejího stárnutí a v pozdějším věku může znamenat i vážné zdravotní riziko, zejména nebezpečí vzniku rakoviny.

  • Dětská kůže je tenčí a náchylnější k hlubšímu buněčnému poškození.
  • Dětská kůže je nezralá a náchylnější ke spálení.
  • Dětská kůže má méně rozvinutý systém pigmentace, což souvisí se sebeobranným systémem, který by pokožku chránil před UV zářením.

V čem jsou dětské krémy jiné?

Dětské krémy jsou šetrnější, bývají hypoalergenní a bez přidané parfemace. Od krémů pro dospělé se liší i technologicky: „Přípravky pro miminka a děti musejí splňovat náročnější testy pro bezpečnost a toleranci. Bývají testovány pod pediatrickou kontrolou a mohou se od krémů pro dospělé lišit i technologicky. Například u dětí budou více odolné proti potu, písku a stěru,“ vysvětluje Iveta Kučerová ze společnosti La Roche-Posay.

Můžete vybrat buď chemickou, nebo fyzikální ochranu

Chemická ochrana:

Pokud jsou krémy s chemickou ochranou aplikovány s dostatečným předstihem (tj. zhruba 20 minut před pobytem na slunci), dostanou se až do buněk. Od jiných typů se liší tím, že pohlcují sluneční paprsky.

Např. LA ROCHE Anthelios. Cena okolo 500 korun. 

Fyzikální (minerální) ochrana:

Krémy s fyzikální ochranou se liší tím, že vytvoří přímo na kůži ochranný filtr. Mohou (ale nemusejí) zanechávat bílý povrch. Vzhledem k tomu, že působí pouze na povrchu těla, jde o nejšetrnější typ ochranných krémů. Proto se doporučují kojencům a dětem s ekzémy a alergiemi na slunce

Např. BIODERMA Photoderm Mineral SPF50+, cena okolo 500 korun. Nebo Daylong baby SPF 30 od 220 korun.

Opalovací krémy: Jednoduchý návod, jak si vybrat ochranný faktor 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).