Hlavní navigace

Ve třiceti přichází zlom, od té doby už jen tloustneme

26. 1. 2011

Sdílet

Aktuální průzkum VZP, který v závěru roku 2010 v rámci preventivní kampaně Žij zdravě provedla agentura STEM/MARK, přináší zajímavé informace. V České republice je již více lidí s nadváhou a obezitou než s ideální váhou (či podváhou) v poměru 55 % : 45 % Ve třiceti přichází zlom, od té doby už jen tloustneme Přibírají všichni, sportovci ale méně Třetina Čechů nesportuje vůbec, těch s obezitou je více než polovina Polovina žen se pokoušela zhubnout více jak jednou, nejčastěji mezi 45. a 60.…

Aktuální průzkum VZP, který v závěru roku 2010 v rámci preventivní kampaně Žij zdravě provedla agentura STEM/MARK, přináší zajímavé informace.

  • V České republice je již více lidí s nadváhou a obezitou než s ideální váhou
  • (či podváhou) v poměru 55 % : 45 %
  • Ve třiceti přichází zlom, od té doby už jen tloustneme
  • Přibírají všichni, sportovci ale méně
  • Třetina Čechů nesportuje vůbec, těch s obezitou je více než polovina
  • Polovina žen se pokoušela zhubnout více jak jednou, nejčastěji mezi 45. a 60. rokem
  • 3/4 mužů a 50 % žen nevnímají svoji nadváhu jako problém
  • Děti obézních lidí se 3× častěji potýkají s obezitou

Průzkum VZP jednoznačně prokázal, že s přibývajícím věkem lidé tloustnou, ale sportovní aktivity a dobré stravovací návyky tomu dokáží zabránit. Nejvíce obézních, a to 34 %, se vyskytuje v populaci ve věku mezi 60 a 80 lety.

Nejnižší je naopak podíl lidí s nadváhou mezi 18. a 19. rokem, kdy dosahuje pouze 3 % podílu. Zde je naopak vzrůstající problém v podobě podváhy, která dosahuje 6 %. „K udržení ideální váhy pomáhá především zdravý životní styl. Průzkum prokázal, že lidé, kteří sportují a dávají přednost ovoci a zelenině na úkor tučných jídel, si častěji drží ideální váhu i ve vyšším věku,“ říká profesor Štěpán Svačina, přednosta III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).