Hlavní navigace

Odvykání kouření: Drobné triky umí velké věci

13. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Chcete se zbavit cigaret? Malé výzvy kuřákovi umožní, aby si nastavil drobné a dosažitelné cíle. Motivují k tomu, aby snáze získal kontrolu nad svým zlozvykem.

Evropská komise zahájila v roce 2011 kampaň „Ex-kuřáci jsou nezastavitelní“. Za cíl si dala přesvědčit mladé lidi ve věku 24 až 35 let k tomu, aby přestali s kouřením. Kampaň úspěšně pokračovala i v letech 2012 a 2013. Nynější ročník navazuje na předchozí a ještě více se zaměří na mladé lidi, které chce motivovat k tomu, aby pochopili výhody života bez tabáku. 

Kuřáci jsou drazí

Nekuřáci se totiž mohou radovat z lepšího zdraví, většího množství peněz a celkově vyšší kvality života. Kromě toho ex-kuřáci snižují zátěž evropského zdravotního systému, kdy jen v roce 2009 státy Evropské unie na úhradu nákladů spojených s následky kouření vynaložily částku 544 miliard eur.

„Každoročně v EU téměř 700 000 lidí umírá na následky související s kouřením tabáku. To znamená, že na následky kouření umírá víc lidí než na následky dopravních nehod, trestných činů a zneužívání drog dohromady,“ vysvětluje Vytenis Andriukaitis, eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin, proč je boj proti tabáku pro Evropskou komisi tak důležitý.

Cesta k ne-kouření vede přes malé cíle

Kampaň pokračuje i v letošním roce. Její součástí je iCoach, podpůrný systém, který pomáhá přestat s kouřením. V minulosti se prostřednictvím této aplikace do kampaně zapojilo více než jedenáct tisíc obyvatel ČR. V zemích Evropské unie to pak bylo přes čtyři sta třicet tisíc zaregistrovaných účastníků.

Aplikace i nadále povede uživatele pěti fázemi odvykání kouření. Navíc přidá právě možnost osobních výzev pro konkrétního uživatele. Například:

Tipy při odvykání kouření

  • Mějte přehled o tom, kolik cigaret vykouříte za den. Je totiž možné, že svůj zlozvyk sami před sebou podceňujete.
  • Odložte „nejkrásnější“ cigaretu dne 10krát za den o 10 minut, a poté odklad prodlužte na 20 minut (kuřáci fáze 3).
  • Když si na chvíli potřebujete někam odskočit, nechte cigarety doma.

„Naše studie nás dovedly k závěru, že k tomu, abychom správně nastavili cestu k nekuřáckému životu, je potřeba ji rozdělit na několik fází složených z menších, snáze dosažitelných cílů. Pro někoho, kdo je na úplném začátku a přemýšlí o tom, že s kouřením skončí, může být vidina života zcela bez cigarety nepřekonatelným problémem,“ vysvětluje Steven De Peuter ze společnosti BrandNewHealth, která se coby partner kampaně podílela na vývoji platformy iCoach.

Zdroje a více informací:
www.exsmokers.eu

health.europa.eu
ec.europa.eu/health/tobac­co/policy/index_en.htm

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).