Olivový manuál aneb 7 tipů, jak správně vybrat olivy

Stýská se vám po sluncem zalitých plážích a šumění moře? Miska oliv alespoň v myšlenkách vrátí zpět do doby letní dovolené.  Dříve než vyrazíte do obchodu pro tyto perly Středomoří, nechte se inspirovat typy, které připravila hospodářská a obchodní kancelář španělského velvyslanectví v rámci akce Olivy ze Španělska:

Stýská se vám po sluncem zalitých plážích a šumění moře? Miska oliv alespoň v myšlenkách vrátí zpět do doby letní dovolené. 

Dříve než vyrazíte do obchodu pro tyto perly Středomoří, nechte se inspirovat typy, které připravila hospodářská a obchodní kancelář španělského velvyslanectví v rámci akce Olivy ze Španělska:

  • Vybírejte vždy olivy balené ve skleničkách či plechovkách. Plastové obaly nejsou pro jejich skladování příliš vhodné.
  • Olivy samotné by měly mít oválný či kulatý tvar, v balení by měly zůstat neporušené a vcelku.
  • Vybrat si můžete mezi černými, fialovými či zelenými olivami. Nejedná se ovšem o různé druhy, ale o olivy, které byly sklizeny v různých stádiích zralosti. Olivy jsou totiž zpočátku zelené a uzráváním se postupně mění na vínově červené, červené, fialové a nakonec černé.
  • Zelené olivy jsou zpravidla tvrdší, více hořké a mají menší kalorickou hodnotu ve srovnání s černými.
  • Černé olivy jsou měkké, mají plnější chuť a také větší kalorickou hodnotu.
  • Pokud máte rádi změnu, můžete vyzkoušet olivy plněné mandlemi, papričkami, ančovičkami či olivy naložené v bylinkách.
  • Vybírat můžete také mezi nepřeberným množstvím odrůd. Velmi oblíbené jsou například odrůdy španělských oliv – Manzilla, Hojiblanca či velké olivy Gordal, zvané „královské“.

 Více informací najdete na adrese: www.olivyzespa­nelska.cz.