Hlavní navigace

Odřený nos je snad horší než vlastní rýma

25. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Je to vlastně drobnost, banalita, ale z rodu těch, které jsou pěkně nepříjemné. Navíc odřený nos máme po každé pořádné rýmě a pořádnou rýmu mnohokrát za život. Co s ním?

Kolegyně tu nedávno popsala svůj soukromý experiment: Co vyléčí chřipku dřív? Konvenční, nebo alternativní medicína? Nakonec jí oba přístupy udělaly pořádný průvan v peněžence a tak se sháněla po laciném a dobrém receptu na hojení odřeného nosu. Několik tipů zaslali čtenáři, děkujeme! (Najdete je zde v diskuzi.) Na další jsme se zeptali, kde se dalo. Co tedy s odřeným nosem při rýmě?

Ideální je nos neodřít. To se lehko řekne…


Autor: Photl.com

Odřený nos je třeba promašťovat ve dne v noci

Jako u všeho platí, že nejlepší je vůbec problému předejít. Jenže jak, když se utápíte v haldě kapesníků? No právě, u kapesníků bychom měli začít. „Odřený nos je většinou následkem otírání nosu při rýmě. Nejlepší je tomuto stavu předcházet, a to buď používáním vhodných měkkých papírových kapesníků, které jsou v dnešní době vyráběny v mnoha variantách, včetně kapesníků s balzámem nebo s měsíčkovým olejem,“ doporučuje lékárnice Michaela Bažantová, hlavní organizátorka webových stránek provozovaných Českou lékárnickou komorou Lékárnice jsou také maminky. „Druhou možností je dostatečná ochrana pokožky nosu a jeho okolí použitím krémů nebo pomád. V tomto případě je vhodné vybírat krémy mastné, ale dobře roztíratelné, případně s panthenolem nebo hojivými bylinnými výtažky – například měsíčkovým nebo heřmánkovým.“

K odření vede časté smrkání a otírání ucpaného nosu, Taťána Kročková, která se zabývá zdravou výživou a bylinami, proto doporučuje nos uvolnit: „Vhodné jsou inhalace, například s eukalyptovým olejem, nakapat do vařící vody a vdechovat s přikrytou hlavou nad nádobou.“ Eukalyptový olej radí používat také pro usnadnění dýchání, další variantou je tygří mast, s tou ale opatrně: „Není vhodné ji nanášet na rozedřenou pokožku nebo otevřenou ranku, ze které teče krev, to by hodně pálilo,“ varuje Taťána Kročková.

Prevence odření nosu při rýmě:

  • používání vhodných kapesníků – měly by být měkké, případně s balzámem nebo s měsíčkovým olejem
  • dostatečná ochrana nosu a jeho okolí – vhodné jsou mastné, dobře roztíratelné krémy nebo pomády; mohou být s panthenolem nebo hojivými bylinnými výtažky – například měsíčkovým nebo heřmánkovým
  • uvolňování ucpaného nosu – inhalace např. s eukalyptovým olejem; inhalace nejsou vhodné při zvýšené teplotě nebo horečce

Mastit a mastit

Mastné krémy a pomády, které poslouží jako prevence, doporučuje Michaela Bažantová i v případě, že už jsme si nos neustálým smrkáním odřeli. „Nedoporučuji ale používání antibiotických mastí bez předchozí konzultace s lékařem – tyto masti jsou určeny k léčbě závažnějších stavů – bakteriálních infekcí a jednoduše řečeno: když budeme antibiotické masti používat na odřený nos, můžeme se jednou dočkat toho, že nezaberou třeba na hnisavou ránu na koleně po pádu z kola,“ říká lékárnice.

Na promazávání sází i Taťána Kročková, podle níž je dobrá měsíčková nebo rakytníková mast. „Odřený nos se může namazat také třeba rakytníkovým olejem, třezalkovým, měsíčkovým nebo kokosovým, olivovým… Pokud se místo pod nosem zanítí nebo se tam ještě vyloupne opar, což se může stát, pokud je hodně oslabená imunita, tak je na to dobré dát i čajovníkový olej,“ radí bylinkářka.

Přečtěte si: Trápí vás opary či afty? Pomohou léky i babské rady

Další zajímavý tip nabízí Michaela Kaplanová, herboložka z BIOOO, internetového obchodu s přírodní kosmetikou: „Použijte krém či balzám s vysokým obsahem bambuckého másla, pokud doma takové nemáte, lze použít jakoukoliv bio tyčinku na rty, většina 100% přírodních variant obsahuje právě bambucké máslo či kvalitní rostlinné oleje, které zvlhčí suchou kůži. Navíc jsou tyto tyčinky protizánětlivé, jelikož obsahují výtažky z bylinek a včelí vosk.“

Ostatně různé tyčinky na rty používá na odřený nos plno lidí, dejte si jen pozor na kvalitu a zbytečnou chemii – vůně a barvy, které mohou poškozenou pokožku ještě více podráždit.

K tématu: Chemie v kosmetice: Jedovatý šampon, toxický tampon

Střídmost v používání kosmetiky a pečlivý výběr radí při odřeném nosu také Tereza Schüllerová Dermitage: „Během rýmy a nemoci bych nedoporučila používat na poškozenou oblast kolem nosu žádné přípravky, jež mají obrušující složky (peeling), ani žádné přípravky s dezinfekčními a stahujícími vlastnostmi (čisticí pěny, mýdla, vody ap.),“ říká kosmetička. Upozorňuje, že poškozené pokožce nosu po rýmě a nachlazení musíme věnovat zvýšenou péči, aby se co možná nejrychleji zregenerovala. Pokud se jí nebudeme věnovat, pokožka bude neustále suchá a napjatá. Posléze se mohou objevit rozšířené žilky na stranách nosu, může docházet ke zvýšenému olupování pokožky a pálení, které může postupovat až směrem k ústům a ty se mohou začít také vysušovat.

Na oblast kolem nosu Tereza Schüllerová doporučuje přípravky na mastnější bázi, které pokožku zvláční a chrání ji proti dalšímu vysušování. „Kůži je potřebné promašťovat nejen v průběhu celého dne, ale také na noc, kdy se pokožka regeneruje. Ošetřování okolí by pak mělo trvat ještě několik dní po skončení nachlazení a rýmy, než se pokožka zcela uzdraví a zregeneruje.“

Čtěte téma:Pozor: na nosních kapkách vzniká těžká závislost!

Konopí i pro děti – ve formě masti

Další alternativou k tradičním farmaceutickým prostředkům jsou přípravky z konopí. „Konopí se využívá tisíce let k přípravě čajů, odvarů, nálevů, tinktur, homeopatik, parních lázní nebo aromaterapií,“ říká Jiří Stabla z konopné lékárny Konopnyshop.cz. „Na jakékoli projevy rýmy a odření nosu z důvodu častého smrkání bych doporučil konopnou mast, například Carun, která je vyrobena jako jediná z výtažku z celých rostlin. Má protizánětlivé a hojivé účinky,“ radí odborník na konopí a upřesňuje: „Dítěti nijak neublíží, ba naopak.“ Obsahuje totiž léčivé cannabinoidy v čele s cannabidiolem (CBD), který je nositelem antibiotických účinků. Mast pomáhá na všechny druhy oděrek, povrchní říznutí, zanícené póry při akné nebo na opary a mnoho dalších problémů. „Pomáhá při začínající rýmě, nachlazení a bolestech v krku, a to tím způsobem, že napomáhá k uvolňování hlenu, pomůže při astmatických obtížích, jelikož uvolňuje dýchání. Rovněž zabírá na migrény, při bolestech hlavy,“ vyjmenovává Jiří Stabla. Radí i s vhodnou aplikací masti – stačí natírat nos, odřenou oblast pod nosem, namasírovat krk a převázat šátkem. Při bolestech hlavy mastí natřít čelo a spánky. Za pár dní by měl být nos ve stavu, jako dříve.

Při nachlazení pomůže i čaj z konopných lístků a preventivně konzumace konopného semínka. „Nejčastěji se mladý květ a lístky konopí používají k přípravě čaje, který je znám svými vysoce preventivními vlastnostmi na lidský organismus. Napomáhá při léčbě migrén a nespavostí. Konopný čaj se doporučuje i dětem při astmatických potížích a celkových problémech dýchacího ústrojí. Pomůže i při rýmě a nachlazení,“ říká Jiří Stabla. Konopné přípravky je bez předpisu kromě internetu možné nově koupit i v kamenné konopné lékárně v Obchodním centru Letňany v Praze nebo v prodejně na zámku Konopiště.

K tématu: V Praze otevírá lékárna, která se specializuje na konopí

Co s odřeným nosem

  • promazávat nos i okolí mastnými krémy, pomádami či oleji
  • tipy: měsíčková nebo rakytníková mast, přípravky z konopí, produkty s vysokým obsahem bambuckého másla
  • promašťovat v průběhu celého dne, ale také na noc, kdy se pokožka regeneruje
  • ošetřovat pokožku ještě několik dní po skončení rýmy, než se zcela uzdraví

Na co si dát pozor

  • dbejte na kvalitu přípravků a vylučte zbytečnou chemii – vůně a barvy, které mohou poškozenou pokožku ještě více podráždit
  • nepoužívejte přípravky s obrušujícími složkami (peeling), ani přípravky s dezinfekčními a stahujícími vlastnostmi (čisticí pěny, mýdla, vody ap.)
  • antibiotické masti nasaďte pouze po konzultaci s lékařem, slouží k léčbě závažnějších stavů

Čtěte dále: Léčebná vína a kosmetika bez chemie vznikají ve sklepě činžáku. Podívejte se

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).