Hlavní navigace

Okamžitě zavřít! Smutný pohled do zákulisí restaurací

1. 3. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI
Situace je neutěšená, konstatuje inspekce. Loni na místě uzavřela pro špatné podmínky 144 provozoven společného stravování. Kontroly pokračují i letos a není to o nic lepší.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dostala od loňského ledna kompetence ke kontrolám společného stravování. Od té doby zjistila stovky nedostatků, nejvážnější prohřešky končí okamžitým uzavřením provozovny. „V roce 2015 byli inspektoři SZPI nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro obzvlášť hrubé porušení hygienických předpisů,“ sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

2015: Špína, plíseň a škůdci: Každá třetí restaurace neprošla

Podle hodnocení inspekce řada restaurací přímo ohrožuje zdraví spotřebitelů: „V řadě případů se přitom jednalo o porušení předpisů svědčících o naprosté neznalosti i těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem ze strany některých provozovatelů restaurací.“

Důvody k okamžitému uzavření:

  • nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, nádobí a podlahách
  • chybějící přívod teplé vody
  • výskyt škůdců, trusu a okusem poškozených potravin
  • výrazné zaplísnění prostor a chladících zařízení
  • nedodržení technologických postupů při výrobě pokrmů
  • postupy přímo ohrožující bezpečnost podávaných potravin apod.

Ani letos se stav nelepší

Jak SZPI zjistila při kontrolách v letošním roce, stav se nelepší. „Situace v oblasti nejzávažnějších prohřešků – závažná porušení hygieny potravin ohrožující zdraví spotřebitele – zůstává ve srovnání s minulým rokem na stejně nepřijatelné úrovni,“ uvádí mluvčí. Od začátku letošního roku do dnešního dne inspekce uzavřela 24 restaurací a dalších stravovacích provozů, což kopíruje výsledky roku 2015.

Provozovny uzavřené v roce 2016

Vzhledem k přetrvávající neutěšené situaci bude SZPI dle svého mluvčího pokračovat v silném kontrolním tlaku tak, aby zajistila ochranu zdraví zákazníků.

Provozovatele nevyhovujících restaurací SZPI postihuje také finačně, podle některých lidí z oboru však nedostatečně. Uzavírání restaurací bez dostatečně silného finančního postihu kritizuje například Zdeněk Pohlreich: „Co to je za postih, když vám to někdo na dva dny zavře a znovu otevře? To je postih? To je k smíchu, ne? Uděláte sanitární den, znovu otevřete a budete se na všechny usmívat? Pokud postihy budou v takovémhle rozsahu, nebudou dané tabulkově, ale na benevolenci kontrolora, který jednomu dá pokutu tisíc a druhému patnáct tisíc, tak je to celé neúčinné,“ říká v rozhovoru pro server Vitalia.cz:

Zdeněk Pohlreich: Chováme se jak ožralí milionáři

Zdroj: TZ SZPI, potravinynapranyri.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).