Hlavní navigace

Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

31. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nezáleží ani tak na množství tuků, které člověk zkonzumuje, jako na jejich kvalitě. Jenže pozor – i u olivových olejů jde příznivá cena často na vrub kvality. Který je ten nejlepší?

Stěží najdete zdravější stravu, než jakou poskytuje středomořská kuchyně. K ní nezbytně patří i hojné používání olivového oleje. Množství studií dává požehnání tomu, co je v oblasti Středozemního moře známo už po tisíciletí: olivový olej je pro zdraví to nejlepší. Zvláště se oceňuje jeho přínos v prevenci onemocnění srdce a krevního oběhu.


Autor: SXC

Zdraví v záplavě oleje

Je překvapující skutečností, že právě tam, kde se v Evropě konzumují nejtučnější jídla, a to na Krétě, je nejnižší výskyt srdečního infarktu. Obyvatelstvo Kréty kryje 42 % svého energetického příjmu tukem, a to zejména olivovým olejem.

Zelenina plave v olivovém oleji, základní potraviny jako ovčí sýr nebo skopové jsou plné živočišných tuků. A co víc, krétští sedláci dokonce pijí k snídani sklenku olivového oleje. Říkají, že to je jejich studnice mládí, která jim dodává zdraví a vitalitu až do vysokého věku.

Celá řada studií z posledních let potvrdila, že ti, kdo konzumují olivový olej ve velkém, mají přes vysokou spotřebu tuků – a nebo právě kvůli ní – mnohem méně problémů s onemocněním srdce a krevního oběhu.

Údajně totiž nezáleží na množství tuků, ale na jejich kvalitě.

Co je na olivovém oleji tak zdravého?

Osvětlí nám to srovnání dvou oblastí. Ve Skandinávii připadá polovina všech případů úmrtí na onemocnění srdce a krevního oběhu, na Krétě je to pouze pět procent – ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nejnižší hodnota. A to navzdory skutečnosti, že se v obou oblastech spotřebuje stejné množství tuku na hlavu. Příčina má spočívat v druhu tuků: Finové jedí převážně živočišné tuky z masa a mléčných výrobků, zatímco Kréťané upřednostňují olivový olej. Podle některých zdrojů tu hrají hlavní roli jednoduché nenasycené mastné kyseliny olivového oleje. Ty spíše snižují obsah škodlivého LDL-cholesterolu a obsahují zároveň „dobrý“ HDL-cholesterol, který předchází vzniku arteriosklerózy.

Podle jiného zdroje ale tato teorie o prospěšnosti zvláštních mastných kyselin v olivovém oleji nemá žádný solidní vědecký základ. Účinnou látkou v olivách, která chrání srdce, má být oleuropein. Prof. V. Pektov ze Sofie zveřejnil r. 1972 výsledky svého výzkumu: již nepatrné množství deseti miligramů oleuropeinu na kilogram tělesné váhy snížilo u pokusných psů o 60 procent krevní tlak. Substance podporuje prokrvení srdce, rozšiřuje srdeční věnčité cévy, odstraňuje poruchy srdečního rytmu a navíc působí proti křečím.

Místo živočišných tuků olivový olej


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Ať je tomu tak či onak, nahradit živočišné tuky olivovým olejem se vyplatí. Zvláště když si uvědomíme, že v západních průmyslových zemích odpovídá přijímané množství tuků přibližně dvojnásobku doporučeného množství. Výsledek se ukáže na váze. Na olivový olej by měl přejít hlavně ten, kdo má zvýšenou hladinu cholesterolu. Olivový olej totiž plně nahrazuje ostatní tuky – jejich příjem proto můžeme výrazně omezit.

Olivový olej je nejlepší stolní tuk, protože se získává prostým lisováním oliv – bez chemických nebo jiných přísad. Každý jiný olej získávaný ze semen se naproti tomu musí extrahovat, např. přidáním propanu nebo butanu. Skutečnost, že tento produkt olivovníku obsahuje mnoho jednoduchých nenasycených mastných kyselin, je důležitá i při pečení a vaření: vydrží vysoké teploty, aniž by se zničila struktura těchto mastných kyselin.

Olivový olej je tak lehce stravitelný, že se v regionech okolo Středozemního moře míchá dokonce do kojenecké výživy. Není divu: kyselina olejová je obsažena již v mateřském mléce a má zvláštní význam pro vývoj nervového systému malých dětí.

Olivový olej nejen chrání před onemocněním srdce a krevního oběhu, ale slouží také jako prevence proti zvýšené hladině cholesterolu, vzniku cukrovky, ale i zácpy a rakoviny tlustého střeva.

Nezanedbatelný je i jeho přínos jako prevence proti rakovině. Podle odhadů amerického Mezinárodního institutu pro výzkum rakoviny zaviní 35 procent všech onemocnění rakovinou v Evropě nesprávná výživa. Přitom je četnost výskytu rakoviny v severní a západní Evropě obecně vyšší než v zemích ležících okolo Středozemního moře. Prevenci proti rakovině pomocí vhodného složení stravy si může každý zajistit sám. Olivový olej a jeho užívání k tomu vytvoří první předpoklad. Nezanedbatelný je též jeho obsah vitamínu E a beta karotenu.

Který olivový olej je nejlepší?

Olivové oleje se obecně dělí na panenské, rafinované a směsi obou skupin.


Autor: Isifa.cz

Obecně platí: čím méně umělých zásahů bylo při výrobě oleje provedeno a čím nižší obsah volných mastných kyselin má, tím je zdravější, cennější a chutnější. Kvalitativně velmi dobrý olej je zpravidla také velmi drahý. Buďte opatrní – příznivá cena jde často na vrub kvality.

Nejlepší kvalitu vykazují oleje panenské:

Jedná se o oleje lisované za studena (do 50 °C); bez chemických přísad, zcela přírodní:

  • EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ (Extra virgin) – s obsahem mastných kyselin méně než 0,8 g na 100 g včetně, získaný přímo z plodů olivovníku, při jeho výrobě byly použity pouze mechanické postupy. Obecně se doporučuje ve studené kuchyni, popřípadě k dokořenění a zjemnění už hotových pokrmů.
  • PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ (Virgin) – obsah volných mastných kyselin činí méně než 2 g na 100 g včetně. Hodí se do salátů, předkrmů a jiných studených pokrmů stejně jako k lehkému dušení a smažení.
  • OBYČEJNÝ PANENSKÝ OLEJ – s volnou kyselostí méně než 3,3 g na 100 g včetně.

K nižší kvalitě patří oleje rafinované:

  • RAFINOVANÝ OLIVOVÝ OLEJ – rafinací se olej zahřívá a tím se mění; obsah volných mastných kyselin činí max. půl procenta.
  • Ještě níž co do kvality stojí RAFINOVANÝ OLEJ Z POKRUTIN.

Směsi:

Získávají se smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje.

Několik tipů pro zdraví i do kuchyně

  • Olivový olej vyběluje zuby a odstraňuje stopy kávy, čaje, červeného vína a nikotinu: Ponořte prst do olivového oleje a potřete jím své zuby. Navíc byste měli olivovým olejem pravidelně masírovat také své dásně – to je zpevní a posílí jejich odolnost.
  • Masáže olivovým olejem smíchaným v poměru 1:1 s medem mají udivující účinky na páteř i na detoxikaci celého těla.
  • Silně zakořeněným předsudkem je, že olivový olej se hodí jen pro studenou kuchyni (nalít na salát) a ne k vaření. Opak je pravdou. Toto tekuté zlato se totiž pro vaření, pečení, dušení a jiné „horké“ druhy přípravy pokrmů hodí mnohem lépe než ostatní tuky.
  • Olivový olej byste neměli nikdy zahřívat až na jeho bod varu. Při něm se totiž chemické složení oleje začíná měnit: řetězce mastných kyselin se rozkládají a začínají se tvořit látky, které jsou pro tělo škodlivé a za určitých okolností také karcinogenní.
  • Mladý olej (ne starší půl roku) byste obecně neměli zahřívat, protože velmi silně prská.

Hlavní zdroj: B. Frohn: Olivový olej a přírodní léčba

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).