Hlavní navigace

Chcete se zbavit tetování?

6. 10. 2010

Sdílet

Říká se, že tetování je na celý život. Překvapivě si jej někteří lidé chtějí ponechat jen velmi krátce – pak přijde na řadu skalpel, laser, nebo třeba bruska, kde teče krev.

Klasický příběh – Petra ve svých osmnácti letech podlehla kouzlu tetování a nechala si na kotník zvěčnit lezoucího štíra. Narodila se totiž počátkem listopadu a tenkrát jí to přišlo jako dobrý nápad. O co víc se tetování líbilo jejím spolužákům na střední škole, o to méně se líbilo jejím rodičům. „Zejména táta byl rozčílený. Rovnou mi řekl, že jsem blbá a ať za ním nechodím, až se mi tetování přestane líbit,“ vzpomíná dnes o deset let starší Petra.


Autor: SXC

Na otcova slova došlo. S přibývajícími lety se stále častěji zabývala myšlenkou, že by se obrázku na kotníku zbavila. „Jednak už mi nepřijde nijak zábavné ukazovat celému světu, jaké jsem znamení a navíc jsem situaci přehodnotila  –  tetování obecně se mi přestalo líbit.“ 

Dalším důvodem, proč se chtěla obrázku na svém těle zbavit, byly zásnuby s přítelem. „Přítel mě nedávno požádal o ruku. Ráda bych si ho vzala příští rok v létě. A opravdu nechci, aby mi štír vykukoval zpod romantických šatů,“ dodává Petra.

Rozhodla se tak se štírem jednou provždy zatočit a nechat jej odstranit.

Čtěte téma: Žloutenka bez příznaků: Nemáte ji také? 

Žloutenkou se můžete nakazit i vy nebo vaše dítě. Třeba při tetování nebo akupunktuře, když nejsou dodrženy hygienické standardy. A dokonce nemusíte mít ani žádné příznaky.

Důvodů, proč se lidé chtějí zbavit dřívějšího zkrášlení jejich těla, je více. Většinou se shodují na tom, že se jim tetování přestalo líbit, nebo se k nim už nehodí. Někdy na to ovšem přijdou překvapivě krátce poté, co si obrázek na tělo nechali vytetovat.

„Mezi našimi klientkami rozhodně převažují ženy ve věkové skupině 20 až 35 let. Často to bývá poměrně brzy poté, co se pro tetování rozhodly. V drtivé většině to jsou pacientky, které se u nás objeví do jednoho roku, maximálně do dvou let poté, co si tetování nechají udělat,“ říká MUDr. Libor Kment z Kliniky Esthé.

Líbí se vám tetování?

Pro milovníky krve a bolesti je tu bruska

Metod, kterými lze tetování odstranit, je více. Například si můžete nechat obrázek pěkně bolestivě zbrousit. Tomu se říká „dermabrasion“ a k výkonu se používá přístroj podobný brusce. Na serveru Kerky.cz, který se zabývá problematikou tetování, je u této poměrně levné metody uvedeno: „Sice levnější zákrok, zato velice bolestivý a prakticky vždy se provádí s lokálním anestetikem. Výsledek bývá často nevyhovující, neboť přístroj brousí spolu s pigmentem i zdravou tkáň.“ Toto „frézování“ znamená pochopitelně i hodně krve a dlouhou léčbu. Také se chvějete po celém těle?   

Méně drastickou, zato trochu falešnou metodou, která se ovšem také počítá mezi způsoby, jak se nechtěného obrázku zbavit, je tzv. cover-up. Ideální pro muže, který se zamiloval například do nějaké Lenky a aby jí dokázal svou přízeň, nechal si na rameno vytetovat srdce s jejím jménem. Bohužel láska skončila dříve, než tetování zaschlo a našemu romantikovi tak nezbývá, než se zamilovat do nějaké ALenky, případně HeLenky a nechat nápis pozměnit. Cover-up lze samozřejmě použít i na jiné motivy – tatér třeba změní roztomilého dráčka v zuřící bestii a podobně. Nové tetování musí být vždy větší a tmavší než to předchozí. Cover-up ovšem není řešením pro každého. Například Petru z úvodu článku by rozhodně nezaujalo.

Rozhovor s plastickým chirurgem: Do hezkých prsou mi je líto řezat 

Některé ženy touží po skutečně velkých ňadrech a plastické operace jsou pro ně vášní. Ale neházejme všechny „siliženy“ do jednoho pytle – důvodů, proč podstoupit operaci prsou je mnoho.

Na celý život…

Hluboké nebo příliš barevné tetování může být opravdu na doživotí. Nejlépe vám od tetování pomohou plastičtí chirurgové, kteří nabízejí dvě řešení. „Naštěstí doby, kdy se tetování odstraňovalo jen velmi bolestivými zákroky, už jsou minulostí. Dnes se k odstranění tetování nebo permanentního make-upu užívají nejčastěji dvě metody. První je pomocí alexandritového laseru a druhá pomocí chirurgického zákroku, kdy se dané tetování odstraňuje skalpelem,“ uvádí Karel Urban z Kliniky Esthé a popisuje laserovou metodu: „Laserové pulzy projdou pokožkou, aniž by ji poškodily, a rozstřelí tmavé pigmenty na malé částečky, které jsou následně za pomoci bílých krvinek vstřebány. Laser pracuje s přesností na jednu tisícinu milimetru a tím se maximálně šetří okolní tkáň. Může se jednat o malý obrázek, ale také třeba o velký ornament, který se musí „rozbíjet“ postupně během několika sezení.“

  • Je-li odstraňováno tetování či permanentní make-up, je třeba počítat s tím, že k dosažení co nejlepšího výsledku budete muset podstoupit několik sezení (asi pět a více). Další ošetření laserem je možno podstoupit asi po dvou až třech týdnech od ošetření.
  • Tetování lze odstranit i tzv. erbiovým laserem – jedná se o okamžitý zákrok, kdy se na ošetřovaném místě tvoří stroupek. Po jeho odpadnutí může zůstat na pokožce jizva.

Autor: SXC

Laserová metoda bohužel nepomůže každému. Pokud vám kérku maloval nezkušený tatér, můžete mít při jejím pozdějším odstraňování smůlu. „Správný tatér ví, kam a do jaké vrstvy pod kůži se barva vpichuje, nezkušený ji může vpravit hluboko pod kůži, což odstraňování velmi komplikuje a v některých případech úplně znemožňuje,“ říká MUDr. Libor Kment. Stejně tak může být problémem třeba duha, kterou jste si nechali vytetovat na lopatky – černá barva se odstraňuje hezky a snadno, barevná tetování pak komplikovaně.

Chirurgové nabízejí i poměrně razantní metodu – vyříznutí tetování. Chirurgicky lze ovšem odstranit jen některá tetování – záleží na rozsahu obrázku, ale i na místě. „Bohužel lokality, které si někteří pacienti vybírají, nejsou pro chirurgickou korekci často optimální,“ uzavírá doktor Kment.

Vyzkoušeli jste některou z uvedených metod? Podělte se s námi o své zkušenosti!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).