Hlavní navigace

Odstranění mateřských znamének: Jakákoli změna varuje

13. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Klinika Mediestetik
S některými se narodíme, jiná se objeví v průběhu života. Mají různou velikost, tvar, barvu, někdo jich má pár, jiný desítky. Většina znamének není nebezpečná, ale varovným signálem by měla být jakákoli změna jejich tvaru, ohraničení, barvy, velikosti a vyvýšení, či naopak poklesnutí.

Jedním z nejčastějších kožních projevů jsou tzv. pigmentové névy – skvrnky obsahující pigmentové buňky s melaninem, barvivem, které má na svědomí zbarvení našich očí, vlasů či kůže. Dalšími jsou všem dobře známé pihy nebo modře či červeně zbarvené pupínky. Ať už se jedná o ten či onen typ znamének, pro jejich nositele mohou být z různých důvodů nepohodlná. Každý z nich má ale poměrně jednoduché řešení, a tím je se znamének zbavit.

Jakákoli změna znaménka varuje

Často jsou na vině zdravotní důvody. Většina znamének není nebezpečná, ale varovným signálem by měla být jakákoli změna jejich tvaru, ohraničení, barvy, velikosti a vyvýšení, či naopak poklesnutí. Mohou totiž signalizovat bujení zhoubného melanomu. Na pozoru byste se měli mít před těmi tmavě zbarvenými, nepravidelně tvarovanými a zvětšujícími. Přehnaný strach mnohdy vyvolají vystouplá, hmatatelná, nápadnější znaménka, ta skutečně riziková se však častěji skrývají i za miniaturní velikostí.

Až dvojnásobné riziko vzniku melanomu číhá na jedince s velkým počtem znamének (uvádí se počet mezi 50 a 90). Velkou roli hraje genetika, frekvence a délka výskytu na sluníčku v dětství, ale i v dospělosti. Když se v dětství 6× spálíte, 2× tím zvýšíte riziko melanomu.

Ve větším ohrožení jsou i lidé s příliš nízkým fototypem, tedy světlým odstínem pleti. Čím více pigmentu totiž máte, tím je kůže vůči působení slunečního záření odolnější. „Lidé fototypu I a II jsou ke tvorbě pih náchylnější, stejně tak obyvatelé míst s větší sluneční aktivitou či ztenčenou ozonovou vrstvou,“ říká dermatoložka Helena Reisingerová.

Některá znaménka jsou ale nežádoucí třeba jen díky svému umístění, které může být buď nepraktické kvůli větší náchylnosti k jejich stržení, nebo neestetické.

Laser, nebo skalpel?

Pokud trpíte fobií ze skalpelu, nemusíte mít obavy, znaménko je možné odstranit i neinvazivně pomocí laseru. „Laserový zákrok je téměř bezbolestný a nevyžaduje dlouhodobé hojení. Jeho hlavním cílem je minimální zásah do okolní tkáně znaménka, z toho důvodu je tato metoda nejšetrnější. Ušetří vás stehů a také následných nevzhledných jizev,“ popisuje lékařka.

Ne všechna znaménka jsou ale vhodná pro zásah laserem, a pokud jsou jen kosmetickou vadou, není hrazen pojišťovnou. Cena zákroku se pak pohybuje mezi 600 až 1000 Kč.

 

Vždy si ověřte pracoviště, které s lasery pracuje, nechte si ukázat certifikát k přístrojům a o vašem problému se poraďte s dermatoložkou.

Odstranění znaménka skalpelem také nebolí. Jedinou nepříjemností je aplikace injekce s anestezií. Tento způsob odstranění znaménka však vyžaduje delší dobu rekonvalescence, hojení šité rány trvá delší dobu a vyžaduje zvýšenou opatrnost. Například první tři dny byste místo neměli vůbec namáčet. Pokud se jizva dobře vyhojí, zhruba po týdnu musíte na vyndání stehů. Je třeba mít také na paměti, že po zhojení zůstane jizva.

Vyřízli vám znaménko. Je v pořádku?

Veškerá odstraněná tkáň putuje k vyšetření, kde lékaři posuzují třeba to, zda nemáte rakovinu. Podívejte se, co se děje s vaším znaménkem:

S jizvami si poradí laser

Pokud jste zákrok podstoupili chirurgicky a trápí vás viditelné následky, nezoufejte. Dodatečně jde laserem odstranit i vzniklou jizvu. Ideální je pro toto ošetření frakční laser. „Frakční laser tepelně stimuluje tkáň, čímž vyvolává smrštění jizvy a vyrovnání nerovnosti pokožky, aniž by narušoval její svrchní vrstvu,“ popisuje metodu dermatoložka Helena Reisingerová. Ošetření nebolí a zjizvená tkáň postupně mizí. Laser navíc stimuluje produkci kolagenu a tím dochází k rychlé obnově pokožky.

Terapie krémy

Jako o další možnosti léčby pigmentových kožních projevů se hovoří o kosmetických přípravcích. Speciálně vyvinuté krémy pracují na základě zmražení, oddělení či zesvětlení znaménka. Je však obtížné s určitostí říci, jaké konkrétní krémy jsou či nejsou skutečně účinné. „Pokud nesnesete představu jehel a skalpelů, můžete zkusit krém. Na trhu však existuje poměrně málo přípravků, které slibují úplné odstranění mateřských znamének, a většina z nich neúčinkuje,“ tvrdí minnesotský dermatolog Lawrence E. Gibson. Někteří odborníci dokonce mluví i o jejich negativním působení.

Odborná spolupráce:

MUDr. Helena Reisingerová

Dermatoložka

Klinika estetické medicíny Mediestetik

www.mediest.cz

Zdroj: TZ Mediestetik

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).