Ode dneška se jinak značí maso. A není to apríl

Autor: Photl.com

Od 1. dubna 2015 musí výrobci povinně uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa.

Povinné značení země původu zatím platilo jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje. Nařízení má přispět k lepší informovanosti zákazníků a platí v celé Evropské unii.

Skutečně české?

Nová pravidla pro značení vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa nařizují výrobcům povinně uvádět údaje, v jaké zemi bylo zvíře chováno a v jaké poraženo. Zákazník se tedy dozví, jestli maso, které kupuje, pochází skutečně z České republiky, některé jiné země EU, anebo ze státu mimo EU.

„Veřejnost stále volá po lepší informovanosti při nákupu potravin a toto je další konkrétní krok. Pokud bylo zvíře chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba dva údaje. Když bylo zvíře chováno a poraženo v jednom státě, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

 

Už nestačí zvíře převést před porážkou

Pro každý druh je stanovena konkrétní lhůta chovu, která musí být splněna, aby na etiketě mohlo být uvedeno, že zvíře bylo v dané zemi chováno. Například u drůbeže platí, že musí žít minimálně jeden měsíc v určité zemi.

„Kuřata, která k nám byla dovezena ze zahraničí, byla dříve označována jako česká. Stačilo, aby je naporcoval a zabalil tuzemský zpracovatel. Toto označení tedy bylo z hlediska spotřebitele poněkud matoucí, protože informace o tom, kde se kuře vylíhlo a bylo chováno, zákazníci neměli k dispozici,“ vysvětluje Kateřina Lacinová z Bureau Veritas, inspekční společnosti pro oblast potravinářství. „Lidé budou zkrátka lépe informováni o historii masa, a to i v případě, kdy mělo zvíře bohatší rodokmen. Například prase se mohlo narodit v Polsku, kde bylo zároveň chováno, ale několik měsíců před porážkou bylo převezeno do České republiky,“ říká vedoucí auditorka pro oblast potravinářství.

Údaje u čerstvého i mraženého masa budou kontrolovat inspektoři dozorových orgánů (Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa). Za porušení povinnosti uvádět původ masa může výrobce zaplatit pokutu až deset miliónů korun.

Zdroje: TZ MZe ČR, TZ Bureau Veritas